USL 2 prinde viață. PSD și PNL merg pe liste comune la europene. Cum argumetează Ciolacu și Ciucă

Redactia | 21.02.2024

PNL și PSD au bătut palma pentru liste comune la alegerile europarlamentare care vor fi comasate cu localele.

Pe aceeași temă

Declarații Marcel Ciolacu

  • România se afla în pragul unei crize sociale, nu am nicio retinere in a ne anagaja in acest proiect politic.

  • Partidele trebuie să facă mai putine calcule electorale, Aceasta este prima diferenta intre un om politic si un om de stat.

  • În afară de performanțele guvernării, ne-am asumat o decizie politică. O putere politică trebuie să facă politici publice pentru cetățeni

  • E un vot in plus pentru democratie si pentru a avea o reprezentare corecta a Romaniei.

  • Prezența cea mai mare la alegeri e la locale. Faptul că am decis comasarea nu e împotriva democrației, dimpotrivă, e un vot în plus pentru democrație și pentru o reprezentare corectă în fața românilor

  • Am propus și o alianță electorală pentru alegerile europarlamentare.

  • Este evident ca numai cele doua mari partide se pot uni si face fata unui val extremist. Nici unul dintre cele doua partide nu pot face fata singure.

  • E vorba de drumul României în viitor.

  • Avem două obiective importante: de a intra cu drepturi depline anul acesta și în 2026 România să fie membră OCDE.

  • România e în direcția corectă. Pentru a rămâne trebuie și voință politică.

  • Am sentimentul că am făcut ce e mai bine pentru țara mea.

  • În afară de comasare și alianță electorală la europarlamentare, în septembrie să avem alegerile prezidențiale. Parlamentare în decembrie

Declarații Nicole Ciucă

  • A fost o decizie care a presupus responsabilitate politica care vizeaza stabilitatea tarii si coerenta acutului de guvernare si tine cont de interesul cetatenilor si de contextul de securitate.

  • Cred ca este necesar ca in anumite momente partidele sa dea dovada de un sacrificu de orgoliu privind stabilitatea si intersul românilor.

  • Ciucă laudă realizările guvernării.

  • Nu ne putem permite să fragilizăm stabilitatea țării pentru micile orgolii politice

    PNL a mandadat conducerea partidului să agreeze comasarea alegerilor europarlamentare cu listă comună și alegerilor locale prin forțe proprii.

Întrebări si răspusuri

De ce nu mai mergeți singuri, cum ați decis în noiembrie 2023 la Sinaia?


Nicolae Ciucă explică că a fost o mișcare tactică și teoretizează ce înseamnă prin noi înșine. „Ce s-a întâmplat acum e o mișcare tactică, având în vedere ce se întâmplă în jurul nostru în materie de securitate”.

Dle Ciolacu, la aceste negocieri au fost discuții depsre o funcție viitoare pentru Iohannis?

Ciolacu : Nu, discuțiile au fost în interiorul celor două partide pentru o mai mare prezență la vot. Am fi avut în decembrie trei rânduri de alegeri în trei duminici consecutive.

Ce se va întâmpla cu Primăria Capitalei, candidați comuni? Ați împărțit sectoarele?

Ciucă: În acest moment nu am ajuns să doicutăm în detaliu. Și dacă ar fi să stabilim un candidat comun, avem nevoie de evaluare, de sondare. Ne interesează care e profilul candidatuluyi în percepția alegătorilor.

Ciolacu: Nu vorbim de o împărțeală, ci de cele mai bune persoane care pot face administrați. sunt convins că în următoarea perioadă vom veni cu cele mai bune soluții.

De ce liste comune doar la europarlamentare și nu și la locale?

Ciucă: Și noi am avut discuții și dezbateri în BPN. (...) Sunt abordări care fac obiectul tipolologiei alegerilor. La nivelul fiecărei filiale vor exista strategii.

Ciolacu: PSD are mii de aleși locali. Ar fi fost o greșeală ca noi din birouri să hotărâm ce-i mai bine pentru fiecare comună, oraș, municipiu. Aceste decizii se iau la baza partidului. Sunt convins că vom avea în următoarea perioadă alianțe în teritoriu. Vom pune prioritățile românilor înainte de deciziile noaste din birouri


Ambele partide au votat cu o largă majoritate noua strategie, singurele voci critice fiind la PNL. Doar Ilie Bolojan, Florin Birta, Ioan Turc, Robert Sighiartău, Florin Câțu și Cristian Buican au votat împotrivă, alți 58 de membri ai Biroului Politic Național fiind de acord cu listele comune.

La PSD a fost unanimitate, deși nu se poate spune că partidul iese avantajat.

Desigur, urmează probabil cea mai grea parte: negocierea locurilor pe liste. Liberalii vor paritate, social – democrații pledează pentru 60 la 40.

O altă decizie importantă: alegerile prezidențiale vor fi organizate în septembrie. Deci trebuie modificată legea alegerilor prezidențiale așa încât acestea să poată fi făcute cu 90 de zile înainte de expirarea mandatului și nu cu 30 de zile, cum spune actuala lege.

Va fi o altă situație inedită- timp de două luni România va avea doi președinți, unul în funcție și altul proaspăt ales.

Dar aceasta nu va fi o problemă. Oricum, întreaga operație a are binecuvântarea președintelui Iohannis, cu care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au văzut înainte ședintei CSAT.

Necesitatea listelor comune a fost argumentată de liderii celor două partide prin „lupta cu extremismul”. Socotelile partidelor spun că prin comasare AUR și SOS vor obține  mai puține procente decât pe care le au acum în sondaje.

Rămâne de văzut dacă socotelile de pe hârtie se vor potrivi cu acelea care vor ieși din urne. Aceasta pentru o parte a electoratului liberal s-ar putea să nu fie amator să pună ștampila și pe PSD.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22