Vasile Blaga, achitat în primă instanță în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale

Dora Vulcan | 30.10.2017

Fostul președinte al PDL Vasile Blaga a fost achitat în dosarul finanțării ilegale a campaniei electorale democrat-liberale, în care era acuzat de trafic de influență și că ar fi primit mită, prin interpuși, 700.000 de euro de la ex-primarul Gheorghe Ștefan din Piatra Neamț.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Decizia nu este definitivă și poate fi contestată de procurori în următoarele 10 zile. Magistrații Tribunalului București au ridicat și sechestrul pe avere, până la concurența sumei de 700 000 de euro.

 

 

Pe 20 octombrie, DNA a cerut instanței condamnarea cu închisoare a fostului ministru Vasile Blaga și confiscarea sumei de 700.000 de euro pe care ar fi primit-o în urma traficului de influență. Tot atunci au fost audiați la Tribunalul București foștii lideri PDL Adriean Videanu și Emil Boc.

 

 

Procurorul de ședință a cerut instanței condamnarea lui Blaga la închisoare în baza vechiului Cod penal, confiscarea sumei de 700.000 de euro și menținerea sechestrului asigurător.

 

„La aplicarea pedepsei, vă rugăm să aveți în vedere poziția nesinceră a inculpatului și gravitatea faptei. De asemenea, vă rugăm să-i interziceți inculpatului dreptul de a mai avea calitatea de membru în formațiuni politice, în Parlament și să ocupe demnități publice”, a mai solicitat procurorul, citat de Digi 24.

 

Vineri, au fost audiați de instanță și foștii lideri PDL Adriean Videanu și Emil Boc.

 

Videanu a explicat magistraților cum funcționa „structura instituțională” a partidului și cum se făceau numirile în funcțiile de conducere de la companiile de stat.

 

„Aveam o structură instituţională foarte bine pusă la punct în PDL. Decizia Biroului Permanent a fost aceea de a recompensa organizaţiile performante ale partidului, motiv pentru care s-a stabilit ca primele zece organizaţii să propună oameni care să obţină diverse funcţii. Eram în coaliţia de guvernare PDL-PSD. (...) Veneau şi propuneau profesionişti în domeniu, iar CV-urile se analizau la nivelul ministerului”, le-a spus fostul ministru magistraţilor de la Tribunalul Bucureşti.

 

În legătură cu numirea în funcţiile de conducere ale companiilor de stat, Videanu a spus că în perioada în care a ocupat funcţia de ministru al Economiei (decembrie 2008 - septembrie 2010) a urmat procedura de recompensare a organizaţiilor de partid cu rezultate foarte bune în alegerile precedente.

 

Adriean Videanu a mai susţinut că la momentul la care l-a numit pe Horia Hăhăianu la conducerea Teletrans nu îl cunoştea, dar „îndeplinea procedura pe linie politică” şi „avea un CV impresionant”.

 

 Vasile Blaga a dat declarații în fața instanței în vara acestui an și a negat că ar fi comis infracțiuni sau că ar fi primit bani de la fostul său coleg de partid, Gheorghe Ștefan.

 

„Nu am primit bani. Precizez că îl ştiu pe Ştefan Gheorghe, fost vicepreşedinte al PDL în perioada vizată de anchetă. Nu îl ştiu pe Horaţiu Berdilă. Nu am auzit de nicio firmă a acestuia. Cum puteam să fac trafic de influenţă pentru Berdilă, pe care nu îl cunosc? (...) Nu am primit niciun cent. Nici de la Ştefan şi nici de la Dan Grigoriu. Nu colaboram cel mai bine cu Gheorghe Ştefan”, a precizat Vasile Blaga.

 

Vasile Blaga a fost trimis în judecată la finalul lunii noiembrie 2016 fiind acuzat de procurorii DNA că în perioada 2011-2012 ar fi primit 700.000 de euro în mai multe tranșe.

 

Astfel, 500.000 de euro i-ar fi primit de la Gheorghe Ștefan, fostul primar al municipiului Piatra Neamț și fost vicepreședinte PDL, iar 200.000 de euro de la omul de afaceri Horațiu Bruno Berdilă.

 

În rechizitoriul întocmit de DNA se arată că o serie de firme care aveau comportament de tip fantomă erau folosite de Gheorghe Ștefan și Vasile Blaga pentru a scoate bani din companii naționale pentru PDL.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22