Pe aceeași temă
Dacian Ciolos considera ca, pe viitor, Romania nu are nevoie de "tatuci" sau de lideri mesianici, ci de echipe cu proiecte concrete. El a facut afirmatia la sediul Grupului pentru Dialog Social, unde a primit premiul GDS pe anul 2016.
"Romania, pentru perioada urmatoare, are nevoie mai ales de echipe care sa lucreze in interesul comunitatii, cred ca e nevoie de un efort atunci cand vrei sa evoluezi anumite mentalitati, de un efort sa convingem cat mai multi romani ca Romania viitorului nu are nevoie de 'tatuci' si nici de lideri mesianici, ci are nevoie in primul rand de coeziune, pornind din increderea fiecaruia ca individual poate sa-si asume un destin colectiv", a afirmat Ciolos la sediul Grupului pentru Dialog Social (GDS), unde a primit premiul GDS pe anul 2016.
El s-a aratat onorat de premiul primit si a aratat ca cel mai important lucru realizat de guvernul pe care l-a condus a fost acela de a promova anumite valori.
"Ma simt onorat pentru ca, asa cum spuneti, impartasim multe din valorile pe care am incercat si noi sa le promovam in aceasta perioada la guvernare si cred ca dincolo de orice masuri de reforma au fost luate sau ar fi putut fi luate, cel mai important lucru in activitatea guvernului pe care l-am condus (...) a fost promovarea unor valori, promovarea unui mod de a fi si a unui mod de a face. Vreau sa multumesc echipei cu care am lucrat si care merita, mai mult ca orice, orice premiu si orice gand care ar putea fi indreptat, intr-un fel sau altul, asupra actiunilor pe care le-am intreprins anul trecut", a mai afirmat Ciolos.
Fostul premier a vorbit si despre planurile de viitor ale platformei pe care a infiintat-o.
"Ce facem acum? Am constituit acea asociatie - Platforma Romania 100 - si cautam impreuna cu echipa modalitatea cea mai buna pentru ca activitatea din cadrul acestei asociatii sa poata sa sprijine un proiect in perspectiva 2019-2020. Vom lucra pe proiecte care sa dea consistenta unui program. (...) Nu e intentia mea, daca asta e intrebarea, sa facem un partid. (...)
Cred ca o angajare acum, in acest moment, intr-un partid politic nou nu ar face decat sa dezbine, sa fractureze si mai mult fortele care cauta sa se regaseasca, sa se redefineasca si cred ca este important sa le fie lasat timp sa faca asta. Lupta si batalia politica nu vreau sa o duc in directia asta a dezbinarii, a provocarii, doar de dragul de a avea puterea", a sustinut Dacian Ciolos.
El a admis ca este nevoie ca puterea sa fie castigata, insa prin proiecte, nu prin batalii subterane.
"Eu cred ca pentru a construi ceva consistent e nevoie de rabdare si e nevoie de timp si e nevoie ca fiecare lucru sa fie facut la vremea lui. Si cred ca e important ca fiecare sa simta atunci cand crede ca este cel mai util sa poata sa intre in scena. (...) Sigur ca trebuie sa te bati pentru proiecte si pentru idei, dar pentru idei, nu pentru a-ti apara fundul pe scaun, nu pentru a te proteja, ci pentru idei care sa construiasca.
Cred ca prea multa energie s-a consumat si se consuma in batalii de orgolii, mai mult de mandria de a ocupa o functie politica, decat aceea de a construi. (...) Eu n-am vazut niciodata functiile acestea ca pe implinire a unei batalii pentru cariera, pentru mine functiile pe care le-am ocupat au fost o responsabilitate. Atat", a mai declarat Ciolos.
El a adaugat ca, in ultima vreme, impreuna cu echipa sa cauta modalitati sa mobilizeze energiile celor care doresc sa se implice intr-o alta modalitate de a face politica.
"Cred ca e multa lume care ar fi dispusa sa-si dedice timp si energie pentru actiune publica, pentru actiune colectiva, dar nu se regaseste in modul actual de a face politica, in modul actual de a promova proiecte la nivel public. Cred ca este important sa cream aceste alternative si sa incercam sa cream forme noi de a mobiliza energiile acestea. Asta cautam de cateva luni de zile: cautam idei, cautam modalitati ca oamenii care sunt dispusi sa se implice, sa o faca", a mai spus Ciolos.