Vasile Dancu: Adevarata batalie pentru PSD s-a dat la alegerea presedintelui interimar

I. P. | 11.10.2015

Aceste alegeri reprezintă, "un prim diagnostic al PSD-ului", bătălia adevărată pentru conducerea partidului fiind cea care s-a dat deja, pentru postul de președinte interimar, a explicat sociologul Vasile Dâncu (PSD), într-o intervenţie telefonică la Realitatea TV.

Pe aceeași temă

"Bătălia s-a dat, de fapt, la stabilirea interimarului. Acolo, reprezentanţii organizaţiilor au votat şi Liviu Dragnea a câştigat. Practic, congresul, ca să fim foarte sinceri, va alege echipa, va arăta dacă Dragnea are forţa să aducă o echipă tânără şi nouă, deci este o încercare pentru el. Dar congresul mai degrabă va valida ceea ce s-a ales atunci. Atunci s-a dat adevărata bătălie pentru alegeri", a explicat el.

 

În opinia lui Dâncu, prezenţa la votul de duminică va arăta care sunt "slăbiciunile" partidului şi cine este cu adevărat interesat de politică.

"În primul rând este un prim diagnostic al PSD-ului. Dragnea sau cine va fi preşedinte va trebui să ştie pe cine se bazează. Cu siguranţă că nu vor fi toţi membrii de partid la vot, cu sigurnaţă că se vor vedea zone de slăbiciune, iar asta interesează. Faptul că Liviu Dragnea a asociat şi un chestionar, să zicem aşa, acestui proiect, în care sunt întrebaţi oamenii din comunitate, va permite să vadă ce tip de inserţii au pesediştii în comunităţile lor: sunt respectaţi, nu sunt respectaţi, au şanse să mai fie votaţi sau ce le cer oamenii pesediştilor", a explicat el.

 

Întrebat de ce s-au mai organizat aceste alegeri în contextul în care există un candidat unic - Liviu Dragnea -, sociologul a precizat că "aşa scrie în statut".

"Într-adevăr, este un singur candidat, dar ideea asta cu un singur candidat nu putea s-o schimbe Liviu Dragnea - ideea cu alegeri generale... Nu putea s-o schimbe Liviu Dragnea, pentru că era în statut; trebuiau făcute alegerile acestea generale. Sunt şi avantaje ale acestor alegeri generale. (...) Nu se putea face altceva, pentru că asta scrie în statul. A scris-o asta Victor Ponta. Este propunerea lui. A pus el asta în statutul care s-a aprobat la congresul trecut. De aceea, nu avea nicio şansă Liviu Dragnea să schimbe asta, pentru că s-ar fi zis că ocoleşte şi nu era statutar", a spus el.

 

Referitor la prezenţa la vot, Vasile Dâncu a spus că "dacă vin 50% dintre membri şi arată că sunt membri militanţi, este un lucru foarte bun": "Nu zic 100%... Nu cred că vor fi nici 80%, dar sper să fie un procent de peste 50% prezenţă. Pentru că partidul îşi poate face un plan foarte sigur: cei care vin la vot sunt cei care sunt interesaţi de politică cu adevărat şi sunt militanţii. Ceilalţi vor deveni susţinători, simpatizanţi."

***

Membrii PSD din toată țara se pregătesc să îşi aleagă, duminică, 11 octombrie, preşedintele. Aproape 533.000 de membri ai partidului sunt aşteptaţi la urne, inclusiv în Republica Moldova, într-un scrutin în care unicul candidat este Liviu Dragnea.

 

Dragnea a rămas singurul candidat la șefia PSD după ce alți doi pretendenți, Șerban Nicole și Daniel Savu, au fost descalificați pentru că nu îndeplineau o condiție introdusă recent în regulament și anume să aibă susținerea organizației din care fac parte și a încă patru filiale din țară.

 

Pentru prima dată președintele PSD nu este votat în cadrul unui Congres, sistemul de vot introdus la aceste alegeri dând ocazia tuturor membrilor de partid să-și aleagă liderul.

 

Astfel, au fost amplasate urne de vot în toată țara, iar pentru a-și spune opinia cu privire la viitorul președinte sunt așteptați în jur de 531.000 de membri de partid. Dragnea a precizat vineri că aceștia pot vota indiferent dacă și-au plătit cotizația la partid sau nu.

 

Urnele vor fi deschise duminică între orele 8,00 și 20,00, după care rezultatele votului vor fi centralizate la București.

 

Întrebat dacă președinții de organizații au voie să amenajeze secții de votare la ei acasă, Dragnea a spus că au voie să organizeze "în orice spațiu unde pot avea acces cu documente legale și unde se pot asigura condiții civilizate pentru organizarea alegerilor", dar este interzisă organizarea de secții de vot în restaurante, spații comerciale și școli.

 

Rezultatele alegerilor de duminică vor fi validate luni de Comitetul Executiv Național, iar pe 18 octombrie, în cadrul Congresului extraordinar a partidului vor fi aleși și ceilalți membri ai conducerii, președinte executiv, vicepreședinții, secretarul general.

 

Alegerile de duminică reprezinta o premiera in istoria PSD. Dincolo de asta, situatia va supune partidul la un efort logistic si administrat considerabil, urmand ca sectii de vot sa fie deschise in sediile PSD din tara, in birourile parlamentare sau in spatii inchiriate.

 

CITIȚI ȘI: Organizarea PSD pentru votul de duminica: fara buget clar, cu sectii in propriile locuinte

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22