USL atacă Legea asistenței sociale: Este, în integralitatea ei, neconstituțională

Fara Autor | 24.11.2011

Pe aceeași temă

USL a atacat, la Curtea Constituțională, Legea asistenței sociale, cu argumentul că legea "este, în integralitatea ei, neconstituțională". Scopul real al legii fiind scăderea cheltuielilor bugetare.

Uniunea Socialist-Liberală (USL) acuză faptul că, încă din expunerea de motive a legii, "se desprinde premisa care a stat la baza întregii filosofii a acestei legi: statul nu este responsabil de bunăstarea fiecărui individ".
 
"Guvernul identifica 202 drepturi de natura sociala. Evident nu mentioneaza ca din totalul acestor 202 drepturi majoritatea sunt drepturi constitutionale, care se bazeaza pe contributivitate, iar din totalul acestora statul cheltuie doar 2,86% din PIB in 2010 pentru prestatiile sociale. Previziunile guvernului pana in 2013 sunt destul de clare in sensul scaderii acestor cheltuieli de asistenta sociala la 2,08% din PIB in anul 2013", susține USL, potrivit unui comunicat de presa transmis HotNews.ro de PSD.
 
Potrivit articolului din Constituție referitor la egalitatea în drepturi, USL susține că "legiuitorul a lăsat la arbitrariul instituțiilor publice atât definirea sintagmei tip de familie, cât și acordarea beneficiilor sociale în funcție de acest criteriu neconstituțional".
 
Mai mult, USL susține că persoanele cu dizabilități nu au parte de egalitate de șanse.
 
"Sectiunea III dedicata asistentei sociale a persoanei cu dizabilitati din acest Proiect de Lege elimina orice urma de egalitate de sanse intre aceste persoane si cetatenii Romaniei aflati in deplina capacitate psiho-fizico-senzoriala, reprezentand un act de discriminare revoltator si o tentativa de aservire a persoanelor cu dizabilitati fata de serviciile vagi sau inexistente ale autoritatilor si fata de bunul plac al familiei".
 
"Desigur ca solicitarea de asistenta sociala o face persoana cu handicap sau cei in drept sa o faca in numele persoanei si nu constituie o obligatie, ci doar un  drept asa ca este si posibil si probabil ca persoane cu handicap, dar cu situatii materiale bune, sa nu apeleze la protectia pe care le-o ofera legea si pe care prefera sa si-o procure personal contra cost, dar aceasta este o optiune si deci este voluntara, dreptul in niciun caz neputand  fi desfiintat in functie de criteriul venit. Subliniem ca nu persoanele cu handicap sunt responsabile de declansarea crizei economice si nu ele sunt acelea pe seama carora sa se achite factura crizei", precizează USL.
 
De asemenea, USL acuză statul că "urmărește, în fapt, restrângerea drepturilor fundamentale". Scopul real al legii este scăderea cheltuielilor bugetare cu asistența sociala, și nu combaterea sărăciei.
 
USL acuza și incalcarea jurisprudentei Curții Constitutionale si a standardelor CEDO privind previzibilitatea și accesibilitatea legii.
 
"Legea asistentei sociale este redactata în mod deficitar, insuficient elaborată, date fiind numeroasele articole subiective, generice și imprecise"
 
Camera Deputatilor a adoptat, marţi, Legea Asistenţei Sociale, cu 168 voturi "pentru" şi 5 "impotriva". Legea va fi trimisă spre promulgare la Presedinţie, deşi deputaţii din opoziţie nu şi-au exprimat votul.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22