Țuțuianu recidivează: protestele sunt manipulate, 85% dintre protestatari nu au citit OUG 13

Dora Vulcan | 09.02.2017

Adrian Țuțuianu pare a fi de neoprit. De astă dată, președintele Comisiei de Control al SRI a ajuns singur la concluzia că protestele sunt manipulate și că 85% dintre protestatarii din Piață nu au citit ordonanța 13.

Pe aceeași temă

De la emiterea ei, noaptea, în ultima zi a lunii ianuarie, sute de mii de români au ieșit în stradă seară de seară, pentru a protesta împotriva adoptării ordonanței care dezincrimina abuzul în serviciu, infracțiune care face obiectul multor dosare ale penalilor de lux, printre care se află și liderul PSD, Liviu Dragnea, șeful de facto al guvernului Grindeanu. Protestele au continuat și după abrogarea, cu mare întârziere, a ordonanței pentru că oamenii și-au pierdut încrederea. La acest gen de replică civică are impresia Țuțuianu că i se poate opune estimarea savantă potrivit căreia protestatarii aveau nevoie de lecturi specializate din textul ordonanței, că 85% dintre ei nu au citit-o și, cel mai grav, că sunt manipulați.

 

 

 

Oprit de jurnaliști, la ieșirea de la audirea șefului SRI și a ministrului de Interne pentru a comenta protestele din Piață, Țuțuianu a spus:

 

"Evident ca sunt manipulate. Problema sau intrebarea ar fi cine le manipuleaza. Cred ca asta e raspunsul. S-au discutat foarte multe lucruri in comisie, eu v-am oferit informatia care poate fi adusa public", a spus el joi, citat de News.ro.

 

Intrebat daca aceasta este opinia SRI, dată fiind calitatea sa oficială de prședinte al Comisiei parlamentare  de control al serviciului secret, Țuțuianu a spus că este "o concluzie personala, ca sa inchidem subiectul". La insistențele jurnaliștilor de a explica dacă, totuși, declarația sa ”personală” este inspirată de calitatea informațiilor pe care le deține de la președinția Comisiei de control al SRI sau din cea de membru PSD, el a răspuns nervos că nu se împarte "in mai multe bucati".

 

Tutuianu a spus ca s-a discutat si despre protestele de la Palatul Cotroceni. "S-a discutat si despre protestele de la Cotroceni, in contextul general al protestelor din tara", a afirmat el.

 

Intrebat daca sunt manipulate si acestea, Tutuianu a revenit la protestele din Piata Victoriei.

 

"Dumneavoastra vi se pare ca nu exista o manipulare in conditiile in care peste 85% din cei care sunt in piata nu au citit Ordonanta? Daca vrem sa discutam serios, ca vad ca daca dau raspunsuri un pic mai oficiale nu le intelegeti foarte bine", a spus el.

 

 

***

 

 

 

Adrian Tutuianu, seful PSD Dambovita și presedinte al comisiei parlamentare de control al SRI a spus sambata seara la Antena 3 ca va cere SRI sa furnizeze informatii despre multinaționalele care au dat liber salaiaților ca să poată participa la proteste. El spune că e vorba despre "o chestiune care ține de securitatea națională".

 

Tutuianu a mai facut o comparatie intre protestele din Romania si Maidanul din Kiev din 2014 si pierderea Crimeei si a vorbit despre razboi hibrid al Rusiei in Romania, sugerand ca protestele ar avea Rusia in spate.

 

Tutuianu si-a bazat acuzatiile la multinationale pe un articol publicat de site-ul Capital, care s-a dovedit un fals. Capital a si sters articolul si a revenit cu precizari. De asemenea, Tutuianu i-a mai citat pe Dan Andronic cu un articol din Evenimentul zilei (Dan Andronic este urmarit penal) si pe Bogdan Chireac, remarcă Hotnews.

 

Tutuianu spune că multinaționalele ar fi direct interesate pentru că se tem de modificările la Codul Fiscal pe care PSD are în intenție să le facă.

 

 

Declaratiile lui Adrian Tutuianu la emisiunea Q&A de la Antena 3:

 

  • Am cerut SRI in baza articolului 5 din HG 30.1993 sa ne prezinte o informare cu privire la datele pe care ele-au avut despre aceste manifestantii si de modul in care s-a comunicat institutional. Am cerut informarea vineri dimineata, am primit vineri o informare la ora 14
  • Constat ca nu e normal modul de comunicare institutional, si am pus o intrebare legat de o eventuale situatii prevazute de articolul  11 din Legea Securitatii Nationale care tind la demolarea puterii politice prin actiuni violente, putere politica instalata constitutional. Asta ma intereseaza.
  • SRI a dat un comunicat in care a spus foarte lapidar ca a avut ca obiect identificarea eventualelor persoane cu activitati extremiste si ca nu au fost identificate asemenea lucruri.
  • Pun in seara asta cateva probleme culese din presa:
  • Intr-un ziar din Prahova se spune ca o companie multinationala si-a trimis salariatii la protest. E o chestiune care tine de securitatea nationala. Trebui sa o verificam.
  • Dan Andronic, o personalitate publica, spune ieri intr-un articol ca mai multe multinationale au dat liber sau au platit ore suplimentare unor salariati, pentru ca sunt deranjate de modificari care urmeaza la Codul Fiscal si de punerea in aplicare a unei directive europene care impune impozitarea profitului la locul realizarii profului
  • Din aceasta perspectiva vreau sa avem o discutie in Comisia SRI din Parlament, sa ne lamurim daca exista vulnerabilitati majore legate de securitatea nationala, daca sunt companii, grupuri, organizatii. Vom face aceasta discutii, mi se pare una de responsabilitate pentru orice om care conduce o asemenea comisie.
  • Vom pune in comisie Intrebari pe mai multe subiecte, nu pot dezvolta aici subiectul, lesne de inteles de ce.
  • Mai am o alta ingrijorare, e si a lui Bogdan Chireac: maidanul de la Kiev a plecat de la demonstratii de tipul asta (al celor din Romania - n.red.). La ce a dus Maidanul? La Crimeea care s-a dus la Rusia fara un foc de arma, regiunea Donbass aproape rupta de Ucraina.
  • Pentru prima data o sa spun ceva ce a spus Traian Basescu, cu razboiul hibrid. Cred ca lucrurile astea trebuie sa le luam macar in analiza.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22