Pe aceeași temă
Valeriu Gheorghiță a explicat că cele mai frecvente reacții adverse înregistrate de cei care s-au vaccinat până acum apar după a doua administrare, fapt normal în cazul rapelului la vaccinuri în general.
„Dupa doza de rapel este cunoscut faptul ca organismul este mai reactogen. De ce? Pentru ca dupa prima doza apare activarea raspunsului imun si in momentul in care persoana este vaccinata cu doza de rapel practic organismul, avand deja un nivel al anticorpilor preformati, va identifica aceasta proteina care apare dupa vaccin si va tinde sa dezvolte o reactie imunologica", a explicat Valeriu Gheorghita.
In total, au fost semnalate 2.489 de reactii adverse, cele mai multe fiind generale si locale. Pana acum nu s-au inregistrat cazuri de soc anafilactic, desi 4% dintre persoanele vaccinate au raportat reactii alergice.
Potrivit lui Gheorghita, au fost 21% reactii exclusiv locale, 74% generale si locale si 5% exclusiv generale.
"Din totalul persoanelor pentru care s-au raportat reactii adverse, cele mai frecvente manifestari au fost de tipul: 53% durere, tumefactie, eruptie cutanata, stare de oboseala, febra si frisoane. 33% dintre persoane au raportat cefalee, 33% dureri musculare, sau articulare, 12% greata, varsaturi, diaree, 11% stare de anxietate, 5% eruptii cutanate, 5% adenopatii - marirea de volum a ganglionilor locali, 4% reactii alergice, 3% parestezii - furnicaturi la nivelul fetei sau membrelor, 1,2% insomnie. Nu s-au inregistrat cazuri de soc anafilactic", a declarat Gheorghita.
Potrivit acestuia, rata de aparitie a reactiilor adverse este 2,8 la o mie de doze administrate
Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat ca o persoana poate avea mai multe reactii raportate.