Val de denunturi la DNA. Kovesi: Numarul a crescut cu 75% in 2014 si are legatura cu increderea pe care oamenii o au in noi

T.d. | 12.06.2015

Pe aceeași temă

Directia Nationala Anticoruptie se confrunta cu un val de denunturi. Potrivit sefei institutiei, Laura Codruta Kovesi, numarul persoanelor care fac denunturi la DNA a crescut cu 75% in 2014 fata de 2013. Kovesi face legatura dintre numarul mare al denunturilor si increderea solida pe care o au romanii in DNA.

Increderea in crestere de care dispune Directia Nationala Anticoruptie a stimulat cetatenii sa faca denunturi. Institutia anticoruptie se bucura la acest moment de o incredere publica ce a depasit 60% in sondaje, in timp ce in 2013 beneficia de 40% incredere.

„Cu 75 % a crescut numărul persoanelor care vin la DNA şi fac denunţuri în 2014 faţă de 2013. De aceea nu mai avem nevoie de sesizări din partea serviciilor de informaţii, deşi ele sunt foarte bune uneori. Dar şi multe dintre sesizările primite de la cetăţeni sunt foarte bune, am avut persoane care ne-au adus şi probe, ne-au adus înregistrări”, a explicat Laura Kovesi intr-un interviu pentru Adevarul, citata de Stiri pe surse.

CITESTE SI: Kovesi critica incercarile de modificare a codurilor penale: Semnalul nu e foarte bun. Conteaza mult sustinerea Comisiei si a ambasadelor

Procurorul sef al DNA a raspuns criticilor privind transformarea arestarilor in spectacole mediatice.

„Avem cumva vreun post de televiziune sau vreun ziar, noi, DNA? Nu-mi amintesc. Deci, cred că spectacolul îl fac alţii. Îmi place expresia cu telejustiţia. Telejustiţia ar începe în momentul în care un procuror DNA s-ar duce la televizor şi ar spune: „Nu e adevărat, avem probe, am făcut confruntare" (...) De multe ori se caută senzaţionalul, spectacolul din dosarele noastre, dar acest lucru nu-l căutăm noi. Îl caută, poate, jurnaliştii”, a spus ea.

In ce priveste discutiile privind arestarile preventive si incatusarea persoanelor retinute, Kovesi sustine ca DNA respecta legea.

„Văd persoane încătuşate şi la Înalta Curte, şi la Poliţie, fără ca asta să fie o problemă. Ei, dacă e încătuşat la DNA e o problemă. Ştiu că există o lege care interzice să arăţi cătuşele la televizor, deci nu-i problema DNA că televiziunile nu blurează cătuşele. Încătuşarea este o măsură poliţienească, procurorul dă ordonanţa de reţinere unui poliţist care aplică regulile emise de Ministerul de Interne şi de Poliţia Română. E o problemă? Şeful Poliţiei şi ministrul de Interne să modifice, nu-i problema Direcţiei Naţionale Anticorupţie”, a continuat sefa DNA.
 

Ce spune despre colaborarea DNA-SRI

Intrebata in cadrul interviului despre criticile aparute in presa in privinta colaborarii DNA cu SRI, Kovesi a spus ca DNA este ajutata nu doar de SRI, ci si de Jandarmeria Română, de ANAF, de ANI si de alte institutii. Kovesi a mai precizat ca doar 5% din dosarele deschise de DNA anul trecut sunt bazate pe sesizări venite de la serviciile de informaţii sau sesizări din presă, restul fiind facute de persoane fizice :

"Faptul că DNA nu lucrează singură în anchetele penale şi faptul că în comunicatele de presă recunoaştem meritele unor instituţii care ne-au ajutat în activităţile noastre nu cred că este o problemă care să ţină de modul în care a fost gestionat un dosar. În majoritatea comunicatelor de presă sunt nominalizate Serviciul Român de Informaţii, Jandarmeria Română, ANAF, ANI, toate instituţiile care au sprijinit procurorii. Este, de fapt, un comunicat de presă în care noi arătăm ce am făcut şi încercăm să mulţumim partenerilor instituţionali pentru sprijinul care ni s-a acordat. Aceasta este o chestiune care ţine strict de politica de comunicare publică.

Referitor la relaţia cu Serviciul Român de Informaţii, m-aş raporta la statistică. În anii anteriori, foarte multe dintre dosare se deschideau ca urmare a unor sesizări venite de la SRI. În prezent, peste 90 % din dosarele deschise la DNA sunt dosare deschise ca urmare a unor sesizări venite de la persoane fizice, persoane juridice sau instituţii publice, altele decât serviciile de informaţii. Deci numărul dosarelor deschise pe baza sesizărilor venite de la SRI este mult mai mic decât în anii anteriori. Pentru că oamenii au început să aibă încredere în DNA, au început să facă denunţuri şi sesizări. Cel puţin din punct de vedere statistic, constatăm că SRI are un rol mai mic în a determina deschiderea unor anchete penale. Şi atunci de ce trebuie menţionat atât de des?”, a spus Kovesi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22