Valul dezertorilor din PDL. Lista tradatorilor democrat-liberali

Fara Autor | 24.04.2012

Valul de plecari din PDL la USL starneste comentarii acide din partea membrilor formatiunii, care eticheteaza actiunile senatorilor si deputatilor democrat-liberali despre "tradari", "interese personale" sau "oportunisme". In replica, cei din Opozitie sustin ca plecarile sunt "masuri de igiena politica".  

Pe aceeași temă

Valul de plecari din PDL la USL starneste comentarii acide din partea membrilor formatiunii, care eticheteaza actiunile senatorilor si deputatilor democrat-liberali despre "tradari", "interese personale" sau "oportunisme". In replica, cei din Opozitie sustin ca plecarile sunt "masuri de igiena politica".
 
Luni, senatorul Petru Filip, deputatul Eugen Uricec si senatorul Ioan Sbarciu s-au alaturat grupului de pedelisti care au parasit Partidul Democrat-Liberal pentru formatiunile USL, mutare catalogata de Anca Boagiu, vicepresedintele PDL, drept pretexte pentru a aascunde "interse personale", intregul demers al Opozitiei fiind o groana dupa putere.
 
Comentariul Ancai Boagiu vine la scurt timp dupa ce atat presedintele PDL, Emil Boc, cat si presedintele PDL Bucuresti, Elena Udrea, au afirmat ca plecarile acestea sunt benefice partidului fiindca "se curata de oportunisti" si pleaca "tradatori", mai greu fiind pentru "reprezentantii USL care vor vota PDL", in timp ce purtatorul de cuvant al democrat-liberalilor, Sever Voinescu, a afirmat despre permutarile membrilor PDL ca asteapta ca "sezonul plecarilor" "sa incheie curand", desi "dezertarile" au inceput de aproape o luna de zile.
 
 
Boagiu: Dezertorii din PDL nu si-au gasit fericirea vietii lor
 
Vicepresedintele PDL, Anca Boagiu, a comentat demisiile in lant din PDL din ultima perioada, apreciind ca plecarile ascund interese personale.
 
Fostul ministru al Transporturilor a declarat, luni seara, la B1 Tv, ca intregul demers al Opozitiiei reprezinta o goana dupa putere, precizand ca "toti au un pret in spate".
 
"Nu cred ca sunt plecari doctrinare, cred ca sunt plecari care ascund in spate interese personale. Sa nu incercam sa facem pe naivii sa credem ca cei care au plecat acum si-au gasit, vezi Doamne, fericirea vietii lor. E o goana dupa putere. Opozitia are nevoie de unii pentru a trece motiunea, dar nu vor avea succes. Toti au un pret in spate. Daca ai caracter, mergi mai departe cu echipa ta", a spus Anca Boagiu, citata de Ziare.com.
 
Interesant este ca mare parte din valul plecarilor pedeliste se duce la PNL, reprezentanti de varf ai formatiunii afisand astfel o afinitate sporita pentru liberali.
 
 
Antonescu: E o chestiune de igiena politica
 
Liderul PNL Crin Antonescu a declarat, luni seara, la B1 TV, că trecerea unor politicieni din barca PDL în cea a PNL este menită să distrugă formaţiunea politică condusă de Emil Boc.
 
Crin Antonescu a subliniat că "la poarta PNL bat mulţi pedelişti, dar nu îi luăm pe toţi". "Noi am deschis portile pentru oameni despre care credem două lucruri: că pot sa aducă un beneficiu electoral si cu care credem că pe mai departe putem fi colegi, cu care suntem compatibili si din punct de vedere doctrinar", a precizat acesta, relateaza ziarul Adevarul.
 
Liderul liberal a ţinut să amintească că, la ultimul congres al partidului, a candidat cu un proiect numit "Prin noi înşine, acum", care avea ca scop scoaterea din scena politică a Partidului Democrat-Liberal.
 
Antonescu a recunoscut direct şi franc că îşi doreşte ca PDL să dispară. "Consider că este o chestiune de igienă politică, de bun augur pentru scena politică românească", a spus el.
 
Antonescu a mai spus că liberalii nu doresc astfel să-şi ia revanşa pentru încercarea de acum câţiva ani a PD-ului de a prelua PNL. Liderul liberal consideră că, dacă fuziunea celor două partide ar fi avut loc, la această oră PD-PNL ar fi avut 15% din voturile electoratului, în timp ce PSD ar fi deţinut 65%.
 
 
Trei plecari intr-o zi, o venire a doua zi
 
In ciuda faptului ca "grei" ai PDL pleaca catre formatiuni USL, marti, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat, in plenul Camerei Deputatilor ca deputatul Gabriel Tita Nicolescu trece de la UNPR la PDL.
 
Odata cu plecarile de luni, ponderea Puterii in Camera Deputatilor si Senat este subreda, cifrele figurand:
  • in Senat - 70 pentru Opozitie, 62 pentru Senat
  • in Camera Deputatilor - 167 pentru Putere, 150 pentru Opozitie.
 
Daca Puterea va mai avea parte de trei plecari din partea deputatilor, Opozitia va prelua majoritatea si in aceasta parte, 164 de deputati fiind numarul necesar majoritatii. In cazul in care coalitia va pierde majoritatea in Camera Deputatilor, cei noua deputati independeti vor avea, concret, puterea de decizie.
 
Mai mult, coaliţia nu mai are de luni nici majoritatea în Biroul Permanent al Senatului deoarece vicepresedintele senatului, Petru Filip, a decis, luni, sa plece de la PDL.
 
 
Lista "dezertorilor" PDL
 
Pe 27 martie a avut loc prima plecare serioasa din PDL. Deputatul Sorin Frunzaverde a parasit functia de prim-vicepresedinte PDL, sefia CJ Caras-Severin, pentru a candida, tot la Caras-Severin, din partea USL.
 
Apoi, senatorul PDL Mihaela Popa a plecat din partid, si de pe pozitia de vicepresedinte PDL Iasi, la PNL.
 
Senatorul Petru Filip, vicepresedinte al Senatului, si-a anuntat si el intentia de a pleca din Partidul Democrat-Liberal la PSD.
 
Senatorul PDL Ioan Sbarciu pleaca la Partidul Conservator.
 
Senatorul Dorin Paran a afirmat, la randul sau, ca, in urma demisiei sale din PDL, incepand de luni activeaza in grupul parlamentar al PNL, iar senatorul PDL Iosif Secăşan a părăsit partidul şi s-a înscris în PNL.
 
Deputatul PDL Suceava Eugen Constantin Uricec a plecat, "din motive personale", la PSD, unde a plecat si deputatul Ciobanu Gheorghe.
 
Iar deputatul Hogea Gheorghe a plecat la PNL, alaturi de deputatul Rusu Valentin, fără a face vreun comentariu. 
 
Deputatul de Timiş, Marius Dugulescu a demisionat din PDL şi s-a înscris în PNL chiar în prezenţa liderilor PNL Crin Antonescu, Dan Radu Ruşanu şi Sorin Frunzăverde.
 
Deputatul de Timiş, Gheorghe Ciobanu, a trecut de la PDL la PSD.
 
Deputatul PDL Stefan Seremi a anuntat ca va pleca si el din PDL, dar nu a spus inca unde se duce.
 
Si, potrivit unor surse parlamentare, deputatul PDL Florentin Gust se va întoarce în PSD fiindca, desi e doar de doua luni democrat-liberal, nu este de acord cu hotararea luata de Guvernul Ungureanu in privinta UMF Targu Mures, anuntand ca el va vota motiunea de cenzura, care se va dezbate vineri.
 
 
Ponta: Daca puterea nu mai are majoritate nici in Camera, USL revine la lucrari de saptamana viitoare
 
Preşedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, marţi, că, dacă se va dovedi că puterea nu mai are majoritate nici în Camera Deputaţilor, deputaţii USL vor reveni la lucrări săptămâna viitoare pentru a adopta proiecte importante şi cererea de începere a urmăririi penale a lui Laszlo Borbely.
 
"Dacă astăzi se va dovedi impotenţa coaliţiei de a trece legi importante pentru România, de săptămâna viitoare vom veni noi să-i ajutăm", a precizat Victor Ponta. El a arătat că este vorba de legi cum ar fi Tratatul de guvernanţă fiscală, dar şi cererea de începere a urmăririi penale a fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely.
 
Întrebat dacă deputaţii USL vor vota pentru începerea urmăririi penale a lui Laszlo Borbely în cazul în care vor veni săptămâna viitoare, Victor Ponta a răspuns: "Da, vom veni să votăm săptămâna viitoare, dacă nu se strâng astăzi cei de la putere, la toate voturile importante, înseamnă că nu mai există majoritate în Camera Deputaţilor".
 
Ponta a adăugat că la Senat nu mai există dubii în privinţa majorităţii, arătând că USL a reuşit să treacă de această Cameră legi importante.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22