Vantu cere test cu detectorul de minciuni pentru Tariceanu, care spune ca nu-si aminteste nimic

Dora Vulcan | 15.09.2016

Sorin Ovidiu Vîntu, cel care ar fi dat un milion de euro lui Tăriceanu și un milion de euro lui Bogdan Olteanu pentru numirea unui apropiat în funcția de guvernator al Deltei Dunării unde avea interese economice, ar fi cerut ca martorul Călin Popescu Tăriceanu să fie supus testului cu detectorul de minciuni, au declarat pentru Romania libera surse judiciare. Tariceanu sustine ca nu-si aminteste nimic, transmite Digi 24.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

UPDATE:  Fostul viceguvernator al BNR, Bogdan Olteanu, a ieșit de la DNA fără să facă declarații.

 

UPDATE: Șeful Senatului a ieșit de la sediul DNA, după apropape două ore de audieri. El a declarat jurnaliștilor că „nu dorește să facă telejustiție”, refuzând să facă alte precizări.

 

UDPATE: Surse judiciare, citate de Romania libera, spun că Sorin Ovidiu Vîntu, cel care ar fi dat un milion de euro lui Tăriceanu și un milion de euro lui Bogdan Olteanu pentru numirea unui apropiat în funcția de guvernator al Deltei Dunării unde avea interese economice, ar fi cerut ca martorul Călin Popescu Tăriceanu să fie supus testului cu detectorul de minciuni.

 

UPDATE: Vîntu ar fi trecut testul poligraf. Altfel spus, proba cu detectorul de minciuni ar confirma susținerile acestuia potrivit cărora le-ar fi dat banii lui Olteanu și Tăriceanu.

 

UPDATE: După Tăriceanu, în sediul DNA a intrat și Bogdan Olteanu, inculpat pentru că, în 2008, a primit un milion de euro de la intermediarul lui Sorin Ovidiu Vîntu. Tot un milion de euro ar fi primit atunci și Călin Popescu Tăriceanu. Vîntu ar fi dat banii pentru ca Tăriceanu, atunci premier, să-l numească pe Liviu Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Bogdan Olteanu, ca apropiat al lui Tăriceanu, ar fi influențat numirea lui Mihaiu.

 

----

 

Șeful Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, va fi audiat de procurorii anticorupție, ca martor, în dosarul fostului viceguvernator Bogdan Olteanu.  Sursele ”România liberă” au informat că Tăriceanu este audiat ca martor propus de avocatul lui Bogdan Olteanu.

 

Sursele citate indică faptul că nu doar Olteanu ar fi primit un milion de euro pentru numirea lui Liviu Mihaiu pe funcția de guvernator al Deltei Dunării. Din mita totală de două milioane de euro, un milion ar fi ajuns la Călin Popescu Tăriceanu, care la acel moment era prim-ministru.

 

 Vântu ar fi susținut în fața procurorilor că ar fi dat banii pentru ca Liviu Mihaiu să fie numit guvernator al Deltei Dunării. Prim-ministrul Călin Popescu Tăriceanu l-a numit atunci pe Mihaiu. Pentru că Tăriceanu era șeful Guvernului României, o eventuală începere a urmăririi penale a acestuia nu poate avea loc fără avizul Senatului României, acesta fiind protejat de imunitatea acordată senatorilor care au ocupat și funcții guvernamentale.

 

Specialiștii spun că procurorii pot începe urmărirea penală a lui Tăriceanu fără solicitarea ridicării imunității dacă pot demonstra că acesta a primit banii în calitate de șef de partid (Tăriceanu avea și funcția de președinte PNL), dar că n-ar mai exista legătura de cauzalitate cu numirea lui Mihaiu în funcția de guvernator al Deltei Dunării. Potrivit legii, guvernatorul Deltei Dunării este numit de premierul României.

 

----

 

Tăriceanu va ajunge la DNA în jurul orei 09.00, potrivit unui anunț postat pe site-ul Senatului.

 

„Invitația a fost trimisă cu două zile în urmă, dar Președintele Senatului nu a  făcut-o publică pentru a vedea dacă DNA continuă să scurgă informații spre presă în scopuri propagandist-electorale. Așa cum s-a întâmplat și în situații anterioare, similare, Președintele Senatului nu va face declarații presei la DNA”, se mai precizează în anunț.

 

Potrivit DNA, în perioada iulie - noiembrie 2008, Bogdan Olteanu, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor, ar fi solicitat și primit de la un om de afaceri (Sorin Ovidiu Vîntu) suma de un milion de euro și sprijin electoral, constând în servicii de marketing și consultanță, în schimbul efectuării de demersuri pe lângă membrii Guvernului României pentru determinarea numirii unei persoane (a lui Liviu Mihaiu) pe postul de guvernator al Deltei Dunării.

 

Banii ar fi fost remiși de către omul de afaceri printr-un intermediar (Ionuț Adrian Eftimie - denunțător), la sediul unui partid politic.Ulterior, ca urmare a diligențelor depuse de Bogdan Olteanu, persoana respectivă (Liviu Mihaiu) ar fi fost numită la data de 18 septembrie 2008 în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

 

Printre primele măsuri luate de Liviu Mihaiu din funcția de guvernator a fost avizarea înființării de către societatea PSV Company (fostă Petromservice)  a unor benzinării plutitoare pe Dunăre. Compania era deținută de Sorin Ovidiu Vîntu.

 

În 1 septembrie, Înalta Curte de Casație și Justiție a decis ca fostul viceguvernator BNR Bogdan Olteanu să fie eliberat din arest preventiv și plasat în arest la domiciliu. Instanța supremă a admis o contestație depusă de Bogdan Olteanu și a dispus ca acesta să fie plasat în arest la domiciliu pe o perioadă de 25 de zile. Decizia este definitivă.

 

El a stat în arestul Poliției Capitalei din data de 12 august. La acea dată, Instanța supremă a decis definitiv ca Bogdan Olteanu să fie arestat preventiv pentru 16 zile, în dosarul în care este acuzat de trafic de influență. ÎCCJ a admis atunci o contestație a DNA și a desființat decizia luată de un alt complet de judecată din data de 29 iulie care dispusese arest la domiciliu, hotărând ca Bogdan Olteanu să fie arestat preventiv, însă pentru o perioadă mai scurtă de timp, de 16 zile.

 

Bogdan Olteanu a demisionat în 1 august din funcţia de viceguvernator al BNR, iar Conducerea Camerei Deputaţilor a luat act în 10 august de demisia sa.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22