Pe aceeași temă
Analiza pe grupe de vârstă arată o tendință de creștere în mod deosebit la persoane tinere, cu vârsta sub 40 de ani, mult mai accelerată comparativ cu grupa de vârstă mai mare de 40 de ani, mai spune Valeriu Gheorghiță.
Tendința de scădere a mediei de vârstă se observă și în cazul deceselor, a adăugat Valeriu Gheorghiță.
România a înregistrat până acum 313 cazuri de infectare confirmate cu tulpina indiană Delta și 19 decese în rândul pacienților infectați cu această tulpină, dintre care un singur deces la o persoană vaccinată cu schemă completă, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Rata de acoperire vaccinală în rândul populației eligibile - cu vârsta peste 12 ani - este în jur de 30%.
Peste 5,07 milioane de români s-au vaccinat cu cel puțin o doză, iar dintre aceștia, peste 95% s-au vaccinat cu schema completă.
Dintre românii vaccinați, 1,1 milioane sunt persoane din mediul rural, vaccinate cu schema completă, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.
Cea mai mare rată de vaccinare, în rândul populației eligibile - cu vârsta peste 12 ani - este în București, unde 48% din populația eligibilă s-a vaccinat.
Principalele declarații ale lui Valeriu Gheorghiță:
Am observat în ultimele săptămâni o creștere lent progresivă, dar susținută a numărului de cazuri.
Se constată o creștere a numărului persoanelor care sunt tinere, din grupa 40 de ani, mult mai accelerată comparativ cu cele peste 40 de ani. Există o tendință de scădere a mediei de vârstă la persoanele confirmate, media fiind de 43 de ani, comparativ cu 48 de ani anterior.
La decese, tendința e de scădere a mediei de vârstă, 69 față de 71 în perioada anterioară.
Mesajul nostru e pentru accelerarea și creșterea ritmului de vaccinare pentru că doar așa putem evita decesele și cazurile grave de îmbolnăvire.
În ceea ce privește variante Delta acum, conform raportului INSP, până la 8 august sunt 313 cazuri de infecție cu aceasta, cu 51 mai multe decât săptămâna precedentă, peste 80% la persoanele nevaccinate. În total sunt 19 decese, unul la o persoană cu schemă completă.
Datele din Marea Britanie, Israel, arată că vaccinarea cu schemă completă își menține eficiența la peste 90% pentru prevenirea spitalizării, a formelor grave și a deceselor.
Din cele 53 teste de secventiere în perioada 2 – 8 august, 59 sunt pozitive pentru Delta, ponderea de pozitivare fiind de 96% față de 89 cu o săptămână în urmă. Ponderea cumulată Delta din totalul variantelor a crescut la 15,3% acum.
Vaccinurile disponibile își mențin eficiența față de prevenirea formelor severe, ele reduc semnificativ riscul de deces.