Vaccinul antirujeolic, scos la export deși în România e deficit.Lege PSD-ALDE cu dedicație

Dora Vulcan | 21.04.2017

Aproape 4000 de doze de vaccin antirujeolic vor fi scoase la export, deși în Romania 5000 de persoane s-au îmbolnavit de rujeola, iar 22 de copii au murit din cauza infecției.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

In plină criză a rujeolei distribuitorii au notificat Agenția Națională a Medicamentului că scot de pe piața din România aproape 4000 de doze de vaccin împotriva rujeolei,  in condițiile în care acum 10 zile Ministrul Sănătații, Florian Bogod afla ca stocul de vaccinuri împotriva rujeolei e pe zero in 10 județe încă din luna februarie, scrie paularusu.ro.

 

 

 

 

Distribuitorii au notificat Agenția Națională a Medicamentelui ultima oară acum 6 zile că vor trimite la export 1350 de doze de vaccin împotriva rujeolei.  Din 22 martie , de când au mai murit încă trei copii de rujeolă,  3.893 de doze de vaccin au fost anunțate la export, două treimi deja au plecat spre alte țări din Europa.

 

 

 

Datele sunt oficiale, le găsiți aici.

 

 

Distributorii sunt obligati printr-un ordin de ministru  să notifice exporturile înainte cu 10 zile de a fi efectuate, declară pe proprie răspundere că în țară sunt suficiente doze de vaccin. O nebunie, fiindcă legea nu pedepsește în niciun fel pe cei care vând în străinătate medicamentele care sunt necesare în România.

 

 

 

PSD și ALDE au votat ieri o lege care sporește numărul exportatorilor de medicamente

 

 

 

De ieri și farmaciile vor putea vinde angro medicamente la export, scrie sursa citată. E noua lege pe care coaliția PSD-ALDE a votat-o miercuri în Parlament. Ce înseamnă asta? Legea dă liber la exportul paralel de medicamente pentru orice farmacie sau lanț de farmacii.

 

 

 

Efectul va fi devastator pentru pacienții români, potrivit sursei citate care susține că acesta este sensul scăderii prețului medicamentelor: o manevră politică cu dedicație făcută în trei pași:

 

  • mai întâi prețul medicamentelor a devenit cel mai mic de pe piața europeană;
  • datorită scăderii prețului din România, țările europene care au cuprins în legislația lor importul de medicamente mai iefitine din Comunitatea Europeană vor cumpăra orice vând exportatorii români;
  • lista exportatorilor de medicamente crește masiv datorită adăugării lanțurilor de farmacii la comerțul cu medicamente pentru pacieții din străinătate.  

 

 

 

Distribuitorii de medicamente decid cine trăiește și cine moare: medicamentele care vor pleca sunt destinate pacienților români, abia după ce sunt acoperite nevoile interne aceste medicamante ar trebui să poată fi exportate. Cazul vaccinului împotriva rujeolei arată însă cum stau lucrurile pe piața românească de medicamente.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22