Pe aceeași temă
Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu, denunțătorul lui Ludovic Orban, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență, a declarat că suma de 50.000 de euro, pe care deputatul liberal i-ar fi cerut-o în luna martie, ar fi urmat să ajungă în mică parte la televiziuni, cea mai mare parte fiind solicitată, în nume privat, de managerii Sorin Oancea de la B1 TV şi Cozmin Guşă de la Realitatea TV.
„Întâlnirea a doua cu Ludovic Orban a avut loc la finalul lunii martie 2016, s-a discutat pe diverse teme legate de PMB. Eu i-am prezentat în detaliu proiectele si problemele pe care le aveam în curs. M-a pus la curent cu privire la situația campaniei, sondaje. Din înțelegerea mea, mi s-a cerut suma de 50 de mii de euro, ca fiind necesară pt a fi data managerilor unor posturi de TV, sub titlu privat. Practic, acești bani ar fi ajuns intr-un procent mic la cele doua TV, cea mai mare parte a lor ar fi fost solicitată personal pentru cei doi manageri ai posturilor de televiziune, respectiv Sorin Oancea de la B1 si Cozmin Gușă de la Realitatea TV. Mi-a mai spus că cea mai corectă relație o are cu Digi24, iar referitor la Antena 3 nu ar dori o expunere pe acest post, ținând cont că electoratul dânsului nu corespundea cu cei care urmăresc postul respectiv", a declarat Tiberiu Urdăreanu în sala de judecată, potrivit realitatea.net.
Urdăreanu a susținut că l-a înregistrat pe Orban cu un reportofon pe care îl avea asupra sa, luându-și în acest mod măsuri de precauție, în condițiile în care era trimis în judecată sub control judiciar într-un alt dosar,.
Întrebat, la ieșirea de la ÎCCJ, cu privire la declarațiile lui Urdăreanu privind banii care ar fi urmat să ajungă la Gușă și la Oancea, Ludovic Orban a arătat că în acest caz este vorba despre o interpretare, adăugând că în rechizitoriu apare o transcriere greșită a discuției înregistrate.
"Este o interpretare și nu o realitate. Nu o interpretare a mea, este o interpretare a procurorului, a domnului Urdăreanu. Nu are rost să intrăm în detalii. (...) Există înregistrările din care se poate trage concluzia. (...) Am avut discuții cu reprezentanții mass-mediei, cu conducătorii diferitelor televiziuni, site-uri de informații, publicații. Toate au fost în baza cadrului legal. Chiar și din discuțiile care au fost înregistrate de domnul Urdăreanu nu reiese faptul că... Sigur că există o transcriere neconformă cu înregistrarea care apare în rechizitoriu și pe care am sesizat-o în care se transcrie că Cozmin, Sorin "mi-au cerut". Nu-i așa. Eu am spus "o tranșez cu Cozmin, cu Sorin și cu alții". Era vorba de faptul că televiziunile, prăvăliile, cum m-am exprimat eu, sunt într-o situație dificilă și că folosesc ocazia de campanii pentru a mai obține bani. Mă refeream la televiziuni, nu la persoane. Transcrierea greșită a înregistrării este foarte importantă", a afirmat Ludovic Orban, conform Agerpres.
Omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu este judecat, din decembrie 2015, la Tribunalul Bucureşti, în dosarul în care este acuzat şi primarul municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de corupţie privind un contract de management al traficului în Iaşi, în valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI – SC Information Business Consulting SRL în schimbul a 10 la sută din valoarea contractului, conform romanialiberă.ro.
După ce a fost pus sub acuzare de către procurorii DNA, Tiberiu Urdăreanu a colaborat cu anchetatorii, în speranţa că va primi o pedeapsă mai mică. Aşa ar fi ajuns Urdăreanu să îl denunţe pe Ludovic Orban, iar pentru a avea dovada acuzaţiilor la adresa deputatului liberal, atunci candidat al PNL la Primăria Capitalei, l-ar fi înregistrat când acesta spunea că ar avea nevoie de 50.000 de euro pentru campania sa electorală, bani care să ajungă la persoane cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, precizau surse judiciare, în 20 aprilie, conform News.ro.
Ludovic Orban a fost acuzat şi pus sub control judiciar în 11 aprilie, iar în aceeaşi zi liberalul a anunţat că îşi retrage candidatura la Primăria Capitalei şi demisionează din funcţiile de prim-vicepreşedinte PNL şi vicepreşedinte al Camerei Deputaţilor. Ludovic Orban este acuzat că ar fi cerut bani unui om de afaceri pentru campania electorală.
Anchetatorii susțin că la data de 1 martie 2016, „inculpatul Orban Ludovic, prim–vicepreşedinte al unui partid, a contactat un om de afaceri pe care îl cunoştea, solicitându-i sprijin financiar pentru campania electorală pentru alegerile locale din vara anului 2016, în care Orban Ludovic candidează la funcţia de primar al municipiului Bucureşti.Banii ar fi fost ceruţi pentru a fi remişi către două posturi de televiziune, „cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic a precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni", arată DNA.
Conform DNA, data de 20 martie 2016, cu ocazia unei noi întrevederi, inculpatul Orban Ludovic i-ar fi pretins omului de afaceri suma de 50.000 euro în numerar, cu precizarea că va trebui să remită banii unor persoane pe care le-a menţionat, cu funcţii de decizie în cadrul a două posturi de televiziune, pentru a fi promovată imaginea candidatului. Inculpatul Orban Ludovic ar fi precizat că are nevoie de suma solicitată în aproximativ una – două săptămâni, potrivit DNA.
Procurorii anticorupție mai precizează că omul de afaceri ar fi acceptat să efectueze plata sumei de 50.000 euro în considerarea funcţiei de conducere pe care Orban Ludovic o deţine în cadrul unui partid şi a potenţialului de intervenţie al acestuia în domenii de interes în afacerile controlate de acest om de afaceri.