Vasile Blaga dorește ca Avocatul Poporului să fie ales de către electorat, prin vot direct

Iulian Popescu | 23.01.2016

Avocatul Poporului ar trebui să fie ales de electorat, prin vot direct, a declarat sâmbătă, la Iași, Vasile Blaga, nemulțumit de faptul că partizanatul manifestat de această instituție face imposibilă atacarea la Curtea Constituțională a unor reglementări importante.

Pe aceeași temă

 

"Este o funcție atât de importantă încât ar fi foarte bine dacă nu ar mai fi desemnată pe criterii politice. Avocatul Poporului este singura instituție din țara asta care poate opri imediat o Ordonanță de Urgență a Guvernului, indiferent de ce coloratură politică este, dacă i se pare că se încalcă Constituția sau democrația în țară", a declarat Vasile Blaga, la Iași, citat de Agerpres.

 

În acest moment, au fost lansate în spațiul public mai multe petiții în care i se cere Avocatului Poporului să se adreseze Curții Constituționale în cazul  legii care prevede alegerea primarilor într-un singur tur.

 

Una dintre ele îi aparține fostului europarlamentar Sebastian Bodu:

”Mingea este în terenul lui Victor Ciorbea. Alegerea primarilor dintr-un singur tur de scrutin este neconstituțională și, drept urmare, Curtea Constituțională ar trebui să fie învestită în realizarea controlului constituțional. Eventuala constatare a neconstituționalității acestui text de lege nu crează o problemă de organizare și desfășurare a alegerilor, întrucât Parlamentul are suficient timp să corecteze această situație, prin revenirea la alegerile în două tururi de scrutin, tradiționale în dreptul nostru electoral. În orice caz, neconstituționalitatea unor dispoziții legale, chiar și aparținătoare dreptului electoral, nu poate duce la concluzia că ar echivala cu o modificare a legislației electorale cu puțin timp înaintea alegerilor (mai puțin de un an).

De altfel, Codul bunelor practici în materie electorală al Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept (Comisia de la Veneția) se referă la modificarea legislației imediat anterior alegerilor de către partidul la putere, ca o tentativă de manipulare (pct. 64 din Raportul explicativ), dar acest lucru este inaplicabil din două motive: (i) revenirea la scrutinul în două tururi nu limitează drepturile electorale, ci le lărgește și (ii) Curtea Constituțională nu este, evident, un „partid la putere”, deci nu modifică legi și nici nu manipulează” scrie Bodu pe pagina sa de Facebook.

 

Victor Ciorbea, susținut de PSD la votul din Parlament pentru ocuparea poziției de Avocat al Poporului, singurul care ar putea ataca acum la CCR legea, nu a dat niciun semn că ar fi dispus să facă acest lucru.

 

Așa cum nu a făcut-o nici în cazul OUG 55 (numai Avocatul Poporului poate contesta OUG la CCR), cea care elimina sancțiunile pentru traseiștii din partide. Prevederea a căzut după ce Curtea a fost sesizată de instanțele din procesele deschise de PNL unor primari care au părăsit partidul. Până când Curtea a declarat OUG 55 ilegală, peste 500 de primari au trecut la PSD.

 

Reamintim că alegerile locale ar urma să aibă loc în data de 5 iunie 2016, urmând ca startul campaniei electorale să fie dat pe 6 mai 2016, potrivit unor proiecte de hotărâri ale Guvernului puse în dezbatere de Autoritatea Electorală Permanentă (AEP).

 

Zegrean: Legea alegerilor locale poate fi modificata cu un an inainte de alegeri

 

Presedintele CCR a declarat marti ca pot fi facute modificari pe legislatia electorala cu mai putin de un an inaintea alegerilor, in anumite conditii.

 

Nu spune asta Constitutia. (…) Cine poate stabili daca cu sase luni e democratic si cu cinci luni nu e democratic. Democratia nu se masoara nici in luni, nici in zile, democratia se masoara in lucruri bine facute”, a declarat Zegrean. El a admis ca pot fi facute modificari cu mai putin de un an inaintea alegerilor, daca nu sunt afectate anumite drepturi. “Un tur sau doua tururi sau zece tururi este o optiune politica. Constitutia spune ca trebuie sa fie alegeri libere, periodice si corecte. De aici incolo este la latitudinea politicienilor sa stabileasca”, a adaugat presedintele Curtii Constitutionale, potrivit Agerpres.

 

Președintele CCR a explicat modul în care a funcționat recomandarea Comisiei de la Veneția, din 2012, în contextul scandalului provocat atunci de USL: „Dacă nu se afectează, dacă se fac modificări bune, nu rele. Nu ştiu care ar fi o modificare bună, eu când spun asta mă refer dacă apar defecte în lege, dacă apar modificări care se bat cap în cap sau nu iese ceva cu buletinele… Noi am dat o decizie cu câţiva ani în urmă, în care am explicat ce înseamnă afectare, când poate să afecteze drepturi fundamentale”.

 

In ce priveste modificarea actelor normative prin OUG, Zegrean a aratat ca acest fapt nu este impotriva legii si a subliniat ca adoptarea unei Ordonante de Urgenta trebuie facuta numai in deplin acord cu Constitutia. De când ştiu eu, în România s-au adoptat vreo 1.000 de ordonanţe de urgenţă. Înseamnă că suntem total nedemocratici.  Comisia de la Veneţia a făcut o recomandare în care a spus că nu e bine să se modifice legile electorale cu un an înainte de data alegerilor sau într-un termen mai scurt. Noi am preluat această recomandare şi am scris şi noi în deciziile noastre, de nenumărate ori, dar până ieri nimeni nu a văzut asta”, a arătat Augustin Zegrean. O dezbatere in acest sens a fost provocata la inceputul acestei saptamani.

 

Premierul a refuzat să fie implicat în chestiuni politice - Nu va da nicio OUG

 

Liberalii, care au votat legea dar s-au razgandit recent, i-au cerut premierului Dacian Ciolos sa modifice legea alegerilor locale prin Ordonanta de Urgenta, astfel incat sa se revina la sistemul in doua tururi.

 

Un anunt in acest sens a fost facut de co-presedintele PNL: “Una dintre revendicarile concrete este revenirea la un scrutin bazat pe doua tururi. Singura varianta realista pentru a putea face aceasta schimbare este adoptarea acestei prevederi printr-o ordonanta de urgenta. Am ajuns la concluzia ca trebuie sa-i propunem prim-ministrului Ciolos ca trebuie sa ia in considerare solicitarile pe care societatea civila le-a avut”, a spus Alina Gorghiu.

 

Alegerea primarilor intr-un singur tur de scrutin a fost decisa in timpul guvernarii PDL, dar a fost sustinuta la votul din Camera Deputatilor, anul trecut, cand liberalii au votat cu majoritate pentru pastrarea modificarii. La finalul lui 2015, comisiile juridica si de administratie de la Senat au dat aviz negativ asupra unei initiative lansate de mai multi liberali in vederea revenirii la doua tururi.

 

La scurt timp, PNL a primit reactia premierului.  "Este vorba despre o lege politică pe care Parlamentul a votat-o. Este deja o lege electorală modificată. S-a decis printr-o înţelegere politică. Guvernul pe care îl conduc este un guvern care nu este implicat politic şi nu cred că este democratic să modifice un guvern prin ordonanţă de urgenţă o lege politică", a spus Dacian Ciolos.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22