Pe aceeași temă
Anuntul a fost facut joi de deputatii USR Stelian Ion si Cristina Pruna, la finalul intalnirii avute la Secretariatul General al Camerei Deputatilor, dupa ce Biroul Permanent a primit anterior o nota cu informatii incomplete si incorecte cu privire la validitatea semnaturilor, scrie Ziare.com.
Conform legii, verificarea listelor se face doar de catre primari, Camera Deputatilor avand in atributii fotocopierea lor si inaintarea la Curtea Constitutionala.
"Depunem plangere penala pentru fals in acte si abuz in serviciu! Nu exista nicio explicatie pentru numarul de 591.097 de semnaturi din nota informativa a Secretariatului Camerei Deputatilor decat SABOTAJ.
La comanda politica a lui Liviu Dragnea au incercat sa trimita la CCR mai putine semnaturi, eventual sub pragul impus de lege de 500.000 de semnaturi pentru a INVALIDA automat initiativa. Este un furt de peste 300.000 de semnaturi", se arata intr-un comunicat postat pe Facebook de USR.
Liderul deputatilor USR, Cristina Pruna, a declarat la Parlament ca s-au cerut astazi clarificari din partea Secretariatului General (SG) cu privire la intocmirea notei informative si, dupa o ora si jumatate de discutii, a ramas stabilit ca SG va prezenta un nou document, care va fi inaintat Biroului Permanent.
"Noi am depus peste 900 de mii de semnaturi la Parlament, din care peste 800 de mii de semnaturi valide, atestate de primarii. Nu exista niciun fel de dubiu asupra lor", a mai punctat Cristina Pruna.
La randul sau, deputatul USR Stelian Ion a subliniat ca in nota intocmita de SG "nu s-a spus tot adevarul", mai exact nu au fost mentionate cele 300 de mii de semnaturi conforme, validate.
Iar cei de la SG au sustinut ca "au facut nota din proprie initiativa".
"E trist ca functionarii condusi de Dragnea accepta sa savarseasca infractiuni"
"Vom formula o plangere penala impotriva celui care a redactat acel document pentru fals in inscrisuri oficiale si pentru faptul ca si-au depasit prerogativele, nu aveau niciun drept de a verifica listele.
Au dat o informare falsa, care a stat la baza unor acuzatii false facute impotriva semnatarilor si celor care au contribuit la aceasta initiativa cetateneasca, ceea ce reprezinta un fapt foarte grav. Vom depune plangere penala pentru abuz in serviciu impotriva secretarului general al CDEP (Silvia Mihalcea - n.red.).
Consideram ca aceste lucruri nu sunt intamplatoare. Este o incercare de tegiversare. Faceti o comparatie cu cealalta initiativa cetateneasca, a Coalitiei pentru Familie, unde nu au existat astfel de acuzatii, astfel de verificari", a declarat Stelian Ion, prezentand un document in fata jurnalistilor si precizand ca numele celui care a semnat nota incriminata este "dl Toba, seful Departamentului legislativ al CDEP (Georgica - n.red.) ".
Deputatul USR a mai comentat situatia subliniind: "Trist e ca functionari din CDEP sunt prinsi in acest joc facut de conducerea Camerei, a lui Liviu Dragnea, care este condamnat definitiv, si accepta sa savarseasca la randul lor infractiuni".
"Dar daca le fac, trebuie sa stie ca lucrurile astea nu vor fi trecute cu vederea. Daca cred ca ne pacalesc, ca nu intelegem noi textul, ca legea e alta decat cea din MOf, le spunem ca astea sunt naivitati", a fost mesajul transmis deputatul USR functionarilor de la Parlament.
Cristina Pruna a dat asigurari ca "lucrurile nu vor ramane asa". Initiativa cetateneasca "va merge la CCR, se va intoarce de acolo cu peste 800.000 de semnaturi valide si o vom discuta in Parlament", a spus ea.
USR supravegheaza depunerea listelor la CCR
Prezent la declaratii alaturi de colegii sai, Mihai Badea, coordonatorul campaniei "Fara penali in functii publice", a facut cateva precizari importante.
El a spus ca predarea listelor de semnaturi s-a facut in data de 21 decembrie 2018, ele fiind insotite de un opis "intocmit impreuna cu angajatii Camerei Deputatilor".
"S-a stat pana la 11 noaptea pentru a finaliza verificarile. Opisul are stampila Camerei Deputatilor pe fiecare pagina. Sunt mai multe sute de pagini, pe judete, totul e in perfecta regula. Insumand, ajungem la peste 800 de mii de semnaturi, validate de primari, care au fost depuse (...)
S-a discutat cu dl Valer Dorneanu, presedintele CCR, care a fost de acord ca, luni, cand se vor preda, sa fim prezenti, astfel incat sa ne asiguram ca vor depune tot ce au primit", a spus Mihai Badea, referindu-se la functionarii de la Parlament.
Totodata, reprezentantii USR au explicat, la solicitarea jurnalistilor, ca este important nu numai sa se respecte vointa tuturor semnatarilor acestei initiative, dar si ca legea prevede ca o initiativa este admisibila daca are cel putin 20.000 de semnaturi din 21 de judete.
"Daca scazi la 600 de mii de semnaturi, sansele sunt foarte mari ca in anumite judete numarul lor sa scada sub 20.000 si initiativa sa fie respinsa pe motive de forma", au mai precizat ei.