USR depune plângere penală împotriva Gabrielei Firea pentru abuz în serviciu. Cum se apără primarul

Laurentiu Gheorghe | 01.11.2019

USR București a anunțat că va depune plângere penală la DNA împotriva primarului Capitalei, Gabriela Firea, pentru abuz în serviciu pentru încercarea de acoperire a fraudelor de la Spitalul Gomoiu.

Pe aceeași temă

„Primarul Capitalei a refuzat timp de doi ani să ia măsurile care se impuneau în urma concluziilor raportului Corpului de Control. De asemenea, Gabriela Firea a refuzat să pună la dispoziţia consilierilor municipali USR şi, implicit, la dispoziţia publicului raportul întocmit în urma controlului de acum doi ani de la ASSMB, control ce a vizat intervalul 2010 - 2017. Practic, Gabriela Firea a tăinuit informaţii extrem de grave privind prejudicierea bugetului public cu sume de până la 20 de milioane de euro. Le-a tăinuit nu doar faţă de public, nu doar faţă de Consiliul General, dar le-a tăinuit şi faţă de autorităţile care ar fi putut să cerceteze ilegalităţile, să-i depisteze şi să-i sancţioneze pe vinovaţi”, se menţionează într-un comunicat al USR Bucureşti.

Conform aceleiaşi surse, USR Bucureşti a depus pe 2 februarie 2018, prin consilierul municipal Ana Ciceală, o solicitare de informaţii prin care se cerea ASSMB să confirme existenţa raportului Corpului de Control şi să-l transmită, fiind vorba de o informaţie de interes public. Directorul ASSMB ar fi răspuns că există un astfel de raport, dar nu poate fi făcut public, pentru că ar conţine date cu caracter personal.

„Gabriela Firea are nu doar o culpă morală, ci, foarte probabil, una penală. Este vinovată de tăinuirea situaţiei de la Spitalul Gomoiu. A ştiut şi a tăcut. A tăcut chiar şi când a fost întrebată care sunt concluziile raportului Corpului de Control. Or, aici nu mai poate fi vorba despre eroare sau neglijenţă. Este în mod clar intenţie evidentă de a obstrucţiona aflarea adevărului şi pedepsirea vinovaţilor. Cer demisia Gabrielei Firea, aşa cum am făcut-o în multe alte dăţi, deşi ştiu că nu va renunţa la funcţie. Ceea ce, din punctul meu de vedere, nu este altceva decât o altă dovadă că are ceva de ascuns şi că speră să-şi acopere urmele în aceste ultime luni de mandat”, a declarat Ana Ciceală, potrivit comunicatului USR Bucureşti.

Primăria neagă toate acuzațiile: Lucrările nu au fost supraevaluate

Lucrările achitate de Primăria Capitalei pentru spitalul Gomoiu nu au fost supraevaluate, toate plățile pentru acest proiect fiind făcut legal, a transmis, vineri, PMB, care precizează că licitația pentru construirea unității medicale a început din 2010.

Primăria Capitalei a transmis, vineri, că informațiile privind presupuse plăți supraevaluate aferente lucrărilor de construire a Spitalului de copii Victor Gomoiu sunt „false, denigratoare”, scrie Mediafax.

„Licitația pentru construirea acestui spital și dotarea lui a început în anul 2010, iar contractul a fost atribuit în anul 2011, înainte ca doamna Gabriela Firea să fie primar general. La preluarea actualului mandat, în anul 2016, deși clădirea era aproape finalizată, aceasta era abandonată, lucrările începute în anul 2012 fiind sistate timp de 2 ani. În mandatul primarului general Gabriela Firea lucrările au fost repornite, s-au reconfigurat toate spațiile la solicitarea medicilor, au fost realizate toate circuitele medicale, s-au obținut avizele necesare de la toate instituțiile de profil, au fost asigurate dotările și amenajate spațiile de joacă, au fost angajați medici și unitatea a devenit unul cele mai importante centre de tratament pentru copiii din întreaga țară! De aceea, respingem ferm toate acuzațiile referitoare la realizarea unor lucrări supraevaluate, având în vedere că procedura de achiziție pentru construirea acestui spital nu a fost făcută în mandatul actualului primar general”, arată Primăria Capitalei, într-un comunicat de presă transmis vineri.

Sursa citată precizează că la finalul anului 2016, Gabriela Firea a dispus Corpului de Control realizarea unui control la ASSMB, unul dintre principalele puncte care urmau să fie verificate fiind sistarea lucrărilor la Spitalul Gomoiu.

„Având în vedere concluziile acestui control și măsurile stabilite, primarul general a dispus conducerii ASSMB, la finalul anului 2016, contractarea unei expertize extrajudiciare, tehnice și economice. Au fost verificate toate documentele care au stat la baza plăților realizate anterior anului 2016. De asemenea, ca urmare a controlului, s-a dispus recuperarea sumei de 70.000 lei plătite către consultant în mod nejustificat”, mai arată PMB, precizând că toate lucrările executate în acest proiect au fost decontate doar „pe real, confirmate de către diriginți de șantier și personal specializat, angajat la ASSMB”.

Totodată, ca urmare a finalizării expertizei, s-a constatat ca fuseseră executate lucrări în valoare de 23 milioane lei de către constructor, fără ca acestea să fie incluse în proiect sau în contractul de lucrări.

Primăria arată că lucrările executate fără acoperire din punct de vedere contractual, care au fost recepționate de către consultant, nu au fost plătite de PMB prin ASSMB, motiv pentru care municipalitatea a fost acționată în judecată de către constructor.

„Subliniem că toate neregulile descoperite în urma raportului Corpului de Control al Primarului General, Raportul Curții de Conturi și concluziile expertizei extrajudiciare au fost îndreptate conform prevederilor legale, pentru o cheltuire corectă și eficientă a fondurilor publice, în interesul cetățenilor”, arată PMB în comunicat.

Despre achiziția locuințelor pentru personalul medical din spitale, la suprapreț, PMB precizează că achiziția unor astfel de locuințe face parte din strategia municipală de sănătate, prin care Primăria Capitalei își propune ca, pe lângă construirea de noi spitale, înființarea de noi secții și dotarea la standarde occidentale, să ofere medicilor motive suplimentare de a continua să profeseze în România.

PMB dezminte și faptul că primarul general Gabriela Firea ar fi dat-o afară pe directoarea juridică a ASSMB.

„Primarul general al Capitalei nu are atribuții în recrutarea angajaților pentru instituțiile din subordinea Primăriei Capitalei. Aceste atribuții, precum și cele legate de suspendarea raporturilor de serviciu revin instituției respective, fiind vorba despre organizații cu personalitate juridică. În fapt, doamna respectivă nici nu a fost <dată afară>, ci doar i-a încetat promovarea temporară în funcția de conducere. Dna Lavinia Coțofană a fost angajată la ASSMB, în baza unui concurs, în ianuarie 2019, în funcția de inspector 1, ulterior fiind promovată temporar pe o funcție de conducere (director juridic), în aprilie 2019. În luna octombrie, promovarea temporară a fost revocată de directorul general al ASSMB, începând cu 1.11.2019. (...) Ulterior angajării la ASSMB, conducerea administrației a aflat că doamna Lavinia Coțofană a fost exclusă din magistratura pe motive disciplinare. Codul Administrativ prevede interdicția explicită ca persoanele care au fost sancționate disciplinar cu desfacerea contractului de muncă să mai ocupe funcții de conducere”, potrivit documentului citat.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22