USR a contestat la CCR numirea lui Neacșu la ANRE: Incompatibil cu cerințele funcției

Dora Vulcan | 05.07.2019

Uniunea Salvați România a depus vineri la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la numirea lui Marian Neacșu, de la Pro România, la șefia autorității naționale de reglementare în energie.

Pe aceeași temă

”Astăzi, am depus la Curtea Constituțională o sesizare cu privire la numirea lui Marian Neacșu în funcția de vice-președinte al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)”, anunță deputatul USR Cristina Prună, vineri, pe pagina sa de Facebook.

Deputatul spune că profilul lui Neacșu este incompatibil cu cerințele pe care le prevede funcția, fără să aibă nici vechimea și nici experiența cerute de lege. De asemenea, mai atrage atenția deputatul, Neacșu a primit o condamnare penală definitivă.

”Profilul lui Marian Neacșu este incompatibil cu cerințele prevăzute de lege pentru această funcție întrucât nu are vechimea și experiența care sunt cerute de lege. În plus, el nu poate ocupa un loc în Comitetul de Reglementare al ANRE întrucât a primit o condamnare penală definitivă!”, spune Prună.

”Așteptăm cu interes răspunsul CCR pe această speță. În plus, vom demara demersurile pentru a modifica Legea nr. 160/2012 care a aprobat Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 33/2007 privind funcționarea ANRE în sensul de a elimina lacunele legislative care au permis ca un condamnat penal să poată fi numit în fruntea unei instituții publice”, spune deputatul USR.

”USR a fost singurul partid de opoziție prezent în comisie la simulacrul de ședință de audieri a candidaților în Parlament și a pus reflectorul încă de la început pe nerespectarea procedurilor parlamentare”, amintește sursa citată.

Marian Neacșu, de la IAS Slobozia la Autoritatea Națională în Energie, după trocul PSD - Pro România

Neacșu a fost votat de coaliția PSD-ALDE, pe 26 iunie, vicepreședinte al ANRE, în compensație pentru excluderea sa violentă din PSD, în noiembrie trecut, după conflictul cu Liviu Dragnea, între timp condamnat la închisoare.

Marian Neacșu, trecut de la PSD la Pro România, în februarie, după ce, în noiembrie trecut, a fost exclus din PSD pentru că s-a revoltat împotriva lui Liviu Dragnea, a fost votat de coaliția PSD-ALDE și de parlamentarii trecuți de la PSD la Pro România, în funcția de vicepreședinte al Autorității Naționale de Reglementare în Energie, cel mai important arbitru al pieței în energie.

Numirea lui Neacșu la ANRE are, așadar, iz de compensație materială, pe banii contribuabililor, oferită de PSD lui Neacșu, pentru expulzarea sa din PSD la presiunea lui Liviu Dragnea, debarcat între timp de judecători la pușcărie, după condamnarea sa în dosarul angajărilor fictive.

Compensația i-a fost oferită de Marcel Ciolacu, cel care între timp ocupă fotoliul de la conducerea Camerei Deputaților, lăsat liber de Liviu Dragnea după încarcerarea sa la Rahova.

Ciolacu, fost barcagiu al lui Dragnea, în partidele de pescuit pe care acesta le organiza alături de fostul premier Sorin Grindeanu, a intrat și el în dizgrația președintelui PSD, doar că jocul său a fost mai abil instrumentat fără a se expune sancțiunilor dure ale vătafului de Teleorman.

Neacșu, fost secretar general al PSD, ales după congresul extraordinar al PSD din martie trecut, forțat de Dragnea pentru a-și numi fidelii în funcții cheie, s-a făcut remarcat ca cititor al rezoluției de la Herculane privind ”statul paralel și ilegitim”. El a fost mâna dreaptă a lui Dragnea până la contestarea liderului inclusiv pentru obsesia sa împotriva justiției și a așa-zisului stat paralel.

După evacuarea sa din PSD, Neacșu a trecut la partidul pe care Victor Ponta, fost premier și fost președinte PSD, îndepărtat de Dragnea, l-a înființat pentru a recupera cadrele de nădejde ale PSD aflate în conflict deschis cu Liviu Dragnea.

Ce-l recomandă pe Neacșu la ANRE

  • 55 de ani

  • a intrat în politică în anii 90 ca membru în Partidul Agrar

  • în 2001 a intrat în PDSR Ialomița (precursorul PSD)

  • secretar general al PSD în 2015, promovat de Liviu Dragnea, căruia i-a fost alături până în octombrie 2018, când a semnat scrisoarea prin care-i cerea demisia de la șefia PSD și a Camerei Deputaților

  • exclus din PSD în noiembrie 2018

  • februarie 2019 - a intrat în Pro România, partidul lui Victor Ponta, alături de alți baroni PSD intrați în dizgrația lui Dragnea

Pregătire profesională

  • licență în economie (1987), cu atestat de expert contabil,

  • a urmat în anii 2000 trei cursuri despre nutriția animalelor și rețete de furaje:

Specializarea în zootehnie a venit pe fondul experienței profesionale: a lucrat ca economist și apoi șef de serviciu la IAS (Întreprinderea Agricolă de Stat) Slobozia, apoi a condus mai multe firme din domeniul agro-zootehnic până în 2008, când a devenit deputat de Ialomița.

În perioada 2012 – 2013 a absolvit un master în domenul „Studii de Securitate și Apărare” la Universitatea Creștină „Dimitrie Cantemir”.

Potrivit CV-ului oficial, Neacșu nu a avut nici o experiență profesională în domeniul energiei și nici nu a deținut poziții guvernamentale ori ministeriale în domeniu.

În schimb, el este membru Uniunii Naţionale a Crescătorilor de Păsări, al Asociaţiei Generale a Economiştilor și al Corpului Experţilor Contabili.

În februarie 2016, Neacșu a fost condamnat definitiv de Înalta Curte la șase luni de închisoare cu suspendare pentru conflict de interese. El își angajase ilegal fiica la biroul său de parlamentar.

ANRE este arbitrul pieței în energie și reglementează unul dintre cele mai complicate domenii, cu implicații economice, politice și geostrategice.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22