Pe aceeași temă
În replică, PNL susține că nu e nevoie de o lege nouă, ci de reexaminarea legii criticate de CCR.
„Decizia de ieri a Curții Constituționale se bazează pe un neadevăr, cum că legea ar fi fost adoptată în 2021 într-o singură zi, când, de fapt, a existat o diferență de 8 zile între depunere și adoptare. Redepunem astăzi propunerea legislativă de abrogare a pensiilor speciale ale parlamentarilor pentru ca, după adoptare, să vedem ce motive vor mai inventa unii judecători ai CCR, eventual foști parlamentari afectați personal de eliminarea acestor pensii speciale, pentru a declara legea neconstituțională. Suntem dispuși sa redepunem acest proiect de lege și altele referitoare la celelalte categorii de pensii speciale până se vor epuiza toate pretextele din lume”, a declarat deputatul USR Cristian Seidler.
USR susține că decizia adoptată joi de judecătorii CCR și motivarea acesteia nu au apărut încă în Monitorul Oficial, ceea ce înseamnă că, în acest moment, Legea 7/2021 prin care au fost desființate pensiile speciale ale parlamentarilor este încă în vigoare. Partidul arată că a depus proiectul pentru a permite un timp mai larg pentru dezbateri, urmând însă ca raportul comisiei sesizate în fond și, mai apoi, votul în plenul Parlamentului să fie realizate după ce este publicată în Monitorul Oficial decizia CCR de joi.
Proiectul depus astăzi prevede desființarea pentru viitor a pensiilor speciale ale parlamentarilor, dar stabilește și că, de la data intrării ei în vigoare, încetează plata pensiilor speciale în plată.
„Pensiile speciale ne costă anual circa 2 miliarde de euro. Iar dacă vor începe să se plătească și pensiile speciale pentru aleșii locali – așa cum vrea Coaliția sărăciei, care sabotează constant demersurile USR de desființare a acestora – suma va crește și mai mult”, arată USR.
PNL susține printr-un comunicat de presă că „nu este necesară o nouă lege de desființare a pensiilor speciale pentru parlamentari. Pensiile speciale pentru parlamentari nu sunt reinstituite, pentru că decizia CCR nu repune în vigoare textul abrogat prin legea declarată neconstituțională. Este necesară procedura de reexaminare a legii prin Parlament, legea trebuie pusă în acord cu decizia CCR”.
Liberalii susțin că poziția lor e fermă – susținem revenirea pensiilor la principiul contributivității.