USR contestă la CCR legea care permite exploatări miniere în arii naturale protejate

Redactia | 04.04.2018

Legea prevede ca pentru proiectele care obținuseră licențe până la data 29 iunie 2007 nu mai este necesară emiterea unei hotărâri a Guvernului și de avizul Academiei. Argumentul inițiatorilor este că zonele au fost declarate arii protejate după ce licențele de exploatare minieră fuseseră acordate.

Pe aceeași temă

 

 

Proiectul de legea a trecut miercuri și de Camera Deputaților care este for decizional în aceste caz.

 

Opoziția a anunțat că va contesta la Curtea Constituțională această lege prin care se permite exploatări miniere în arii naturale protejate.

 

"USR va ataca la Curtea Constitutionala modificarea Legii ariilor naturale protejate, mai exact Ordonanta 57/2007 aprobata astazi in Camera Deputatilor, prin care se permite dezvoltarea unor proiecte miniere in arii naturale protejate. Am strans deja semnaturile necesare. Ne sustin cei de la PNL si PMP. Motivul principal al acestei sesizari este incalcarea art. 35 din Constitutie, dreptul la un mediu sanatos, un drept de care se pare ca majoritatea PSD-ALDE nu a auzit” a declarat Mihai Goțiu, senator USR.

 

Goțiu spune că sunt încălcate mai multe articole din Constituție. Astfel, este cazul articolului 135, conform căruia, dezvoltarea economică trebuie să țină cont de menținerea echilibrului ecologic.

 

De asemenea, este încălcat și articolul 148 din constituție în care se spune că prioritate are legislația europeană în domeniul mediului. „Practic, această lege este dată cu dedicație pentru cei care au reușit să obțină anumite licențe miniere înainte de 2007, înainte de intrarea României in UE", a afirmat Goțiu, citat de Mediafax.

 

În plus, el a mai spus că PSD-ALDE nu a ținut cont de faptul că durata medie de viață a românilor este cu șase ani mai mică decât media din UE.

 

"Din punctul nostru de vedere este un atac fara precedent la existenta acestor arii protejate care sunt esentiale nu doar in Romania, ci la nivel european, pentru mentinerea echilibrului ecologic si calitatea vietii. Poate putini stiu cei de la PSD si ALDE ca Romania se afla pe locul al treilea la coada, din pacate, in ceea ce priveste durata vietii care este cu sase ani mai mica decat media europeana.

 

De asemenea, avem nu mai putin de 20.000 de decese in anul 2014 care sunt cele mai recente rapoarte, cauzate de poluare. Cu mult peste media europeana. In conditiile in care sanatatea depinde de calitatea mediului inconjurator, iar calitatea mediului inconjurator depinde de aceste arii naturale protejate", mai spune senatorul USR.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22