Pe aceeași temă
„În cadrul ședinței Biroului Național al USR de ieri (miercuri - n.r), am stabilit că se va desfășura un vot de confirmare a încrederii pentru Dan Barna, vot la care vor lua parte toți membrii partidului. Votul se va desfășura timp de cinci zile, începând de vineri”, a anunțat deputatul Stelian Ion, joi.
Președintele USR, Dan Barna, candidat al alianței USR PLUS la prezidențiale, care a ratat intrarea în turul doi de scrutin, a cerut marți consultare internă online privind demiterea sa.
Într-o ședință tensionată a consiliului politic care a avut loc în noaptea de luni spre marți, mai mulți lideri USR i-au cerut ca asumarea responsabilității pentru eșec să se finalizeze prin înaintarea demisiei sale de la șefia partidului.
Mai mulți lideri ai partidului, printre care fosta sa contracandidată la șefia partidului, Cosette Chichirău, Tudor Benga și Cristian Ghica i-au cerut, luni seara, demisia lui Dan Barna din funcția de președinte al USR.
Barna s-a apărat și a menționat că partidul este cel care trebuie să decidă dacă își continuă sau nu mandatul obținut la Congresul din luna septembrie.
Cei care i-au cerut demisia lui Barna au criticat și echipa de campanie care s-a ocupat de alegerile prezidențiale pentru strategia care a dus candidatul USR-PLUS la un scor mult mai mic decât cel obținut de alianță la alegerile europarlamentare.
Joi va avea loc o ședință a Biroului Național în care se va stabili procedura prin care Dan Barna ar urma să își pună mandatul pe masă.
Tot joi va fi discutată și fuziunea cu PLUS, cerută tot mai insistent de partenerii de alianță electorală, conduși de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș, după eșecul lui Barna.
Diferențele de opinie și de mod de lucru între PLUS și USR s-au făcut simțite mai ales în campania electorală, useriștii plângându-se că oamenii lui Cioloș „nu au tras”, nu s-au implicat pentru Dan Barna și ar fi muncit mai puțin decât colegii de la celălalt partid. În aceeași măsură, cei de la PLUS s-au plâns de certurile interminabile din interiorul USR, purtate în permanență pe grupurile de Facebook interne, de pe care de altfel Cioloș și oamenii săi s-au retras, și de refuzul useriștilor de a folosi expertiza celor de la PLUS în strategii de campanie. Viziuni diferite au fost și în privința intrării la guvernare, PLUS declarându-se în repetate rânduri dispus să își asume participarea într-un Executiv alături de PNL, în vreme ce USR s-a opus, lucru care duminică s-a dovedit a fi fost o greșeală tactică.