UPDATE Sindromul hemolitic uremic la un bebeluș din Bacău nu se confirma

Iulian Popescu | 20.02.2016

Direcția de Sănătate Publică Bacău a informat vineri seara Ministerul Sănătății și Centrul Naţional de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile cu privire la apariția unui caz de sindrom hemolitic uremic la Spitalul Județean din Bacău.

Pe aceeași temă

 

UPDATE: Medicul Mihaela Bălgrădean, de la Spitalul Marie Curie, a infirmat smb[t[ insuficiența renală şi infecţia cu rotavirus în acest caz.

“Pot să vă spun din capul locului că nu se poate confirma această boală din următoarele motive: boala acestui copil a debutat în urmă cu două săptămâni cu boală diareică acută, copilul a fost tratat la domiciliu, apoi s-a mers într-un laborator privat unde s-au făcut nişte investigaţii, care aduc şi confirmă doar o parte din simdromul hemolitic uremic. Acest copil are anemie şi trombocitopenie, însă nu are insuficienţă renală acută.

Deci, infirmându-se insuficienţa renală acută nu ne aflăm în conjunctura clinică şi biologică a sindromului hemolitic uremic", a explicat dr. Mihaela Bălgrădean, şefa secţiei de la Spitalul "Marie Curie" din Capitală.

 

***

Este vorba despre un copil de 1 an din orașul Bacău, care a fost internat vineri la Spitalul Județean de Urgență Bacău. Copilul a fost transferat în aceeași zi la Spitalul de Pediatrie din Iași, în cadrul secției de Nefrologie. Copilul a ajuns la Spitalul de Pediatrie Iași cu aproximație la ora 20:00, urmând sa fie recoltate probe pentru a se stabili clar cauza apariției sindromului, precizează Ministerul Sănătăţii.

 

Potrivit DSP Bacau, copilul a manifestat  boala diareică acută cu debut în data de 4 februarie, pentru care a primit tratament antibiotic timp 3 zile în regim ambulatoriu cu o evoluție favorabilă, dar cu înrăutățire a stării de sănătate în data de 18 februarie.

 

Potrivit recomandărilor Ministerului Sănătății, DSP Bacău a început investigația epidemiologică efectuând inclusiv anchetă alimentară. Copilul a ajuns la Spitalul de Pediatrie Iași cu aproximație la ora 20:00, urmând sa fie recoltate probe pentru a se stabili clar cauza apariției sindromului.

 

Ministerul Sănătății recomandă populației să asculte recomandările medicilor cu privire la respectarea regulilor de igienă în această perioadă.

 

Reamintim că trei bebeluși au murit până acum din cauza a acestui sindrom declanșat de bacteria E.coli.

 

În Spitalul Clinic de Urgență Copii “Marie Curie” sunt internați, în continuare, șapte copii, potrivit ultimei informări a ministerului. Dintre aceștia, trei copii se află internați în secția de terapie intensivă ATI fără modificări ale stării de sănătate în ultimele 24 de ore, toți fiind dializați peritoneal.

 

Patru copii au rămas internați în secția de nefrologie, iar doi dintre aceștia sunt dializați peritoneal.

 

Deocamdată nu a fost descoperita sursa bacteriei E.coli și a rotavirusului care au provocat tragedia.

 

Echipa de experți internaționali de la Centrul European de Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) sosita ieri joi a Bucuresti a început să lucreze cu specialiștii români pentru identificarea cauzelor de îmbolnăvire a copiilor.

 

Echipa de experți internaționali va respecta procedurile de comunicare ale ECDC și va transmite informații despre anchete numai prin intermediul biroului de presă al Centrului European.

 

Ministerul Sănătății va respecta regulile și procedurile ECDC.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22