USR PLUS impune 10 amendamente pentru aprobarea programului „Anghel Saligny” dorit de PNL

Laurentiu Gheorghe | 01.09.2021

Liderii USR PLUS au transmis miercuri 10 amendamente pentru aprobarea programului Anghel Saligny, denumit PNDL 3, în valoare de 50 de miliarde de lei, în caz contrar amenințând cu intrarea în opoziție.

Pe aceeași temă

Dan Barna a declarat că USR PLUS va lua o decizie privind rămânerea sau ieșirea de la guvernare în funcție de decizia premierului Cîțu la reluarea ședinței de guvern de miercuri la ora 19.

Printre cele zece amendamente, cele legate de criteriile de eligibilitate, de renunțarea la lista aprobată prin ordin de ministru si de selectarea prin evaluare pe baza de punctaj ca la fondurile europene si plata după verificări sunt considerate nenegociabile de către USR PLUS dar greu de acceptat de către PNL și UDMR.

Cele zece amendamente USR PLUS:

1. Filosofie de cheltuire similară fondurilor europene, dar simplificată în implementare

2. Bugetare defalcată pentru fiecare dintre cele cinci tipuri mari de investiții

3. Stabilire de indicatori de program

4. Stabilire de criterii generale de eligibilitate și ordinea de importanță a acestora

5. Stabilire de cofinanțare

6. Decontare pe bază de costuri unitare maximale

7. Mecanism de implementare și control similar programelor operaționale, simplificat și adaptat la complexitate

8. Structură dedicată cu asigurare de capacitate administrativă

9. Alocare de investiții pe bază de evaluare rezultată din punctaj și nu pe bază de listă aprobată de ministrul Dezvoltării

10. Transparență prin crearea unui sistem informatic, public, care să cuprindă toate informațiile legate de proiect (punctaj, contractor, durată, stadiu de execuție și plăți, etc.)

Cîțu: Este un program pentru români

„Aş vrea să discutăm despre program, pentru că nu este un program pentru mine, pentru PNL, UDMR, USR sau pentru PSD. Este un program pentru români. Eu am spus la începutul acestei guvernări că nu mai permitem să avem localităţi în România care nu au acces la fonduri europene, să rămână nedezvoltate. Acesta este programul. Dacă colegii de la USR nu susţin dezvoltarea României, foarte bine, să iasă în faţă. În ceea ce priveşte şantajul şi acea piedică pe care o pun cu SIIJ, am fost primul care a negociat ca SIIJ în forma care să treacă prin Guvern prin negocieri cu toată coaliţia, am susţinut toate soluţiile care au venit de la Ministerul Justiţiei pentru a desfiinţa SIIJ. (...) Din păcate, politica nu se poate face prin condiţionări şi şantaj”, a spus Cîţu, după ce a participat la şedinţa grupului senatorial al PNL.

Premierul a susţinut că originalul proiectului „Anghel Saligny” a fost transmis pe 25 august Ministerului Justiţiei, după ce ministrul Stelian Ion a spus că nu a primit proiectul în original.

De asemenea, premierul a declarat că amendamentele USR PLUS au fost trimise „neoficial” pe WhatsApp.

„În ședința de guvern pot să mai apară modificări pe textul unui proiect de OUG. Sper ca miniștrii să nu facă abuz de funcție și să obstrucționeze activitatea guvernului”, a mai declarat premierul.

Anterior, premierul Florin Cîțu a spus că proiectul va fi adoptat și că amenințările USR PLUS „vin și pleacă”.

Hunor: USR PLUS i-a șantajat pe toți pentru desființarea SIIJ

UDMR susține varianta PNL, acuzând că pentru USR PLUS „dezvoltarea României nu reprezintă o prioritate. Ne-a şantajat pe toţi. Au zis «bani contra SIIJ»”

„Proiectul "Anghel Saligny" nu este pentru un anume partid, ci pentru dezvoltarea comunităţilor locale, dar pentru USR PLUS nu este o prioritate”, a declarat miercuri, 1 septembrie, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, care speră însă că lucrurile se vor rezolva odată cu reluarea şedinţei de guvern de miercuri, la ora 19:00.

El susţine că „USR PLUS i-a şantajat la un moment dat pe toţi", legând proiectul "Anghel Saligny" de proiectul ministrului Justiţiei, Stelian Ion, privind desfiinţarea Secţiei speciale.

„A fost o iniţiativă susţinută de PNL şi de premierul Florin Cîţu. Am discutat încă de la începutul anului. Acum o lună, acest proiect a fost în primă lectură la şedinţa de guvern, după care a intrat pe circuitul de avizare. Noi credem că este necesar acest program, este un program diferit de PNDL, este un program care se referă doar la trei-patru obiective, şi anume drumuri judeţene şi drumuri locale, infrastructura de canalizare şi de apă potabilă şi reţeaua de gaze.

Nu putem accepta ca în secolul XXI să existe în continuare 22.000 de kilometri de drumuri judeţene şi peste 27.000 de km de drumuri locale care nu sunt modernizare, asfaltate şi nu se poate accepta ca în 2021 şi în continuare cam 57% din populaţia României - vorbesc de UAT-uri - 57% din UAT-uri nu au canalizare şi 27% nu au apă potabilă. De asemenea, nu este de acceptat că nici 50% din populaţia României nu are acces la gaze", a explicat liderul UDMR.

Din acest considerent, a adăugat el, susţinătorii proiectului au apreciat că un program de 6 ani, de 50 de miliarde de lei, este foarte important.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22