Valeriu Stoica: victoria stângii la prezidențiale e foarte probabilă dacă dreapta nu se unește

Dora Vulcan | 12.05.2017

Fostul preşedinte al PNL Valeriu Stoica spune, într-un interviu pentru Gândul, că singura şansă a PNL este unificarea dreptei, adică PNL să coaguleze partidele de dreapta ca să recâștige electoratul, altfel “victoria stângii la următoarele alegeri prezidenţiale devine destul de probabilă”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Stoica spune că declinul PNL se datorează lipsei de reforme interne şi rămâne de un optimism temperat în privinţa capacităţii liberalilor de a-şi reveni după Congresul din iunie.

 

 

„Congresul din iunie ar fi trebuit să fie o speranţă, nu mi-am pierdut-o, dar ea a devenit mai firavă. (...) Dacă în loc să înţeleagă aşteptările electoratului liberal, PNL va da satisfacţie mai ales unor cerinţe interne, riscul este să se diminueze capitalul electoral”, a spus liderul liberal într-un interviu acordat pentru Gândul. 

 

 

Cum al doilea mandat al lui Iohannis depinde şi de capacitatea PNL şi implicit a dreptei de revenire, Stoica spune că, deşi preşedintele nu se poate angaja direct, el poate sprijini „refacerea unui puternic partid de dreapta care să recâştige tot electoratul de dreapta”. „Asta e adevărata misiune pentru perioada următoare”, a mai spus el.

 

 

“Dreapta este într-o situaţie precară astăzi, asemănătoare cu aceea din anul 2000. Sunt deja vreo patru, cinci partide care divizează electoratul de dreapta. Pe lângă PNL, există USR, care e mai degrabă de centru, decât de dreapta, dar asta e altă chestiune, există partidul lui Traian Băsescu, există partidul lui Tăriceanu. Toate aceste formaţiuni, în loc să fie în competiţie cu stânga, se află în competiţie între ele. În aceste condiţii, victoria stângii la următoarele alegeri prezidenţiale devine destul de probabilă. De asemenea, o să fie apoi alegerile parlamentare”, a declarat Valeriu Stoica, pentru Gândul.

 

 

Stoica propune o alianţă între toate partidele de dreapta:

 

 

“Singura şansă pentru PNL este să găsească o formulă prin care să reunească toate aceste partide de dreapta, astfel încât şi la prezidenţiale în 2019, şi la parlamentare în 2020 să recupereze terenul pierdut. Doar că o alianţă de acest gen, pentru că nu văd cum ar fi posibilă o fuziune între aceste partide, păstrează dezavantaje mari în raport cu un partid de stânga puternic, consolidat. O Românie are nevoie în momentul de faţă nu doar de un partid de stânga, ci şi de un partid puternic de dreapta”, a spus Stoica.

 

 

În prag de congres al PNL, liderul liberal afirmă că viitorul preşedinte al partidului trebuie să-şi asume ferm recuperarea electoratului de dreapta:

 

 

„Congresul din iunie ar fi trebuit să fie o speranţă, nu mi-am pierdut-o, dar ea a devenit mai firavă. (...) Am sperat că în iunie, congresul care va alege noua conducere a partidului va reuşi să găsească o soluţie de natură să permită relansarea partidului. Sunt, însă, în momentul de faţă, foarte puţine opţiuni. E cunoscut că eu mi-am exprimat preferinţa pentru Cătălin Predoiu, el s-a retras din cursă. În măsura în care a constatat că nu există susţinere suficientă, mi se pare că gestul lui este firesc. Din acest moment, nu mai am nicio preferinţă, speranţa mea este că indiferent cine va câştiga, va fi în măsură să recupereze electoratul liberal”, a afirmat  Stoica.

 

 

Mai mult decât de un lider puternic, Stoica spune că, de fapt, partidul are nevoie de o "echipă puternică şi credibilă".

 

 

 

PNL are nevoie de o echipă condusă de un preşedinte credibil nu doar în interiorul partidului. PNL trebuie să se concentreze în continuare pe efortul de a recâştiga electoratul liberal. Să nu uităm că în anul 2014, în decembrie, după victoria la prezidenţiale, PNL era creditat cu peste 40% în sondajele de opinie. Acum are mai puţin de 20%. Şi dacă în loc să înţeleagă aşteptările electoratului liberal, PNL va da satisfacţie mai ales unor cerinţe interne, riscul este să se diminueze capitalul electoral. Repet, din acest moment am devenit neutru, ca susţinere pentru candidaţii la funcţia de preşedinte al PNL, dar niciodată nu trebuie să ne pierdem speranţa”, crede fostul lider al PNL.

 

 

 

Întrebat dacă fuziunea PDL-ului cu PNL-ul a fost o greşeală care dus la situaţia actuală a partidului, Valeriu Stoica a precizat că această uniune a făcut posibilă câştigarea alegerilor prezidenţiale în anul 2014, problema fiind lipsa reformelor interne.

 

 

 

“Alta este explicaţia declinului, nu fuziunea cu PDL, ci lipsa reformelor interne. În loc să aibă un congres imediat după alegerile prezidenţiale din 2014, PNL a preferat să recurgă la formule provizorii, care nu au fost credibile pentru electorat, iar consecinţa a fost că s-a prăbuşit PNL în încrederea electorală. Aceasta este cauza adevărată, fuziunea dintre cele două partide a fost o decizie politică bună, fără acea decizie, nu câştiga dreapta alegerile prezidenţiale”, a afirmat Valeriu Stoica.

 

 

 

Fostul lider al PNL a mai precizat că Klaus Iohannis poate să ofere un sprijin partidului, chiar dacă nu unul direct, dar şi că Dacian Cioloş, dacă s-ar fi înscris în PNL în anul 2016, “astăzi putea să fie preşedinte” al partidului.

 

 

 

Klaus Iohannis trebuie să rămână neutru, potrivit Constituţiei, dar chiar dacă nu poate sprijini direct PNL-ul, prin gesturi nu neapărat de angajare directă, poate să ofere un sprijin. Doar că nu e vorba doar de sprijinirea PNL-ului, e vorba de refacerea unui puternic partid de dreapta care să recâştige tot electoratul de dreapta, asta e adevărata misiune pentru perioada următoare.  (...) Dacian Cioloş poate să vină în PNL, dar nu asta e problema. Problema e că trebuia să facă acest pas încă din anul 2016, înainte de a i se termina mandatul. Acum nici PNL, nici USR nu mai sunt hotărâte să-l primească. Atunci, în anul 2016, dacă făcea acest pas, putea să fie astăzi preşedintele PNL. În politică, sunt momente propice, sunt momente potrivite, nu trebuie să le ratezi”, a conchis Valeriu Stoica.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22