Pe aceeași temă
Procurorii DNA cer incuviintarea arestarii preventive a Elenei Udrea. Udrea este suspectata de fapte de coruptie in organizarea galei de box Bute. Procurorii o acuza pe Udrea de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente sau declaratii false, trafic de influenta si luare de mita. In vara anului trecut, presa a relatat ca investigatorii sunt aproape de a finaliza dosarul "Gala Bute", in care se cerceteaza modul in care bani publici au fost folositi pentru a finanta un eveniment sportiv privat. “Spre deosebire de lotul din cazul Ridzi, Udrea si ai ei au fost mai inteligenti”, sustinea o sursa, la acel moment. Numele Elenei Udrea apare in doua dosare de coruptie - "Microsoft" si "Gala Bute".
UPDATE: DNA face o noua solicitare de arestare preventiva fata de Elena Udrea, in dosarul “Microsoft”. Procurorii o acuza, in acest caz, de trafic de influență (fapte în legătură cu încheierea și derularea acordului cadru de licențiere Microsoft din anul 2009, a contractelor subsecvente și a actelor adiționale la acestea); trafic de influență (fapte în legătură cu derularea contractului e-România); trafic de influență; spălare de bani si fals în declarații de avere.
Miercuri, Comisia Juridica a dat aviz pozitiv urmaririi penale a Elenei Udrea, fost presedinte PMP, anchetata in dosarul Gala Bute. Udrea declarase cu putin timp inainte de anuntarea deciziei ca le-a cerut colegilor sai din Comisia Juridica sa dea aviz favorabil anchetarii sale.
Deputatul a subliniat ca nu si-a dorit decat sa il vada pe campionul Lucian Bute boxand acasa, fiind acuzata, de patru ani, inclusiv ca a luat spaga."De patru ani de zile auzim ca, in Gala Bute, Udrea ar fi luat spaga...nici procurorii nu spun acum asa ceva. Nu am vrut decat sa aiba loc meciul lui Bute la Bucuresti si am facut mai mult efort decat alti ministri care si-ar fi dorit acelasi lucru", a precizat ea.
Potrivit anchetatorilor, "faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012".
Comunicatul DNA:
“La data de 4 februarie 2015, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor conexe celor de corupție au dispus extinderea cercetărilor față de UDREA ELENA GABRIELA, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
Prin urmare, în conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție - doamna Laura Codruța Kövesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării:
1. Camerei Deputaților, pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de UDREA ELENA GABRIELA pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.
2. ministrului Justiției, pentru a cere președintelui Camerei Deputaților încuviințarea arestării preventive a deputatului de UDREA ELENA GABRIELA pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu; tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene; folosire a influenței în scopul obținerii de foloase necuvenite; luare de mită.
Faptele au legătură cu atribuirea și folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2012.
Prezentele cereri intră sub incidența prevederilor Codului de Procedură Penală și ale Constituției României, prin urmare, persoana față de care s-a solicitat sesizarea pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale, respectiv încuviințarea arestării preventive, beneficiază de prezumția de nevinovăție”, se arata in comunicatul procurorilor anticoruptie.
“Relatia incontestabila dintre Coldea si Kovesi”
Intr-o interventie telefonica la B1 TV, Elena Udrea a declarat ca nu stie despre ce acuzatii este vorba si nu i s-a cerut un punct de vedere in acest caz. De altfel, Udrea si-a continuat atacul la adresa sefului interimar al SRI, Florian Coldea.
(Florian Coldea, directorul interimar al SRI)
“Nimeni nu mi-a pus intrebari, sa asculte si punctul meu de vedere. Timp de patru ani nu s-a intamplat nimic, acum se cere arestarea mea. Zece ani m-am luptat ca Justitia sa fie independenta”, a spus Udrea.
“Nu am dat nicio declaratie, nu stiu care sunt acuzatiile. Voi avea o expunere in Parlament. Voi spune tot ce se intampla. Parlamentul trebuie sa-si exercite autoritatea in mod transparent”, a continuat Udrea.
“Ce se intampla acum este lupta mea cu generalul Coldea. Nimeni nu poate contesta relatia foarte buna dintre Coldea si Kovesi”, explica deputatul.
Udrea si "principiul" Justitiei
Elena Udrea, al cărei nume apare în două dosare de corupție (Microsoft și Gala Bute), a vorbit pe contul său de Facebook despre un presupus serial de dezvăluiri despre jurnaliști și politicieni plătiți de oameni acuzați de fapte de corupție.
“Cândva am spus că “justiţie până la capăt” este un principiu eficient doar dacă este însoţit de adevăr până la capăt.
Mă uit la tv şi mă minunez! Oameni din politică sau presă, care de-a lungul timpului au venit la mine cu diverse solicitări sau care s-au finanţat din banii celor acuzaţi de încălcarea legii, expun teorii despre justiţie, stat de drept, corectitudinea politicienilor etc.
De mâine, vă promit serial cu fiecare dintre ei”, scrie Udrea pe contul său de Facebook.
Gala Bute, pe axa Udrea-Obreja
In 2 februarie, DNA a solicitat incuviintarea urmaririi penale a Elenei Udrea in dosarul Gala Bute.
Procurorii o acuza pe Elena Udrea de abuz in serviciu, tentativa la folosirea de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete pentru obtinerea pe nedrept de fonduri din bugetul Uniunii Europene si folosire a influentei in scopul obtinerii de foloase necuvenite. Anchetatorii au facut perchezitii in acest dosar, luni dimineata, in Bucuresti si in alte patru judete. DNA suspecteaza faptul ca Ministerul Turismului, condus la acea vreme, in 2011, de Elena Udrea, a accesat si utilizat ilegal fondurile europene.
"In conformitate cu prevederile legale si constitutionale, procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie - doamna Laura Codruta Kovesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de UDREA ELENA GABRIELA, membru al Camerei Deputatilor care, in perioada in care se presupune ca a savarsit faptele, a indeplinit functia de ministru al Dezvoltarii Regionale si Turismului", se arata intr-un comuniat DNA.
(Procurorul-sef DNA, Codruta Kovesi, vizata de afirmatiile Elenei Udrea)
Concret, faptele au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012.
Procurorii sustin ca probele administrate in aceasta cauza arata ca Udrea Elena a luat decizia organizarii galei in urma unor discutii informale cu Obreja Rudel, a determinat adoptarea actelor normative care au creat cadrul finantarii evenimentului, a cerut in mod repetat functionarilor din subordine sa se intalneasca cu Rudel Obreja pentru a identifica solutii pentru incheierea contractului si a participat nemijlocit la stabilirea bugetului care urma sa fie alocat de catre MDRT in afara cadrului reglementat de procedura achizitiilor publice.
DNA "efectueaza cercetari intr-o cauza penala ce vizeaza suspiciunea savarsirii unor infractiuni de coruptie si asimilate celor de coruptie, in cadrul unor proceduri de achizitie, prin programe finantate din fonduri publice si din fonduri europene. In cursul diminetii de 2 februarie 2014, ca urmare a autorizarii de catre instanta competenta, sunt efectuate perchezitii in 18 de locatii (sedii ale unor societati comerciale si domicilii ale unor persoane fizice) situate in municipiul Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova, Hunedoara si Gorj", precizau procurorii anticoruptie, la acel moment.
Dosarul, pe ultima suta de metri
In vara anului trecut, presa a relatat ca investigatorii sunt aproape de a finaliza dosarul "Gala Bute", in care se cerceteaza modul in care bani publici au fost folositi pentru a finanta un eveniment sportiv privat.
Potrivit editiei tiparite a Gazetei Sporturilor, Elena Udrea, fostul ministru al Turismului, este principala tinta a oamenilor legii dupa ce mai multi fosti colaboratori au indicat-o in declaratiile de la DNA. Criticata de unii jurnalisti pentru modul in care au fost folositi banii publici pentru a finanta aceasta gala, Elena Udrea a negat vehement ca ar fi comis vreo infractiune.
Gala Bute a fost un eveniment sportiv organizat de firma fostului presedinte al Federatiei Romane Box, Rudel Obreja, si care a beneficiat de un important sprijin financiar din partea statului.
“Udrea si ai ei au fost mai inteligenti”
Oamenii care au lucrat alaturi de Elena Udrea la Ministerul Dezvoltarii pentru organizarea Galei Bute au dat detalii, la DNA, despre implicarea fostului ministru in presupusa frauda a fondurilor europene, conform unei investigatii Gazeta Sporturilor semnata de Mirela Neag si Catalin Tolontan. Potrivit articolului, oamenii au inceput sa vorbeasca “la sfatul avocatilor”.
"Da, am fost intrebati la DNA si am povestit cum ministrul Udrea a cerut in mod repetat in sedinte sa finantam Gala de box!", a declarat pentru GSP o sursa, sub anonimat.
"Ultimele audieri nu au fost de speriat, dar s-a insistat pe implicarea sefilor si pe aflarea celor care au pus la cale mecanismul", subliniaza o alta sursa, in timp ca o alta a declarat ca "spre deosebire de lotul din cazul Ridzi, Udrea si ai ei au fost mai inteligenti, dar au si un mare dezavantaj. Banii au ajuns si in alte parti, au apucat sa fie dati! Si ei au lasat urme".
Elena Udrea, la acel moment ministru al Dezvoltarii in Guvernul Boc, a fost principalul promotor al organizarii Galei Bute la Bucuresti, cu finantare din bani europeni, plus bani de la companii cu capital majoritar de stat.
CITESTE SI: