Vasile Dancu, dupa medierea conflictului: Fiecare cu partea lui de adevar si de intoleranta

Vlad Toma | 27.04.2016

Vicepremierul Vasile Dincu s-a intalnit ieri cu artistii Operei Nationale din Bucuresti, pentru a incerca sa rezolve conflictul aparut in ultimele saptamani in aceasta institutie.

Pe aceeași temă

 

In urma intalnirii, Dancu a transmis ca, dincolo de diferentele de opinie existente intre cele doua parti implicate in conflict, toti artistii sunt nemultumiti de managementul neperformant al instituțiilor noastre de cultura, de lipsa de resurse si de viziune, la fel ca si de improvizatia continua. 
 

“Azi am stat trei ore la Opera Nationala si inca aproape trei cu o alta delegatie condusa de Johan Kobborg și Alina Cojocaru. In fiecare dintre cele doua grupuri pasiune, emoție si dorinta de a invinge punctul lor de vedere. Fiecare cu partea lui de adevar si cu partea de intoleranta. Unii invocau nevoia de previzibilitate, de repertoriu stabil si management performant, artisti pe care societatea i-a obosit si umilit incat acum sunt reticenti la schimbari si experimente.

 

Ceilalti mizează pe competitie permanenta, de inovatie si schimbare. Criterii de performanta din altă lume, adica lumea nouă. Un singur numitor comun: povestiri despre managementul neperformant al instituțiilor noastre de cultura, lipsa de resurse, viziune si improvizatia continua. 
Revoltatii de la Opera au fost civilizati, organizati si coezivi. Au ascultat o declaratie cu un punct de vedere contrar fără sa huiduie si multi chiar au aplaudat. Johan Kobborg, un mare artist contemporan, nu are cum să inteleagă cum ne-a tranformat perioada comunistă si ce efecte se prelungesc până acum.


Este nevoie de o decizie pe termen scurt, pentru a curma criza, si de un proiect pe termen mediu si lung. Cred că o institutie de repertoriu, asa cum isi doresc angajatii revoltați, cum poate fi opera natională, nu trebuie să excludă deschiderea spre proiecte ambițioase, care să aducă plusvaloare si circulație internatională. Un manager curajos si un proiect inteligent nu cred ca trebuie sa elimine neapărat vreuna dintre tendinte, chiar dacă multă lume crede acum că varianta radicală este cea mai bună. Dar despre asta vor vorbi si decide specialistii. 


Pe de alta parte este nevoie de un sistem de politici culturale moderne si inovative, sprijinite de statul roman in domeniul artelor spectacolului. Din păcate, ne concentram uneori prea mult pe schimbarea oamenilor care conduc instituțiile înainte de a le vedea proiectele sau de a analiza posibilul impact," a transmis vicepremierul.

 

Dancu a declarat ieri, inaintea intalnirii de la Opera, ca "nu este vorba despre un conflict de munca obisnuit, probabil. A fost, probabil, si lipsa de tact in luarea unor decizii, dar pe de alta parte domeniul cultural si domeniul artistic, inclusiv al Operei au fost neglijate ani de zile. Cred ca de fapt in jurul acestui conflict se afla lucruri mult mai grave, lucruri care sunt de natura structurala in domeniul artistic din Romania si, sper ca, cu oamenii de acolo vom gasi o solutie impreuna", a declarat vicepremierul, citat de Hotnews.

 

Dancu a mai spus ca toata lumea il vrea pe Johan Kobborg inapoi: "Trebuie insa sa ajungem la un consens si cu cei care lucreaza acolo.Trebuie sa gasim solutii pentru convietuirea celor de aici. Eu nu cred ca profesionistii din Opera Bucuresti nu il vor pe acest mare artist contemporan. Totul tine insa de aranjamentul institutional."

 

Conform unei adrese oficiale obtinuta de Digi 24, Alina Cojocaru şi Johan Kobborg nu mai au dreptul sa intre in cladirea Operei Nationale.

 

Adresa este semnata de şeful Serviciului de resurse umane şi de şefa Biroului de salarizare, motivul fiind acela ca au expirat contractele pe care cei doi le aveau cu Opera Bucuresti, anunta Digi24. Documentul a fost trimis departamentului de paza, pentru a fi pus in aplicare.

 

Spectacolul de sambata seara de la Opera a fost blocat de un nou protest al angajatilor institutiei, care au refuzat sa cante, desi publicul era in sala. Angajatii cer ministrului Culturii sa clarifice situatia Operei Nationale.

 

Ministrul Vlad Alexandrescu a mers joi la Opera Nationala din Bucuresti ca sa discute cu angajatii nemultumiti de repunerea in functie, ca interimar, a directorului George Calin.

 

Angajatii Operei Bucuresti, aflati in greva japoneza, au primit sustinerea a inca trei sindicate.

 

Cele trei sindicate resping atat reinstalarea, dispusa miercuri de ministrul Culturii, a directorului George Calin, pe care-l acuza de management defectuos cat si instalarea coregrafului danez Johan Kobborg ca director artistic. Ei cer revenirea lui Tiberiu Soare ca sef al Operei Bucuresti.

 

In comunicate de presa, sindicalistii de la Iasi si Cluj, alaturi de cei de la filarmonica George Enescu, acuza discrepantele intre salariile romanilor si cele ale strainilor si cer folosirea limbii romane in Opera ca semn al pastrarii identitatii nationale, deranjati de faptul ca danezul Kobborg vorbeste in engleza in timpul repetitiilor.

 

***

 

Johann Kobborg, directorul artistic al baletului Operei Nationale din Bucuresti, si-a dat recent demisia din aceasta functie, pe fondul unor neintelegeri cu dirijorul Tiberiu Soare, fostul director general interimar. Ministrul Culturii a numit un alt director general al ONB, pe dirijorul Vlad Conta, urmand ca Tiberiu Soare sa ocupe functia de director adjunct.

 

Ministrul a scris atunci pe Facebook: "Ma bucur sa aflu ca Johan Kobborg a acceptat postul de director artistic al Baletului Operei Nationale din Bucuresti. Acum sunt sigur ca Opera are la conducere pe cei mai buni profesionisti. Vlad Conta, Tiberiu Soare, Johan Kobborg. Mult succes tuturor!"

 

Intr-un interviu pentru news.ro, Kobborg spunea ca decizia ministrului Culturii, Vlad Alexandrescu, de a schimba conducerea de la ONB a dus "la o intoarcere infricosatoare intr-un trecut in care domneau intimidarea si frica".
 

In contextul acestor neintelegeri, angajatii romani ai ONB i-au huiduit pe balerinii straini care s-au solidarizat cu Johan Kobborg si cu balerina Alina Cojocaru, care a anuntat si ea ca pleaca de la ONB, strigandu-le "Afara cu strainii din tara!". Aproximativ 30 de balerini au anuntat ca intentioneaza sa plece de la Opera.
 

Cei care sustin actuala conducere, pe dirijorii Vlad Conta si Tiberiu Soare, au organizat si ei un protest, miercuri seara, in fata Operei, criticand de asemenea faptul ca majoritatea artistilor cu care lucreaza Johan Kobborg sunt straini si ca salariile acestora sunt mai mari decat cele ale artistilor romani.

 

Balerina Alina Cojocaru i-a trimis un mesaj prim-ministrului Dacian Ciolos, pe contul sau de Twitter, in care isi exprima regretul ca nu a reusit sa contribuie la schimbarea Romaniei:


"Din pacate am realizat ca aceasta tara a noastra nu este pregatita pentru ceea ce eu si Johan am oferit in acesti doi ani si voiam sa continuam. Am stiut ca o sa fie greu, dar am sperat... Am sperat sa fie o ruptura din cercul de rautate si distrugere in care este tara noastra. Macar cat de mica schimbarea, sa fie resimtita de generatiile viitoare...Dar se pare ca am gresit", i-a scris Alina Cojocaru prim-ministrului Dacian Ciolos.

 

Paul Brummell, ambasadorul Marii Britanii la Bucuresti si-a exprimat recent ingriorarea, pe contul sau de Twitter, in legatura cu evenimentele care au loc la Opera Nationala din Bucuresti. El a scris ca balerini britanici talentati au ales ONB pentru a-si dezvolta cariera si spera ca "incertitudinile in acest caz vor fi rezolvate curand".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22