Varujan Vosganian, despre industria siderurgica: Romania, Franta, Belgia, Luxemburg si Polonia propun un plan de actiune privind otelul. Acest plan de actiune are ca scop ramanerea ArcelorMittal in Europa

Fara Autor | 17.05.2013

Pe aceeași temă

Cateva tari producatoare de otel, Romania, Franta, Belgia, Luxemburg si Polonia, au propus realizarea unui plan de actiune privind sprijinirea industriei siderurgice, a declarat ministrul Economiei, Varujan Vosganian, intr-o conferinta de presa. Potrivit acestuia, planul va fi prezentat statelor membre in luna iunie si va viza masuri precum reevaluarea costurilor cu energia, reducerea evaziunii fiscale, reglementari privind exporturile de fier, reconversia fortei de munca si inghetarea regimului fiscal, a afirmat Vosganian. Intrebat daca exista pericolul ca ArcelorMittal sa renunte la activitatea din Romania, Vosganian a spus ca nu are semnale in acest sens. Insa, acesta problema se pune la nivel european. "Discutia cu ArcelorMittal este in plan eruopean in privinta pericolului de a parasi Europa. Acesta este si motivul pentru care facem acest plan de actiune. Acest plan de actiune este pentru a ramane in Europa", a precizat ministrul economiei.

Planul de actiune se afla la nivel de document de lucru. Va fi prezentat ministrilor de industrie din UE in luna iunie, dupa care va fi supus dezbaterii Comisiei Europene. Masurile de stimulare a industriei siderurgice necesita in plan european un consens", a precizat Vosganian.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit vineri cu patronul ArcelorMittal, Lakshmi Mittal, in centrul discutiilor fiind pretul la energia electrica si certificatele verzi, precum si pozitia Romaniei la Consiliul European din iunie, unde se vor discuta problemele din sectorul energetic.

Discutiile pe care le poarta premierul Ponta cu presedintele companiei ArcelorMittal, Lakshmi Mittal au fost legate de solicitarile facute in ultima perioada de oficialii combinatului galatean."In contextul analizei privind activitatea grupului in Europa, au fost discutate unele propuneri privind cresterea eficientei activitatii la ArcelorMittal Galati, intre care solutii de optimizare a costurilor de productie", au confirmat oficialii Guvernului in jurul orei 14. Intr-un interviu acordat HotNews.ro in 30 aprilie, Varujan Vosganian declara ca ArcelorMittal are "cateva solicitari privind taxa de cogenerare, privind certificatele verzi si reteaua de distributie electrica din incinta Combinatului. Noi am zis "OK", daca noi satisfacem aceste cerinte, ce faceti dumneavoastra? Si ei au spus: Daca dumneavoastra faceti asta, noi mai facem un furnal si marim capacitatea cu un milion de tone. Am avut o discutie si cu primul-ministru  si este o modalitate de a rezolva punctual anumite chestiuni care au mare impact asupra economiei", a spus atunci Vosganian.

"Lakshmi Mittal a prezentat evolutiile privind industria otelului si preocuparile grupului ArcelorMittal pentru asigurarea unui viitor sustenabil al acestei industrii in Europa si in mod particular in Romania. In contextul analizei privind activitatea grupului in Europa, au fost discutate unele propuneri privind cresterea eficientei activitatii la ArcelorMittal Galati, intre care solutii de optimizare a costurilor de productie. 

 Presedintele ArcelorMittal a exprimat speranta ca mediul investitional din Romania isi va pastra atractivitatea si ca vor putea fi identificate solutii sustenabile, in mod special, in domeniul energiei.  Primul-ministru Victor Ponta a afirmat sprijinul Guvernului roman pentru o activitate eficienta si pe termen lung a grupului ArcelorMittal in Romania, precum si interesul Romaniei de a consolida atributele sale competitive privind investitiile straine, in particular in domeniul industriei siderurgice", au transmis oficialii Guvernului in jurul orei 14.

Sursa: hotnews.ro

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22