Valeriu Gheorghiță: Tulpina indiană va deveni dominantă, până la finalul lunii august

Laurentiu Gheorghe | 24.06.2021

Tulpina indiană (Delta) are capacitatea de a deveni dominantă în România, iar la nivel global OMS estimează că aceasta va provoca 90% dintre cazurile de COVID-19.

Pe aceeași temă

Până la finalul lunii august, este așteptat ca tulpina indiană să devină predominantă în România și să provoace peste 90% din mbolnăvirile la nivel global, avertizează medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19. În țara noastră s-au înregistrat 44 de cazuri de infectare cu tulpina indiană, însă ceea ce este mai îngrijorător este că aceste cazuri diagnosticate cu tulpina Delta par de origine autohtonă, nu sunt cazuri de import și nu au un istoric epidemiologic clar, a subliniat Valeriu Gheorghiță. „Chiar dacă în acest moment în România situația epidemiologică este una foarte bună, este important să continuăm să ne vaccinăm pentru a ne asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut încât să prevenim o răspândire accelerată a acestei infecții. Datele din Marea Britanie arată o transmitere accelerată în rândul persoanelor nevaccinate și al persoanelor care nu au fost vaccinate cu schema completă (două doze de vaccin, cu excepția vaccinului Johnson&Johnson - n.red.)", spune Valeriu Gheorghiță.

În afara femeii de 72 de ani care a murit astăzi, primul deces provocat de tulpina indiană în România, dar care suferea și de comorbidități, încă o persoană, tot din județul Argeș, care a fost infectată cu tulpina indiană este internată în acest moment la ATI, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

Tulpina indiană Delta are capacitate crescută de transmitere, cu cel puțin 60%, și se poate asocia, într-o oarecare măsură, cu reducerea eficienței vaccinurilor, dacă nu completăm schema de vaccinare, a avertizat Valeriu Gheorghiță. "Este foarte important să avem o schemă de vaccinare completă (două doze - n.red.) pentru a beneficia de protecție maximală față de această tulpină."

De asemenea, este important ca numărul persoanelor vaccinate să fie cât mai mare, tocmai pentru a fi pregătiți pentru o eventuală creștere a numărului de cazuri, mai spune coordonatorul campaniei de vaccinare.

Și OMS estimează că tulpina Delta va deveni dominantă la nivel global, a precizat Valeriu Gheorghiță. "Până la sfârșitul lunii august, datele prezente sugerează o dominanță a acestei tulpini în peste 90% dintre cazurile de COVID-19, ceea ce este îngrijorător", spune Valeriu Gheorghiță. "Tocmai de aceea, readuc aminte importanța vaccinării ca măsură de prevenție. Chiar dacă în acest moment în România situația epidemiologică este una foarte bună, este important să continuăm să ne vaccinăm pentru a ne asigura acel nivel de imunitate colectivă suficient de crescut încât să prevenim o răspândire accelerată a acestei infecții. Datele din Marea Britanie arată o transmitere accelerată în rândul persoanelor nevaccinate și al persoanelor care nu au fost vaccinate cu schema completă (două doze de vaccin, cu excepția vaccinului Johnson&Johnson - n.red.)."

Peste 62.000 de persoane s-au vaccinat în localitățile din mediul rural prin Programul Orașul vaccinează satul

În ceea ce privește campania de vaccinare, urmează o perioadă în care echipe mobile desprinse din centrele de vaccinare vor merge în mediul rural pentru a vaccina populația. Un desfășurător al acestor activități - când ar urma să ajungă echipele mobile în fiecare localitate și când se estimează că își vor încheia activitatea - ar urma să fie prezentat săptămâna viitoare. Valeriu Gheorghiță speră ca până la finalul lunii august "sperăm să avem o trecere prin toate localitățile."

În acest moment, în mediul rural sunt 177 de centre de vaccinare, iar în 770 de localități au demarat acțiuni de vaccinare cu ajutorul echipelor mobile. Practic, un sfert din localitățile din mediul rural au deja vaccinări efectuate prin echipe mobile, spune Valeriu Gheorghiță.

Peste 62.360 de persoane s-au vaccinat în localitățile din mediul rural, în cadrul Programului Orașul vaccinează satul, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

25% dintre românii cu vârsta peste 12 ani s-au vaccinat. Județele cu cea mai mare rată de vaccinare

Peste 237.000 de persoane s-au vaccinat la nivel național în ultima săptămână, atât cu doza 1, cât și cu doza 2, a anunțat coordonatorul campaniei de vaccinare.

4.661.527 de persoane s-au vaccinat până acum cu una sau două doze. Peste 4,4 milioane de persoane s-au vaccinat cu schemă completă.

Acest lucru înseamnă o acoperire vaccinală de aproximativ 25% la nivel național, la care se adaugă și procentul de imunitate colectivă obținut la trecerea prin boală, a anunțat Valeriu Gheorghiță.

8 județe au rată de acoperire vaccinală de peste 30% din populația rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani.

Cea mai mare mare rată de acoperire vaccinală:

  1. București - 45,14% din populația rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani.

  2. Județul Cluj - 41,9% populația rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani.

  3. Județul Sibiu - 35,4% populația rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani.

  4. Județul Brașov - 33,2% populația rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani.

  5. Județul Timiș - 32% populația rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani.

  6. Județul Constanța - 31,9% populația rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani.

  7. Județul Alba - 30,9% populația rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani.

  8. Județul Ilfov - 30% populația rezidentă eligibilă, cu vârsta de peste 12 ani.

Cea mai mare rată de acoperire vaccinală pe grupe de vârstă:

  • 60-69 de ani - peste 36,5%

  • 70-79 de ani - 34,2%

  • 50-59 de ani - 33,8%

La categoria de vârstă 12-15 ani s-au vaccinat peste 16.139 de persoane cu cel puțin o doză - 1,9% din populația eligibilă din această grupă de vârstă.

La categoria de vârstă 16-19 ani s-au vaccinat cu cel puțin o doză 125.876 de persoane - 15,3% din populația eligibilă.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22