Valeriu Gheorghiță: Ceea ce semănăm astăzi, asta o să culegem mai târziu

Laurentiu Gheorghe | 02.11.2021

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a spus că respingerea adoptării legii privind obligativitatea certificatului la locul de muncă înseamnă că nu avem o urgență epidemiologică.

Pe aceeași temă

Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, a declarat, marți, că, dacă s-a respins în Parlament urgentarea adoptării legii privind obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, înseamnă că nu avem o urgență epidemiologică și a avertizat că „ceea ce semănăm în momentul de față, asta o să culegem mai târziu”.

„Dacă s-a respins urgentarea, eu înțeleg că nu avem o urgență epidemiologică și cred că ceea ce semănăm în momentul de față, asta o să culegem mai târziu. Acesta este lucrul pe care eu îl înțeleg ca om și ca coordonator al campaniei de vaccinare”, a răspuns Valeriu Gheorghiță întrebat cum vede respingerea dezbaterii în regim de urgență a legii care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

„Eu cred că trebuie să luăm acele măsuri care să fie coerente, care să fie logice încât pe de o parte să asocieze o reducere a riscului de infectare la nivel populațional, dar în egală măsură să stimuleze rata de vaccinare. Pentru că altfel, dacă măsurile noastre sunt doar pentru a scădea numărul de cazuri, cum pot să fie anumite măsuri restrictive, dar în niciun fel nu reușim să creștem rata de acoperire vaccinală, vom avea aceeași populație receptivă și susceptibilă la îmbolnăviri în perioada lunilor următoare. Situația nu se va schimba. Noi trebuie să avem o viziune în momentul de față nu pentru o lună, nu pentru două luni, ci pentru perioada lunilor următoare și chiar anul viitor”, a subliniat Valeriu Gheorghiță.

Reprezentanții USR susțin că prin respingerea la Camera Deputaților a dezbaterii în regim de urgență a proiectului legii certificatului verde s-a născut „o coaliție monstruoasă împotriva sănătății publice”. În replică, liderul deputaților PNL, Gabriel Andronache, susține că termenul de dezbatere a proiectului legii certificatului verde este de urgență, exact ca în cazul OUG, prin urmare cererea USR era fără obiect: „Propaganda nu ține loc de legalitate și constituționalitate”.

Context: Conducerea Camerei Deputaților a respins marți cererea USR ca proiectul de lege care prevede obligativitatea certificatului verde la locul de muncă să fie dezbătută în regim de urgență. Tot marți a fost înregistrat recordul absolut al deceselor Covid, cu 591 de persoane moarte în ultimele 24 de ore.

Ionuț Moșteanu, liderul grupului de deputați USR, a declarat pentru G4Media.ro că propunerea a fost respinsă de comitetul liderilor. ”Astăzi avem 591 de decese azi de COVID-19, iar PSD, PNL, UDMR și AUR au respins cererea USR de urgentare a dezbaterilor pe certificatul verde în Camera Deputaților”, a declarat Moșteanu.

În plus, dezbaterea proiectului de lege a fost întârziată semnificativ după ce conducerea Camerei Deputaților a decis să o trimită pentru raport la șase comisii. Săptămâna trecută, proiectul de lege fusese respins de Senat.

Proiectul de lege introduce obligativitatea certificatului verde la locul de muncă, atât la stat cât şi la privat.

Ce prevede proiectul. Angajații care vor refuza să prezinte certificatul verde la intrarea în instituția în care lucrează ar putea avea contractul de munca suspendat fără plata drepturilor salariale pentru o perioada de până la 30 de zile. Dacă cei nevaccinați până acum decid să se vaccineze cu prima doză, atunci instituția de stat la care lucrează va deconta testele de depistarea a infectării cu coronavirus până la emiterea Certificatului Verde. În cazul privaților, decontarea este la decizia angajatorului.

Angajații care aleg să nu se vaccineze vor trebui să-și facă teste anti-COVID periodic, fie test PCR la fiecare 72 de ore, fie antigen la 48 de ore, iar costurile destul de mari vor trebui suportate de angajați.

În situația în care angajații refuză să se vaccineze și refuză să se testeze, atunci angajatorul poate decide suspendarea lor fără drept de plată pentru 30 de zile, atât la privat cât și la stat. Dacă nici după 30 de zile angajații nu prezintă certificatul verde, atunci vor fi concediați la stat, iar la privat angajatorul poate decide dacă le prelungește suspendarea sau îi concediază.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22