Pe aceeași temă
În paralel cu conferința de presă, USR a montat în Piața Victoriei, în fața guvernului, un ecran electronic pe care sunt afișate mesaje antiguvernamentale, printre care „PSD=PNL=Mafia / Iohannis Trădător”, „USL trădători de țară”, „Vă rog din suflet, nu mai furați”.
„Din cauza PSD-PNL, românii trăiesc astăzi mai rău decât în urmă cu an. Și peste 85% dintre ei cred că România se îndreaptă într-o direcție greșită”, a declarat Cătălin Drulă.
Cătălin Drulă le-a cerut liderilor coaliţiei să oprească risipa din banii publici, să reducă taxele pe muncă astfel încât să lase mai mulţi bani în mâinile oamenilor şi companiilor şi să îi dea afară din Guvern pe miniştrii plagiatori şi incompetenţi.
Principalele puncte din raportul USR:
După un an de guvernare PSD-PNL, oamenii suferă cele cele mai mari scumpiri din ultimii 19 ani: curentul, gazele și încălzirea s-au scumpit cu 32%, pâinea cu 27%, laptele cu 28%, zahărul cu peste 60%. Ratele la bănci au crescut de patru ori. România nu a mai trecut printr-o astfel de inflație din 2004.
Deciziile inepte prin care Guvernul a încercat să controleze piața de energie au făcut ca România să aibă printre cele mai mari prețuri la energie pentru populație din Europa. Guvernul Ciucă a ales cea mai proastă formă de intervenție: prețurile au continuat să crească și bugetul public a fost făcut praf.
Marile proiecte ale României au fost ratate: nu avem spitale noi, nici legi ale Educației, nici autostrăzi. Într-un singur an, guvernul PSD-PNL a anulat și blocat licitații pentru 815km de autostrăzi și drumuri naționale și a reziliat contracte pentru 330km. Alți 660km aflați în faza de proiectare au un viitor incert. Din cauza incompetenței ministrului Grindeanu, statul român trebuie să plătească aproape 6 milioane de euro pentru întârzierile la podul de la Brăila.
Principala sursă de modernizare a României – PNRR – este în pericol din cauza ritmului foarte lent cu care Guvernul reușește să îndplinească cerințele pentru putea cere noi tranșe de bani.
Într-un singur an patru miniștri au plecat din Guvern din cauza acuzațiilor de plagiat, abuz în serviciu și incompetență: Vasile Dâncu – ministrul Apărării, Florin Roman – ministrul Cercetării, Sorin Câmpeanu – ministrul Educației, Adrian Chesnoiu – ministrul Agriculturii. Premierul Ciucă, Lucian Bode – ministrul de Interne și Angel Tîlvăr – noul ministru al Apărării sunt și ei acuzați de plagiat.
<iframe width="640" height="362" src="https://www.youtube.com/embed/C_S7XWwcMQY" title="Marcăm un an de oferte dezavantajoase împreună cu PSD și PNL" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
Reducerea risipei din banii publici este ”absolut esenţială”, a declarat, joi, preşedintele USR, Cătălin Drulă, care a precizat că ministerele ar putea ”tăia lejer” 15 – 20% din cheltuieli, potrivit Agerpres. El a avertizat că România s-ar putea confrunta cu o criză economică ”gravă” în următorii doi ani.
„Au adâncit cheltuielile publice. Unii macroeconomişti spun: cheltuielile bugetului de stat în România sunt rigide. Vă spun eu, am fost ministru într-un minister: nu sunt rigide. Pot tăia lejer 15 – 20%, pentru că este foarte mult personal excedentar şi se fură foarte mult. Domnul Bode a fost ministru la Ministerul Transporturilor înaintea mea şi a reuşit să ducă cu succes un proiect în cinci luni – de la idee, nu exista nici studiu de fezabilitate – la avans plătit. Este proiectul pentru patru şalupe, care costau 50 de milioane, realizate de un şantier din Estonia şi pe care s-au plătit 100 de milioane. Este faimosul dosar de la DNA. 50 de milioane aici e parandărătul. Hai să vedem, sunt flexibile sau nu cheltuielile în ministere”, a afirmat liderul USR, în cadrul unei conferinţe de presă susţinută în Piaţa Victoriei, în contextul împlinirii unui an de guvernare PSD – PNL, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, acest an a însemnat „scumpiri record, plagiate şi proiecte ratate”. El a susţinut că actualii guvernanţi îşi doresc, în primul rând, „să le fie mai bine lor şi clientelei de partid”. Totodată, România înregistrează cea mai mare inflaţie din ultimii 19 ani, a menţionat Drulă.
„Mâine se face un an de zile de când Klaus Iohannis a adus PSD la guvernare şi a năşit acest mariaj sinistru între Nicolae Ciucă şi Marcel Ciolacu, iar rezultatele sunt cumplite pentru ţara noastră. Din cauza acestei guvernări PSD – PNL, românii trăiesc astăzi mai rău decât în urmă cu un an. Peste 85% dintre români cred că ţara se îndreaptă într-o direcţie greşită. (…) Curentul, gazele, motorina, pâinea, încălzirea, absolut peste tot se văd aceste scumpiri şi ratele la bănci au crescut de aproape patru ori în ultimul an. Impactul pe care îl au aceste scumpiri în viaţa oamenilor este unul devastator, iar Guvernul PSD – PNL nu a făcut nimic, nu a luat măsurile corecte, pentru a proteja populaţia”, a mai afirmat el.
Drulă a adăugat că pensia specială este în medie de 8 ori mai mare decât pensia obişnuită. Totodată, de la 1 ianuarie ar urma să intre în plată „zeci de mii de noi pensii speciale” pentru primari. Preşedintele USR a reproşat coaliţiei că blochează în Legislativ proiectele care vizează abrogarea pensiilor speciale pentru parlamentari şi aleşii locali.
„În aceste vremuri trebuia închis deficitul bugetar cât mai jos. Guvernul trebuia să îşi reducă cheltuielile inutile, astfel încât politica fiscală să susţină politica monetară şi inflaţia să fie ţinută sub control şi adusă în limite normale. Vă dau un singur exemplu – la începutul acestei săptămâni, Ciolacu şi Ciucă au luat până la urmă, după şase luni de zile, o decizie privind pensiile, dar decizia lor nu acoperă nici măcar inflaţia, astfel încât pensiile au scăzut cu 15%, şi chiar şi după ce decizia se va pune în aplicare va rămâne o scădere de 3% faţă de acum un an. Puteau să crească pensiile până la 27%. Punctul de pensie putea merge până la 2.100 de lei şi se încadrau încă în acea limită din PNRR de care tot vorbesc”, a indicat preşedintele USR.
El a menţionat că unii români au ajuns să plătească facturi la energie de „patru ori mai mari”, iar în ultimul an mai multe firme au intrat în faliment.