Pe aceeași temă
O delegaţie a USR a mers la Avocatul Poporului pentru a depune solicitarea, iar discuțiile au durat aproximativ o oră, lui Victor Ciorbea fiindu-i transmise punctele de vedere pentru atacarea Ordonanţei 7, care "subordonează şi confiscă instituţiile de luptă împotriva corupţiei la cheremul lui Aga Tudorel".
"I-am transmis explicit Avocatului Poporului că este o obligaţie pentru domnia sa să atace la CCR această OUG, pentru că afectează semnificativ şi major mecanismele de funcţionare ale justiţiei şi nu ne permitem ca stat să nu avem un control de constituţionalitate pe această ordonanţă abuzivă, care blochează şi destructurează activitatea justiţiei. Avocatul Poporului a spus că va analiza argumentele noastre şi, foarte important, că aşteaptă în zilele următoare argumente şi de la asociaţiile magistraţilor, de la procurori, de la celelalte partide politice care consideră că această ordonanţă este într-adevăr un nou instrument de abuz şi de atac asupra justiţiei şi că domnia sa va lua o decizie într-un termen de zile", a declarat, la finalul întâlnirii, preşedintele USR, Dan Barna, citat de Hotnews.ro.
El a mai spus că Avocatul Poporului a "promis o reacţie rapidă".
Și PNL a cerut Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituţională în privinţa ordonanţei de urgenţă privind legile Justiţiei. Liderul deputaţilor liberali, Raluca Turcan, a declarat marți că, totodată, PNL reia procedurile de revocare din funcţie a lui Victor Ciorbea. Turcan l-a acuzat pe Victor Ciorbea că s-a transformat în "avocatul infractorilor din PSD".
Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a declarat joi că analizează ordonanţa pentru modificarea legilor justiţiei „la modul cel mai serios”, după ce s-a întâlnit cu o delegaţie a USR care a depus un memoriu prin care reclamă neconstituţionalitatea acesteia.
Ciorbea susţine că nimeni nu poate face presiuni asupra Avocatului Poporului şi a arătat că aşteaptă punctele de vedere pe marginea ordonanţei şi din partea Parchetului General, instanţelor, adunărilor generale ale procurorilor.
„Dumnealor (n.r. – USR) au depus un memoriu prin care au adus diverse argumente referitoare la neconstituţionalitatea OUG 7 şi 8 din acest an. De asemenea, unii dintre ei au subliniat şi oral care ar fi principalele motive pentru care domniile lor consideră că aceasta OUG ar fi neconstituţională. Am folosit acest prilej pentru a le spune două lucruri care îmi stau pe inimă – primul, evident că mă supără faptul că circa 95 % din activitatea instituţiei este complet ignorată. (…) Şi al doilea aspect – mai sunt circa două luni şi două săptămâni până se împlinesc cinci ani de când am depus jurământul, sigur că teoretic e posibilă prelungirea (…) până când noul Avocat al poporului va depune jurământul. Tot teoretică e posibilă şi reînnoirea mandatului. (…). Deocamdată nu am făcut o analiză. (…) I-am dat drumul la analiză. Şi Dumnezeu a făcut lumea în şase zile, în a şaptea s-a odihnit. Mai aveţi puţintică răbdare. (…) Nimeni n-are dreptul să pună presiuni asupra Avocatului Poporului. (…) Analizăm în mod serios şi într-un ritm foarte alert. Vreau ca în modul cel mai serios să analizez această situaţie”, a declarat Ciorbea la sediul instituţiei.