Pe aceeași temă
Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, afirmă că frecvenţa „evenimentelor trombotice” - apariţia de cheaguri de sânge - raportate centralizat la nivel european nu arată o incidenţă mai crescută decât se întâmplă în mod obişnuit în rândul populaţiei, notează News.ro.
„Deci nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, evident că luăm legătura cu medicul de familie sau cu serviciul de urgenţă, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment, pentru că nu este cazul”, susţine el.
„Nu există în momentul de faţă un semn care să indice o legătură de cauzalitate între vaccinarea cu vaccinurile de la AstraZeneca şi aceste evenimente raportate la nivel european, acele 30 de cazuri de evenimente trombo-embolice, adică de apariţie de cheaguri de sânge. Sunt circa 30 de cazuri din aproximativ 5 milioane de persoane vaccinate la nivel european cu vaccinul de la AstraZeneca. Această frecvenţă este similară cu ceea ce se întâmplă în restul populaţiei generale nevaccinate, deci practic nu sunt semnale că există o incidenţă mai crescută a acestor evenimente faţă de populaţia nevaccinată. Ca atare, Agenţia Europeană a Medicamentului, după analiza tuturor datelor, a precizat că se recomandă continuare vaccinării cu acest tip de vaccin, ţinând cont de faptul că la acest moment beneficiile depăşesc categoric riscurile care sunt asociate”, a afirmat Valeriu Gheorghiţă, joi seară, la Digi 24.
El a menţionat că acele 4.257 de doze de vaccin AstraZeneca rămase neutilizate sunt păstrate în condiţii de respectare a lanţului de frig, iar în momentul în care va exista o concluzie a Agenţiei Europene a Medicamentului se va stabili ce se va întâmpla cu ele.
„Activitatea de vacinare cu acest tip de vaccin continuă. Decizia pe care România astăzi a luat-o, în baza întrunirii pe care am avut-o cu experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, INSP, Agenţia Naţională a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale şi respectiv CNCAV, am decis, ca soluţie de maximă precauţie şi pentru a nu lăsa niciun semn de suspiciune în rândul persoanelor care doresc să se vaccineze, am decis suspendarea temporară a acestui lot”, a explicat Gheorghiţă.
El a adăugat că a solicitat reprezentanţilor AstraZeneca să ofere date despre câte doze din lotul ABV2856 au fost distribuite la nivel european şi dacă mai sunt şi alte ţări, în afară de Italia, care le-au pus în carantină.
Gheorghiţă a spus că România mai are doze din alte patru loturi diferite, pentru care nu sunt „semne de întrebare sau suspiciuni”.
„Evenimentele trombotice presupun apariţia cheagurilor de sânge în vasele de sânge şi evident pot cauza diverse consecinţe medicale în funcţie de localizarea acelui cheag. Din acest punct de vedere, nu avem o atitudine particulară pentru persoanele vaccinate atât cu dozele din lotul 2856, cât şi cu cel din celelalte tipuri de vaccinuri”, a subliniat el.
Medicul Valeriu Gheorghiţă a adăugat că, din punct de vedere statistic, ca şi în populaţia generală nevaccinată, există probabilităţi diferite de apariţie a unor evenimente cardiovasculare, neurologice, iar în România principala cauză de mortalitate este legată de afecţiunile cardiovasculare.
„Din toate aceste motive şi ţinând cont de faptul că frecvenţa acestor evenimente raportate, repet, centralizat la nivel european, nu arată o incidenţă mai crescută decât se întâmplă în mod obişnuit în rândul populaţiei. Deci nu este nevoie la acest moment de o conduită particulară pentru aceste persoane deja vaccinate. Trebuie să nu intrăm în panică. Atunci când apar modificări în starea de sănătate, evident că luăm legătura cu medicul de familie sau cu serviciul de urgenţă, însă nu trebuie să intrăm în panică la acest moment pentru că nu este cazul”, a declarat Gheorghiţă.
Dacă decizia va viza toate loturile de vaccin, și România va lua această decizie
Pe de altă parte, Gheorghiță spune că România nu a primit doze din lotul de vaccin AstraZeneca care ridică suspiciuni la nivel european, iar până acum au fost vaccinați cu serul de la această companie peste 200.000 de români.
Legat de decizia a 9 state europene de a opri temporar administrarea vaccinului AstraZeneca, Gheorghiță a spus că autoritățile române așteaptă clarificări și, "foarte probabil că, dacă decizia va viza toate loturile de vaccin, și România va lua această decizie".
Coordonatorul campaniei de vaccinare din România, dr. Valeriu Gheorghiță, a declarat joi seară, la Antena 3, că România analizează, la rândul său, dacă se impune suspendarea vaccinării cu vaccinul produs de AstraZeneca, așteptând date suplimentare.
Întrebat dacă țara noastră se îndreaptă spre o astfel de decizie, medicul a răspuns: "Foarte probabil că, dacă decizia va viza toate loturile de vaccin, și România va lua această decizie".
Chestionat dacă este o chestiune de ore sau de zile, Valeriu Gheorghiță a spus că decizia "poate fi luată oricând", cât mai repede după ce autoritățile vor fi fi înştiinţate despre motivul deciziei statelor europene.
"Ne interesează să ştim care a fost motivul, ţinând cont că în momentul de faţă ţările care au suspendat vaccinarea fac parte din cele care au recepţionat doze din lotul asupra căruia planează această suspiciune de legătură cu acele evenimente trombotice. Agenţia Europeană a Medicamentului analizează în momentul de faţă toate cazurile raportate, cele 22 de cazuri raportate la nivel european şi va face o precizare, aşa cum este şi firesc, ca această decizie să fie recomandată de EMA, cea care a autorizat, de altfel, punerea pe piaţă a acestui vaccin”, a spus medicul militar.
El a explicat că este vorba despre un lot de vaccin de 1,6 milioane de doze de la compania AstraZeneca, distribuit în circa 17 state europene, asupra căruia există suspiciunea că ar fi potențial legat de apariția unor fenomene trobotice - cheaguri de sânge - într-o perioadă de până la 10 zile de la vaccinare.
"Agenția Europeană a Medicamentului a analizat aceste cazuri și a stabilit la acest moment că nu ar fi un indiciu în ceea ce privește relația de cauzalitate. Până pe data de 9 martie, la nivel european, la nivelul Agenției Europene a Medicamentului au fost raportate 22 de astfel de cazuri din aproximativ 3.000.000 de persoane vaccinate cu vaccinul de la compania AstraZeneca, iar lotul asupra căruia s-a ridicat această suspiciune și care este în evaluare în momentul de față presupune aproximativ 1,6 milioane de doze care au fost distribuite în circa 17 țări europene.
România nu a primit doze din acest lot. La acest moment am observat și noi că aproximativ 9 țări europene au decis să suspende vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca. Încă nu știm dacă este vorba de o decizie care vizează toate loturile de vaccin sau doar vaccinurile din acest lot.
Eu am luat legătura cu reprezentanții companiei AstraZeneca din România și chiar la această oră este o întâlnire la nivel european pe această temă și imediat ce această întâlnire va fi finalizată, voi avea și eu toate datele la dispoziție și vom putea analiza dacă se poate impune în România acest lucru, însă trebuie să înțelegem că până în acest moment există o suspiciune asupra unui lot.
Nu vreau să creăm îngrijorări și panică în rândul persoanelor vaccinate sau a celor programate", a declarat Valeriu Gheorghiță.
Potrivit acestuia, aproximativ 200.000 de persoane s-au vaccinat cu serul de la AstraZeneca, iar România mai are în stoc circa 200.000 de doze de la această companie.
Ce se va întâmpla cu rapelul în cazul în care va decide și România suspendarea administrării acestui vaccin? Medicul spine că, probabil, se va lua decizia vaccinării cu un alt tip de vaccin sau persoanele respective rămân vaccinate cu o singură doză. El a subliniat însă că nu este o decizie luată.
Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a anunţat că peste 77.000 de doze de vaccin din lotul AstraZeneca oprit de la utilizare în Italia au fost folosite deja în România, rămânând circa 4.200 de doze. „Ca măsură de extremă precauţie s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenţiei Europene a Medicamentului”, arată CNCAV. Premierul Florin Cîţu a afirmat că decizia a fost luată din precauţie.