Vasilescu răspunde PSD: Dacă BNR ar vinde valută, ROBOR ar putea urca la 6 – 7%

Laurentiu Gheorghe | 26.01.2019

Adrian Vasilescu, consilier de strategie al Băncii Naționale a României (BNR), a afirmat, sâmbătă dimineața, că actuala depreciere a leului are printre cauze și deficitul comercial foarte mare.

Pe aceeași temă

Intervenția Băncii centrale pe piața valutară este ca o operație pe creier. Nu putem să nu ne gândim la consecințe, a explicat Adrian Vasilescu. În condițiile în care BNR ar absorbi leii de pe piață, pentru a proteja cursul de schimb, dobânzile ar crește, ROBOR-ul putând să urce peste 6 - 7%, a mai spus reprezentantul BNR.

„Valuta este o resursă limitată în fața dorințelor noastre nelimitate. (...) Ca să facem rost de valută, schimbăm lei. De aici pleacă toate problemele. (...) Ce se întâmplă acum este că am făcut importuri foarte mari. (...) Când se va trage linie, pentru 2018, România va trebui să plătească 13-14 miliarde de euro pentru ceea ce am importat. Polonezii și cehii au excedent, noi avem un deficit. Aceasta este cea mai mare dezordine pe care o avem noi în țară. Mulți văd această dezordine și pleacă”, a afirmat Vasilescu, sâmbătă, într-o emisiune la Antena 3.

Despre cerința PSD ca BNR să-și folosească rezervele valutare pentru a menține cursul euro-leu, Vasilescu a spus că acest lucru nu ar fi posibil fără ca dobânda să crească exagerat de mult.

„Dacă ar arunca (sume din rezerva valutară n.r.) să vedem ce s-ar întâmpla. Deci venim cu valuta în piaţă, scoatem leii de la investitori, pentru că investitorii care au lei acum şi-ar dori să scape de lei pentru că asta se întâmplă şi pe piaţa internaţională, vor să scape de titlurile româneşti, să le schimbe în valută. Sigur că acolo dacă se vând se şi cumpără pentru că nu poţi să vinzi fără să cumperi. Dacă nu se cumpără, atunci trebuie să le ţii în buzunar şi să aştepţi vremuri mai bune. Dar dacă se vând acum şi se cumpără s-a creat o tevatură şi s-a urcat sus, deprecierea a devenit mare. Ei bine, dacă Banca Naţională ar scoate prea multă valută în zilele astea când piaţa internaţională face presiune peste piaţa internă ce s-ar întâmpla? Valuta ar fi în exces, leii investitorilor de pe piaţă ar fi în deficit, dobânzile s-ar urca, ROBOR-ul s-ar duce peste 5% sau peste 6% sau peste 7%....Intervenţia pe piaţa valutară este ca o operaţie pe creier. Nu poţi să operezi pe creier fără să te gândeşti la consecinţe", a spus Adrian Vasilescu, citat de Agerpres.

El a afirmat că deprecierea leului din ultima perioadă nu este cauzată de factori interni, ci de faptul că a intervenit piaţa internaţională, unde sunt miliarde de lei în circulaţie. Adrian Vasilescu a spus că pe piaţa valutară internaţională nu s-a depăşit cotaţia de 4,79 de lei pentru un euro.

Pe de altă parte, Adrian Vasilescu a afirmat că BNR a trimis rapoarte şi documente către Parlament, dar că este important ca acestea să şi fie citite.

„Nu există instituţie în România care să trimită Parlamentului din ianuarie şi până în decembrie mai multe rapoarte şi mai multe documente decât o face Banca Naţională. Dar important este ca aceste documente să fie citite. Când apare un raport al Băncii Naţionale şi ajunge în Parlament şi de acolo ni se întorc vorbe că în raportul Băncii Naţionale se scrie că 8 bănci au făcut cartel între ele ca să submineze economia României, cum să reacţionezi în faţa unei asemenea realităţi? Pentru că nu există. Îl înghit acel raport în care se scrie aşa ceva, că Banca Naţională a constatat că 8 bănci din România s-au unit să submineze economia naţională", a spus Adrian Vasilescu.

Context:

PSD a dat joi vina pentru deprecierea monedei naționale asupra Băncii Naționale, „singura instituție abilitată să administreze "controlat" cursul leu-euro”.

„Cursul valutar nu poate și nici nu trebuie să fie stabilit prin hotărâre de Guvern. Nu ar mai fi o piață liberă. Singura instituție abilitată să administreze "controlat" cursul Leu-Euro este Banca Națională care dispune în prezent de rezerve de 36,8 miliarde euro ce îi permit să țină sub control variațiile de curs”, a afirmat PSD, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Pe de altă parte, avocatul Gheorghe Piperea, un apropiat al partidului de guvernământ, susține că această creștere a ROBOR și a monedei euro este un joc financiar practicat chiar de Banca Națională a României pentru a forța Guvernul să renunțe la ”taxa pe lăcomie”, taxă care lovește puternic în sistemul bancar.

Postarea lui Piperea pe Facebook:

”Breaking news : Robor overnight (cu scadenta de o zi) a crescut azi la 3,55%. Pe 23 ian acest indice era de doar 1,83%, dupa ce, timp de 10 zile, evoluase intre 1,51-1,8%.

Robor la 3 luni (cel care conteaza) este azi de 3,12%.

Este clar - bnr a extras de piata tot excesul de lichiditate si acum joaca la cresterea dobanzilor, pentru a forta guvernantii sa renunte la taxa pe lacomie.

In plus, cursul euro creste, dubland presiunea.

Doar ca e o joaca cu focul : pdop, statul se poate imprumuta in extern sau se la populatie (prin titluri de stat); pdap, bancile vor incepe sa chitaie, pentru ca vor reaparea debitorii neperformanti, de data asta venind randul celor cu credite Prima casa si al celor cu credite in euro.

Ce nu face omul pentru un al 99-lea mandat de guvernator...”

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22