Valeriu Gheorghiță: Rata de apariție a reacțiilor adverse este de 2,8 la o mie de doze

Laurentiu Gheorghe | 09.02.2021

Medicul militar Valeriu Gheorghita a prezentat cele mai frecvente reactii adverse inregistrate de cei care s-au vaccinat pana acum.

Pe aceeași temă

Valeriu Gheorghiță a explicat că cele mai frecvente reacții adverse înregistrate de cei care s-au vaccinat până acum apar după a doua administrare, fapt normal în cazul rapelului la vaccinuri în general.

„Dupa doza de rapel este cunoscut faptul ca organismul este mai reactogen. De ce? Pentru ca dupa prima doza apare activarea raspunsului imun si in momentul in care persoana este vaccinata cu doza de rapel practic organismul, avand deja un nivel al anticorpilor preformati, va identifica aceasta proteina care apare dupa vaccin si va tinde sa dezvolte o reactie imunologica", a explicat Valeriu Gheorghita.

In total, au fost semnalate 2.489 de reactii adverse, cele mai multe fiind generale si locale. Pana acum nu s-au inregistrat cazuri de soc anafilactic, desi 4% dintre persoanele vaccinate au raportat reactii alergice.

Potrivit lui Gheorghita, au fost 21% reactii exclusiv locale, 74% generale si locale si 5% exclusiv generale.

"Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reactii adverse, cele mai frecvente manifestari au fost de tipul: 53% durere, tumefactie, eruptie cutanata, stare de oboseala, febra si frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12% greata, varsaturi, diaree, 11% stare de anxietate, 5% eruptii cutanate, 5% adenopatii - marirea de volum a ganglionilor locali, 4% reactii alergice, 3% parestezii - furnicaturi la nivelul fetei sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au inregistrat cazuri de soc anafilactic", a declarat Gheorghita.

Potrivit acestuia, rata de aparitie a reactiilor adverse este 2,8 la o mie de doze administrate

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat ca o persoana poate avea mai multe reactii raportate.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2022 Revista 22