Vârsta de pensionare va fi redusă din cauza poluării în anumite localităţi din România

Laurentiu Gheorghe | 10.09.2020

Persoanele care au locuit timp de cel puţîn 30 de ani în localități poluate se vor putea pensiona cu doi ani mai repede.

Pe aceeași temă

Persoanele care au locuit timp de cel puţin 30 de ani în zone poluate se vor putea pensiona cu doi ani mai repede. Acest lucru este posibil deoarece Legea nr. 163/2020 modifică Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul menţionat anterior.

Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost modificată recent. Potrivit prevederilor noilor legii, persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jur vor ieși la pensie cu doi ani mai repede decât restul populaţiei.

S-au înregistrat 228 de voturi pentru, unul împotrivă şi 24 de abţineri.

Proiectul, iniţiat de senatorul PNL Carmen Hărău, a fost votat de Senat, în calitate de primă cameră sesizată, pe 3 octombrie 2017. S-au înregistrat 228 de voturi pentru, unul împotrivă şi 24 de abţineri.

Se prevede că de reducerea vârstei standard de pensionare beneficiază “persoanele care au locuit cel puţin 30 de ani în zonele afectate de poluarea remanentă din cauza extracţiei, preparării şi arderii cărbunelui sau a şisturilor bituminoase, a extracţiei şi preparării minereurilor de uraniu, a extracţiei şi prelucrării minereurilor feroase şi neferoase cu conţinut de praf sau de emisii de gaze cu efect de seră, de amoniac şi derivate de cupru, plumb, sulf, cadmiu, arseniu, zinc, mangan, fluor, clor, feldspat şi siliciu ori de radiaţii din minereuri radioactive, hidrogen sulfurat, crom trivalent, crom hexavalent, cianuri, de pulberi metalice şi/sau de cocs metalurgic”.

Localitățile pentru care se aplică reducerea vârstei standard de pensionare cu doi ani sunt Baia Mare, Călăraşi, Copşa Mică, Drobeta-Turnu Severin, Slatina, Târgu Mureş, Târnăveni, Turnu Măgurele şi Aninoasa,. De asemenea figurează de Baia de Criş, Băiţa, Brad, Călan, Certej, Criscior, Deva, Ghelari, Hunedoara, Lupeni, Orăştie, Petrila, Petroşani, Şoimuş, Teliuc, Uricani, Veţel, Vulcan din judeţul Hunedoara.

Alte localităţi incluse în listă sunt Abrud, Baia de Arieş, Lupşa, Roşia Montană şi Zlatna din judeţul Alba. Dar şi Slobozia din judeţul Ialomiţa, Iacobeni şi Vatra Dornei din judeţul Suceava, Margina, Nădrag şi Tomeşti din judeţul Timiş; Berbeşti şi Râmnicu-Vâlcea din judeţul Vâlcea,

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22