Valentin Lazea (BNR): Adoptarea euro, o decizie luata dupa analize atente si nu pentru ca este la moda. Daca vor sa traiasca precum nemtii, romanii trebuie sa munceasca la fel ca ei

T.d. | 24.02.2015

Pe aceeași temă

Economistul-sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Valentin Lazea, crede ca adoptarea monedei unice europene este o decizie esentiala, care trebuie luata in urma unei analize atente si nu pentru ca este la moda. Lazea mai arata ca, daca vor sa traiasca precum nemtii, romanii trebuie sa inteleaga faptul ca trebuie sa munceasca la fel ca ei.

Valentin Lazea afirma ca aderarea la zona euro este legata de cresterea economica, iar aceasta nu poate fi obtinuta prin relaxare fiscala si monetara.

Referitor la adoptarea monedei unice europene, economistul-sef al BNR a precizat ca decizia ar trebui luata in urma unei analize cost-beneficiu, nu pentru ca este la moda, iar procesul este strans legat de cresterea economica si reformele structurale, potrivit Ziare.com.

In opinia sa, Romania are nevoie de o perioada de minimum sase ani cu crestere economica de doua puncte procentuale peste media din zona euro pentru a atinge nivelul PIB/locuitor ajustat la paritatea puterii de cumparare din statele cele mai sarace care au aderat la zona euro, respectiv 60% din media UE, la finele anului trecut indicatorul situandu-se la 54% din media UE.

Pentru ca proiectul aderarii la zona euro in 2019 sa ramana in grafic, Romania va trebui sa intre in 2016 in mecanismul ratelor de schimb ERM-2, arata Lazea.

"Ca sa intram in 2019 in zona euro, ar trebui ca la inceputul anului viitor sa intram in mecanismul ERM-2 si vad ca nu se intampla nimic. Chiar daca este tarziu, ar mai fi inca timp", a mentionat economistul.

Lazea a atras atentia ca odata ce Romania intra in zona euro, reformele structurale nu mai pot fi relaxate niciodata, intrucat altfel se ajunge in situatia Greciei sau a Portugaliei.

"Rezulta ca, in Romania, este necesara o schimbare culturala profunda la toate nivelurile societatii. Daca romanii vor sa traiasca precum nemtii, trebuie sa gandeasca la fel ca ei, sa munceasca la fel ca ei”, subliniaza Valentin Lazea.

Intrebarea care se pune este daca Romania vrea sa faca parte din grupul tarilor performante sau din cel al statelor sub-performante, alaturi de Grecia sau altele? Atunci trebuie sa intrebi publicul: Vreti sa traiti ca nemtii? Stiti ca daca vreti sa traiti ca nemtii, nu puteti sa munciti ca grecii!", a punctat economistul.

El a adaugat ca, odata intrati in zona euro, "trebuie sa jucam in Liga Campionilor, nu mai putem juca in Liga Nationala"

"Un Guvern care doreste sa promoveze serios reforme structurale trebuie sa indeplineasca trei conditii: sa aiba convingerea interna privind necesitatea reformelor, sa comunice in permanenta cu societatea despre scopul final al reformelor si sa coalizeze grupurile care vor castiga de pe urma reformelor", conchide sursa citata.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22