Pe aceeași temă
UPDATE: Primul discurs al lui Liviu Dragnea în calitate de președinte plin al PSD:
"Vreau să îi asigur pe toți că nu voi avea nicio ezitare de a duce la capăt toate angajamentele pe care le-am luat", a spus Dragnea, citat de Agerpres.
El a precizat ca la Congresul extraordinar din 18 octombrie va spune "lucrurile mai apăsat".
Dragnea a transmis un gând bun de prietenie și respect pentru fiecare membru social-democrat care s-a prezentat la vot duminică.
UPDATE: Președintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, Florin Iordache, a anunțat că la scrutinul intern de duminică au participat 435.172 de membri de partid din totalul de 535.699, adică 81,23%.
"S-au evidențiat județele Olt, Teleorman, Maramureș, Ialomița, Gorj, Galați, Dolj, iar județele în care a fost o prezență mai slabă au fost Bacău, Cluj, Vâlcea. În această seară vom centraliza din aceste voturi câte s-au exprimat cu 'da' câte cu 'nu' și câte au fost nule, iar dimineață vom avea probabil rezultatele finale. La București am avut o prezență foarte bună, aproximativ de 85%, iar din Diaspora și Republica Moldova au votat 1.600 de colegi, adică 70 %", a spus Iordache, citat de Agerpres.
UPDATE: Traian Băsescu ironizează din nou alegerile din PSD, spunând că Dragnea trebuie votat de toţi românii, nu doar de către cei "domiciliaţi în cimitire".
"Apel către țară, apel către români!
Români, trăim o zi crucială pentru viitorul patriei noastre: alegerea cu o concurență fără precedent a președintelui PSD.
Dintre toți concurenții, singurul care poate duce acest partid pe culmile ridicolului este domnul Liviu Dragnea. Acum, cînd mai sunt cîteva ore pînă la închiderea urnelor, să mergem cu toții la vot pentru a-l susține pe prea iubitul Dragnea Liviu, fala PSD și a României. Acum ori niciodată. Dacă Dragnea pierde alegerile în PSD, suntem pierduți și noi. Avem obligația să nu lăsăm greul alegerii marelui conducător al PSD numai pe seama celor domiciliați în cimitire sau celor plecați în străinătate. Să luăm urnele cu asalt", a scris fostul preşedinte Traian Băsescu pe Facebook.
UPDATE: Președintele Comisiei Electorale Centrale a PSD, deputatul Florin Iordache, a anunțat că până la ora 16,00 s-au prezentat la urne pentru a-și exprima votul 64,85% dintre membrii partidului, adică 348.620 de social-democrați.
Potrivit acestuia, o prezență de peste 80% a fost înregistrată în județele Olt, Dolj, Maramureș și Neamț, iar cea mai slabă prezență la vot a fost înregistrată în județul Cluj - 21%.
Pornind de la premisa că marea parte a acestora a votat pentru Dragnea, se poate presupune că șeful interimar a fost deja ales președinte plin al PSD.
Rezultatele vor fi anunțate la ora 20.00.
UPDATE: Președintele de onoare al Partidului Social Democrat, Ion Iliescu, a votat duminică la sediul organizației sectorului 1, declarând la ieșire că Liviu Dragnea este un om cu experiență organizatorică și are datele necesare pentru a asigura o conducere calificată a partidului.
UPDATE: Valeriu Zgonea, președintele Camerei Deputaților, a declarat că a votat duminică, la alegerile PSD, un om în care crede. El a mai spus că Liviu Dragnea trebuie să aducă partidul la cel de-al doilea mandat de guvernare.
UPDATE: Premierul Victor Ponta, acum simplu membru PSD, a transmis pe Facebook, înaintea începerii alegerilor pentru șefia partidului, că a făcut echipă bună cu Liviu Dragnea, candidatul unic de duminică, și că va vota pentru creșterea și modernizarea formațiunii.
UPDATE: Senatorul independent Valer Marian, fost PSD, a criticat faptul că social-democrații organizează alegeri la care nu există decât un candidat, și l-a catalogat pe Liviu Dragnea drept "semidoct", "oportunist", dar şi "un strateg și un manager electoral veșnic perdant".
"Liviu Dragnea nu numai că nu are un crez social democrat, dar nu are nici un alt crez ideologic. Singurul lui crez este câștigarea a cât mai mulți bani și a cât mai multă putere pentru a-și realiza acest scop", a declarat Valer Marian.
UPDATE: Aceste alegeri reprezintă, "un prim diagnostic al PSD-ului", bătălia adevărată pentru conducerea partidului fiind cea care s-a dat deja, pentru postul de președinte interimar, a explicat sociologul Vasile Dâncu (PSD), într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.
Bătălia s-a dat, de fapt, la stabilirea interimarului. Acolo, reprezentanţii organizaţiilor au votat şi Liviu Dragnea a câştigat. Practic, congresul, ca să fim foarte sinceri, va alege echipa, va arăta dacă Dragnea are forţa să aducă o echipă tânără şi nouă, deci este o încercare pentru el. Dar congresul mai degrabă va valida ceea ce s-a ales atunci. Atunci s-a dat adevărata bătălie pentru alegeri", a explicat el.
Referitor la prezenţa la vot, Vasile Dâncu a spus că "dacă vin 50% dintre membri şi arată că sunt membri militanţi, este un lucru foarte bun": "Nu zic 100%... Nu cred că vor fi nici 80%, dar sper să fie un procent de peste 50% prezenţă. Pentru că partidul îşi poate face un plan foarte sigur: cei care vin la vot sunt cei care sunt interesaţi de politică cu adevărat şi sunt militanţii. Ceilalţi vor deveni susţinători, simpatizanţi."
Liviu Dragnea a rămas singurul candidat la șefia PSD după ce alți doi pretendenți, Șerban Nicole și Daniel Savu, au fost descalificați pentru că nu îndeplineau o condiție introdusă recent în regulament și anume să aibă susținerea organizației din care fac parte și a încă patru filiale din țară.
Pentru prima dată președintele PSD nu este votat în cadrul unui Congres, sistemul de vot introdus la aceste alegeri dând ocazia tuturor membrilor de partid să-și aleagă liderul.
Astfel, au fost amplasate urne de vot în toată țara, iar pentru a-și spune opinia cu privire la viitorul președinte sunt așteptați în jur de 531.000 de membri de partid. Dragnea a precizat vineri că aceștia pot vota indiferent dacă și-au plătit cotizația la partid sau nu.
Urnele vor fi deschise duminică între orele 8,00 și 20,00, după care rezultatele votului vor fi centralizate la București.
Întrebat dacă președinții de organizații au voie să amenajeze secții de votare la ei acasă, Dragnea a spus că au voie să organizeze "în orice spațiu unde pot avea acces cu documente legale și unde se pot asigura condiții civilizate pentru organizarea alegerilor", dar este interzisă organizarea de secții de vot în restaurante, spații comerciale și școli.
Rezultatele alegerilor de duminică vor fi validate luni de Comitetul Executiv Național, iar pe 18 octombrie, în cadrul Congresului extraordinar a partidului vor fi aleși și ceilalți membri ai conducerii, președinte executiv, vicepreședinții, secretarul general.
Alegerile de duminică reprezinta o premiera in istoria PSD. Dincolo de asta, situatia va supune partidul la un efort logistic si administrat considerabil, urmand ca sectii de vot sa fie deschise in sediile PSD din tara, in birourile parlamentare sau in spatii inchiriate.
Sectiile urmeaza a fi deschise la ora 08:00 dimineata si vor fi inchise peste 12 ore, la ora 20:00 seara.
Cum se pregatesc social-democratii la nivelul tarii
Din teritoriu, liderii locali cred ca acest sistem de vot va acorda invingatorului (oamenii avand de ales intre Liviu Dragnea si Liviu Dragnea) o legitimitate sporita fata de fostii lideri ai partidului. Ei sustin ca, desi se afla in statutul PSD, noua procedura de vot nu a fost aplicata niciodata pana acum.
In ce priveste efortul financiar, liderii din teritoriu spun ca nu a fost stabilit un buget pentru scrutinul de duminica, urmand ca fiecare organizatie sa se “descurce cum poate”, potrivit Romania Libera.
Astfel, sectiile de votare vor fi infiintate atat in sediile PSD, cat si in alte locatii mai putin conventionale pentru astfel de evenimente: camine culturale sau chiar locuintele liderilor locali ai partidului.
CITIȚI ȘI: Organizarea PSD pentru votul de duminica: fara buget clar, cu sectii in propriile locuinte