USR a lansat marți în dezbatere publică posibilitatea votului prin corespondență la alegerile locale

Laurentiu Gheorghe | 02.06.2020

Introducerea votului prin corespondență la alegerile locale din acest an este solicitată de USR la nivel național, la fel cum se procedează în diaspora pentru alegerile parlamentare și prezidențiale.

Pe aceeași temă

„Facem un apel și la celelalte partide să susținem împreună votul prin corespondență la alegerile locale. Uniunea Salvați România a lansat în dezbatere publică un proiect de extindere a votului prin corespondență, inclusiv la alegerile locale”, a declarat deputatul USR, Lucian Viziteu, citat de Mediafax.ro.

Deputatul USR a explicat că, în condiţiile în care experţii vorbesc despre un al doilea val de epidemie, în toamnă, românii ar putea să se teamă să vină la vot și că „există posibilitatea să avem alegerile cu cea mai scăzută legitimitate din istorie”.

„Există sute de mii de români care ar dori să voteze dar care în ziua votului sunt plecați din localitatea de domiciliu, sunt în delegație, în concediu sau la studii. Toți aceștia au însă aceleași drepturi ca cetățeni ai respectivei comunități, iar drepturile lor trebuie respectate. Dacă vom implementa acest sistem, românii vor putea alege dacă își vor exercita dreptul de vot la secția de votare sau prin corespondență”, a mai spus Viziteu.

”Votul prin corespondență există în alte țări de zeci de ani, cele mai bune modele de bună practică fiind Statele Unite și Franța. Votul prin corespondență a fost deja testat cu succes în România, la alegerile parlamentare din 2016 și la alegerile europarlamentare din 2019. E adevărat, sistemul a fost testat doar pentru diaspora, însă el poate fi replicat fără probleme și la alegerile locale din acest an. Dacă el a funcționat în zeci de țări din diaspora, cu atât mai ușor va fi implementat la Brăila, la Arad, la București sau la Bacău. Nu doar românii cu probleme medicale se pot bucura de extinderea dreptului de vot”, a declarat deputatul USR Lucian Viziteu, inițiatorul proiectului de lege.

”Cetățenii din Diaspora au demonstrat că sunt informați și sunt interesați să ajute la dezvoltare României. O parte foarte mare dintre ei au păstrat legături strânge cu țara și își trăiesc viața între România și țara unde muncesc. Este normal și este important pentru România să le asigurăm posibilitatea de a vota ușor la toate tipurile de alegeri. În contextul riscului de a avea din nou restricții cauzate de pandemie în unele țări, importanța metodelor alternative de vot crește semnificativ. Votul prin corespondență nu este un panaceu, dar oferă o unealtă puternică. Votul anticipat trebuie și el luat în calcul. Vrem să ne asigurăm că un milion de români pot vota în afara țării fără probleme la alegerile parlamentare și vrem ca toți cei care au o carte de identitate românească să poată să își aleagă primarii din localitățile unde au familia și casa”, a explicat senatorul USR de Diaspora Radu Mihail.

Dacă România va implementa acest sistem, mai arată cei de la USR, românii vor putea alege dacă să își exercite dreptul de vot la secția de votare, ca până acum, sau prin corespondență. USR face apel la partidele parlamentare să susțină extinderea votului prin corespondență la alegerile locale, să citească proiectul USR și să își aducă contribuția la îmbunătățirea sistemului de votare.

”Ziua votului a fost și trebuie să fie în continuare cea mai importantă zi din viața unei democrații funcționale, așa cum este și România. Această zi decide pentru 4 sau 5 ani președintele, configurația Parlamentului, primarii și consilierii județeni sau locali. Esența democrației înseamnă că fiecare om dintr-o comunitate să poată să își exercite votul, iar datoria noastră este să facem acest lucru posibil”, se mai precizează în comunicatul USR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22