Țuțuianu, după audierea lui Helvig: SRI și Parchetul General au avut protocol între 2009-2016

Dora Vulcan | 28.02.2017

SRI și Parchetul General au semnat un protocol în 4 februarie 2009, a declarat șeful Comisiei de control al SRI, Adrian Țuțuianu, la finalul audierii directorul SRI, Eduard Hellvig. Adrian Țuțuianu a explicat că protocolul a avut o bază legală, invocând mai multe reglementări în acest sens.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 „Are la bază Legea 14/1991 și legea 51/1992, codul de procedura penală, legea protecției informațiilor clasificate, legile de organizare a DNA și Legea 78/2000. Există hotărâri ale CSAT din 2004 și 2007 care prevedeau cooperarea dintre SRI și Ministerul Public”, a spus Țuțuianu. El a precizat că protocoalele de cooperare reprezintă o formă legală „necesară și firească” în cooperarea instituțională.

 

Întrebat despre existenţa unei înţelegeri secrete între SRI şi DNA, care a fost vehiculată în presă, senatorul PSD a precizat că, în general, protocoalele încheiate de Serviciu au caracter de secret de stat. Şi, spune Adrian Ţuţuianu, „DNA este o structură a Ministerului Public”.

 

Potrivit lui Țuțuianu, protocolul viza cooperarea pentru „activitatea de valorificare a informațiilor” legate de siguranța națională, actele de terorism, amenințări la adresa securității naționale și „alte infracțiuni grave”.

 

Protocolul privea şi partea de interceptare realizată de SRI în dosarele DNA şi a funcţionat pînă anul trecut, când CCR a decis că Serviciul de informaţii nu este organ de cercetare penală. Șeful comisiei SRI a subliniat ca aceste protocoale nu pot fi „declasificate oricum”, în condițiile în care „unele au termene legale, altele implică mai multe părți și ar trebui o decizie comună” pentru acest lucru.

 

Recent, au fost publicate în presă informații despre un protocol în baza căruia DNA și SRI ar fi instrumentat „ilegal” dosare, dar acest scenariu a fost dezmințit, practic, de șeful Comisiei SRI.

 

SRI a încheiat protocoale încă din 1992, la inițiativa Serviciului sau a altor instituțiii. Unele au fost aprobate de CSAT.  Au existat și există protocoale încheiate cu MAI, MApN, SIE, STS, SPP, Ministerul Justiției, Ministerul Transporturilor, Mininisterul Comertului, Ministerul Sănătații, a precizat Țuțuianu.

 

O parte dintre aceste protocoale nu mai au bază legislativă, după ce anul trecut CCR a decis că ofițerii SRI nu pot realiza acte de urmărire penală.

 

„În urma analizei realizate la SRI, din dispoziția domnului Hellvig, s-a constatat că unele documente de cooperare nu mai corespund realităților juridice și nu se corelează cu realitățile juridice de la momentul realizării, iar altele și-au atins obiectivele. Directorul a hotărat denunțarea acestor protocoale, inclusiv in domeniul justiției. S-a reiterat nevoia unui cadru normativ adoptat nevoilor actuale care să permită SRI să funcționeze în condiții optime”, a afirmat Țuțuianu, citat de România liberă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22