USR cere organizarea referendumului „Fără penali” odată cu alegerile locale

Laurentiu Gheorghe | 06.07.2020

Dan Barna, șeful USR, le-a solicitat luni PSD și PNL să accepte organizarea referendumului „Fără penali în funcții publice” odată cu alegerile locale. Dacă inițiativa trece, va fi transpusă în Constituție.

Pe aceeași temă

În timpul dezbaterii „Ora premierului”, Dan Barna a cerut de la tribuna Parlamentului ca referendumul pentru inițiativa „Fără penali în funcții publice” să fie organizat odată cu alegerile locale. Dacă este validată de votul popular, inițiativa urmează să fie transpusă ulterior în Constituție.

„Înțeleg, domnule președinte al PSD, că încercați să faceți în așa fel încât referendumul pentru “Fără Penali” să fie programat cândva prin luna august. Probabil v-a zis cineva că astfel sunt șanse să pice. Nu fiți Dragnea, domnule Ciolacu! Nu vă jucați cu voința poporului. S-au mai jucat și alții și când au tras linie n-a ieșit bine. Dacă v-ați gândit că oamenii vor fi demobilizați în august, vă asigur că vă înșelați. Oameni nu sunt mai toleranți la hoție dacă e cald afară”, a spus Barna în Parlament.

Printre proiectele de pe ordinea de zi a sesiunii extraordinare se află iniţiativa cetățenească de modificare a Constituției, susținută de USR, „Fără penali în funcţii publice”. Inițiativa a primit undă verde din partea Curții Constituționale în aprilie 2019, dar de mai bine de un an stă blocată în Parlament, fără a intra la dezbatere.

Iniţiativa „Fără penali în funcţii publice” propune ca articolul 37 din Constituţie, care reglementează dreptul de a fi ales, să fie completat cu un nou alineat, având următorul conţinut: „Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

Potrivit Constituției, proiectul sau propunerea de revizuire trebuie adoptată de Camera Deputaţilor şi de Senat, cu o majoritate de cel puţin două treimi din numărul membrilor fiecărei Camere.

Dacă prin procedura de mediere nu se ajunge la un acord, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, hotărăsc cu votul a cel puţin trei pătrimi din numărul deputaţilor şi senatorilor.

Revizuirea este definitivă după aprobarea ei prin referendum, organizat în cel mult 30 de zile de la data adoptării proiectului sau a propunerii de revizuire.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22