Pe aceeași temă
Sacrificarea cu sange rece a lui Gabriel Oprea este prima sincopa serioasa a coalitiei si ea transcende incalcarea "disciplinei de partid" prin numirea in fruntea faimoasei "Doi si un sfert" a lui Virgil Ardelean. Reactia rapida si ferma a PSD este un semnal clar catre Traian Basescu si PD-L. In traducere libera ea ar suna cam asa: nu ne lasam nici pacaliti, nici incalecati si nici nu avem de gand sa va dam pe mana chiar toate serviciile secrete.
Chiar si pentru necunoscatori a fost limpede ca "Vulpea" se putea oricand metamorfoza intr-un cal troian introdus in curtea Ministerului de Interne, din care fostul chestor, trecut prin trei guverne, ar fi iesit la caderea noptii pentru a controla fisele de interceptari si rapoartele informative, pe care le-ar fi trimis prin curier special catre sediul de partid gresit. Tot background-ul il recomanda pentru o asemenea misiune, care, evident, avea girul sefului sau, Oprea.
Suspiciunea PSD ca, prin noul cuplu Oprea-Ardelean, tragerea norocoasa la sorti a Internelor ar fi intors zarul in favoarea PD-L si a Cotroceniului, nu era chiar lipsita de temei. Sa nu uitam ca Ardelean a fost numit in Cabinetul Tariceanu 1 dupa ce-l slujise cu aplecare pe Nastase, fiind ultimul sacrificat in scandalul fugii lui Hayssam. Numirea a fost facuta in deplina conspirativitate, fara stiinta lui Geoana si a baronilor sefi, cu exceptia lui Oprisan si Mitrea, iar Boc a semnat-o cu o neobisnuita graba. Nu le-a luat mult timp pesedistilor sa inteleaga ca PD-L incerca sa recupereze Internele, iar Basescu "Doi si un sfert", pierderi mai grele decat au lasat acestia sa se citeasca la prima vedere.
Pe de alta parte, unanimitatea votului in sedinta PSD arata raportul de forte dintre gruparile partidului si faptul ca lui Miron Mitrea incep sa i se oxideze coltii ramasi infipti in beregata lui Geoana. Inca o partida pierduta dupa cea din plenul parlamentului, cand a fost scos pe tusa de Voiculescu–Geoana. In acelasi timp, Vanghelie, cel care l-a sustinut la Interne pe Voicu, domnul desprins parca direct de la avizierul institutiei pentru sefia careia fusese propus si unul dintre adversarii lui Oprea, a inregistrat o nesperata victorie. La fel, Nastase si Iliescu, plus blogurile aferente.
Dincolo, insa, de miza destul de ridicata a functiei si a controlului unuia dintre cele mai bine puse la punct servicii de informatii, "defectiunea" numirii lui Ardelean denota ca in PSD apele sunt departe de a se fi linistit, iar Geoana de a-si fi consolidat pozitia de lider. Taberele vor continua sa se infrunte, poate chiar in cadrul acelui congres atat de dorit de Iliescu. Semnalul transmis a fost unul de continuare a instabilitatii si a luptelor interne.
Scandalul "Vulpea" nu este de bun augur pentru coalitia PSD-PD-L, ale carei slabiciuni sunt mai mari decat par la prima vedere. Protocolul si-a dovedit labilitatea, iar disputele sunt, probabil, abia la inceput.
In mod evident, Oprea nu a fost cea mai fericita alegere, renumele de capetenie a clanurilor imobiliare si cumetria cu familia Cocos erau departe de a consolida credibilitatea guvernului. Desigur, prin comparatie cu Voicu, era raul cel mai mic. Oprea nu este, insa, singura greseala si nici singurul punct nevralgic in raportul de forte dintre PSD si PD-L. Si asa Cabinetul are o problema majora de credibilitate, iar scandalul Oprea-Ardelean, excesiv dezvoltat mediatic, nu a facut decat sa o amplifice. Suspiciunea ca buna guvernare risca sa fie sacrificata pe altarul intereselor baronilor capata consistenta.