Varujan Vosganian DEMISIONEAZA din PNL

T.d. | 13.02.2015

Pe aceeași temă

Varujan Vosganian si-a anuntat demisia din Partidul National Liberal (PNL). „Ca un raspuns colegial la solicitarile dumneavoastra, primiti, prin prezenta, demisia mea din noul PNL”, scrie Vosganian pe blogul personal. Co-presedintii PNL, Vasile Blaga si Alina Gorghiu, i-au cerut demisia lui Vosganian, dupa ce joi Senatul a respins solicitarea Parchetului General de incuviintare a inceperii urmaririi penale fata de senator.

Confruntat cu o posibila ridicare de imunitate, senatorul Varujan Vosganian le-a cerut, joi, colegilor sai sa nu aprobe cererea procurorilor. La finalul discursului, Vosganian si-a sters cateva lacrimi.

Dupa ce a fost anuntat rezultatul oficial al votului, Vosganian a declarat de la tribuna Senatului: "Votul reprezinta o victorie a democratiei si a demnitatii Parlamentului Romaniei, precum si o sansa de a aseza puterile statului pe echilibrul pe care il dorim cu totii".
 

Blaga si Gorghiu i-au cerut demisia

Rezultatul din Senat privind votul in cazul imunitatii lui Vosganian a provocat o reactie a co-presedintilor PNL.

Astfel, intr-o scrisoare adresata, vineri dimineata, senatorilor liberali, Alina Gorghiu subliniaza ca decizia de a respinge cererea de incuviintnare a inceperii urmaririi penale in cazul lui Vosganian nu poate ramane fara urmari politice, aratand ca i-a cerut demisia senatorului din PNL, in caz contrar Gorghiu urmand sa ceara excluderea sa.

”I-am cerut senatorului Varujan Vosganian demisia din PNL, iar în cazul în care acest lucru nu se va produce, voi propune excluderea acestuia din Partidul Naţional Liberal. De asemenea, luni, voi fi prezentă la şedinţa grupului parlamentar al senatorilor PNL, pentru a a stabili împreună modalitatea prin care accidentul politic petrecut pe 12 februarie să nu se mai repete vreodată”, a sustinut Gorghiu.
 

  • SCRISOAREA ALINEI GORGHIU:

"Stimați senatori,

Respingerea cererii de încuviințare a începerii urmării penale pentru domnul senator Varujan Vosganian nu poate rămâne fără urmări politice.

Pot înțelege efectul emoțional al discursului domnului Varujan Vosganian, cum pot înțelege colegialitatea și, poate, chiar prietenia unora dintre dumneavoastră cu cel aflat în chestiune. Îmi este foarte greu să accept, însă, că toate aceste circumstanțe au fost suficiente pentru a comite eroarea de a alege, sub impulsul momentului, un drum atât de greșit. Rezultatul votului nu îl ajută în niciun fel pe domnul Varujan Vosganian, care nu are posibilitatea de a se apăra în fața acuzațiilor care i se aduc și devine, astfel, vinovat în fața opiniei publice, înainte chiar de a fi judecat. În schimb, ceea ce s-a întâmplat în Senatul României îi ajută politic pe toți cei care nu pot trăi fără minciuni și manipulare. Am ajuns să fim judecați de Victor Ponta și Elena Udrea și, culmea, mulți să le și dea dreptate. Există riscul să pierdem încrederea oamenilor care, pe 16 noiembrie, au fost alături de noi și, mai ales, alături de Klaus Iohannis. Acei oameni au ieșit în stradă, mulți au stat o zi întreagă în frig să voteze, au strigat pentru democrație și schimbare. Nu aceasta este schimbarea pe care o doresc și știu că nu aceasta este calea pe care o aveți în vedere, inclusiv senatorul Varujan Vosganian. Faptele sunt, însă,  mai puternice decât bunele intenții, iar votul de joi, chiar dacă nu este definitoriu pentru ce vrem să facem, ne poate anula o parte însemnată din susținerea de care ne bucurăm în prezent.

PNL are, în acest moment, conform sondajelor de opinie, cea mai mare cotă de încredere din istoria acestui partid, după 1990. Această realitate ne obligă la o și mai mare responsabilitate și înțelepciune.

Nu avem un cec în alb de la nimeni, ca să ne permitem risipa încrederii și ratarea obiectivelor. Așa cum am ajuns aici, la fel putem să ne prăbușim, doar că acum căderea se va face de la mare înălțime, cu șanse scăzute de a ne mai ridica. Nu pot permite o astfel de perspectivă. Nu am acceptat să fiu președintele acestui partid pentru cărți de vizită sau pentru a mima reforma, ci pentru că eu cred în Partidul Național Liberal. Voi lua, cu toate riscurile și de fiecare dată, măsurile necesare pentru a apăra PNL, inclusiv față de cei care îi prejudiciază imaginea din interior.

Adversarul nostru nu se mai află în exterior, suntem în competiție doar cu noi înșine. Electoratul nu mai alege partidele, ci faptele acestora. Le putem arăta oamenilor că, deși suntem supuși greșelii, ne putem corija sau putem să ne prefacem că nu s-a întâmplat nimic grav.

I-am cerut senatorului Varujan Vosganian demisia din PNL, iar în cazul în care acest lucru nu se va produce, voi propune excluderea acestuia din Partidul Național Liberal. De asemenea, luni, voi fi prezentă la ședința grupului parlamentar al senatorilor PNL, pentru a a stabili împreună modalitatea prin care accidentul politic petrecut pe 12 februarie să nu se mai repete vreodată", scrie Alina Gorghiu.
 

CITESTE SI: Senatorii au votat pentru ridicarea imunitatii lui Ion Ariton, dar IL SCAPA de ancheta pe Varujan Vosganian. In Parlament, Vosganian a plans si a multumit pentru o VICTORIE A DEMOCRATIEI

Si Vasile Blaga a cerut plecarea lui Varujan Vosganian din formatiunea liberala, dupa refuzul Senatului de a ridica imunitatea acestuia.

Nu e vorba de oameni, e vorba de principii. Pe mine mă doare când e situaţia dificilă pentru un coleg dar legea e pentru toţi. Nu înteleg de ce să sufere toti românii pentru o mână de oameni, fie şi ei parlamentari, care nu înţeleg despre ce este vorba sau se fac că nu înţeleg despre ce este vorba. Nu pot să fiu de acord cu fariseismul lui Ponta, păi haideţi să ne numărăm în Parlament, da, şi să vedem de unde au venit voturile. Adică chiar nu îi este un pic ruşine?

Şi-a pus oamenii să voteze în favoarea lui Vosganian şi tot el face pe nebunul? O obrăznicie dusă la extrem. Dar pe mine asta nu mă deranjează, sunt învăţat cu Victor Ponta. Dar suparat pe colegii care azi au încălcat, mi-e jenă să o spun, tot ce am promis noi în campania electorală prezidenţială. Cred că un gest de onoare ar fi invers, dânsul(Varujan Vosganian- n.r.) să işi dea demisia din PNL”, a declarat Blaga, la Realitatea TV.
 

Vosganian scapa de urmarirea penala

Senatul a respins, joi, solicitarea Parchetului General de încuviinţare a începerii urmăririi penale împotriva senatorului PNL Varujan Vosganian, fiind înregistrate, potrivit unor surse parlamentare, 71 de voturi "împotrivă", 56 de voturi "pentru", 5 voturi fiind anulateVotul a fost secret, cu bile.

Solicitarea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost adresată Senatului României în cadrul Dosarului 146/D/P/2010.

Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) a solicitat, în 2 februarie, procurorului general al României să ceară Senatului avizarea cererii de urmărire penală pe numele lui Varujan Vosganian, ministru al Economiei în perioada decembrie 2006 - decembrie 2008, sub aspectul infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, abuz în serviciu şi complicitate la delapidare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22