Verdictul pe care Inalta Curte il va da miercuri in dosarul Referendumului ii da emotii lui Liviu Dragnea

T.d. | 05.05.2015

Pe aceeași temă

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) urmeaza sa dea miercuri un verdict in dosarul “Referendumului”. Situatia ii da emotii ministrului Dezvoltarii, Liviu Dragnea, anchetat pentru fraudarea Referendumului pentru demiterea fostului presedinte Traian Basescu, in vara lui 2012. Procurorii DNA au cerut pedeapsa cu executare pentru Dragnea.

Ministrul Dezvoltarii continua sa isi sustina nevinovatia si crede ca magistratii nu au identificat “vreo proba serioasa”, ci doar afirmatii si deductii.

Intrebat, marti, in conferinta de presa, daca are emotii pentru sentinta de miercuri in dosarul “Referendumului”, Liviu Dragnea a raspuns afirmativ, potrivit Mediafax.

In privinta urmarilor unei eventuale condamnari, Liviu Dragnea a spus: “Stiti bine ce voi face, numai ca n-am vrut sa raspund niciodata la intrebarea asta din superstitie. Raspunsul e inclus in intrebare, stiti bine ce voi face”.

Oficialul a continuat sa isi sustina nevinovatia in aceasta cauza.

N-am nici eu, si cred ca nici instanta n-a identificat vreo proba serioasa la procuror. E vorba de un sir de afirmatii, consideratii, deductii, presupuneri si eu sper ca maine decizia sa fie de achitare”, a spus Dragnea.

El a mai aratat ca “in acesti doi ani si mai mult de zile m-am ferit sa comentez si am fost foarte rezervat in comentarii pentru a nu fi acuzat ca influentez Justitia, spre deosebire de altii, in frunte cu Basescu, care au tot influentat in cazul asta si care au tot presat. Asa voi face si eu: dupa sentinta voi vorbi mai multe lucruri”.

In 22 aprilie, magistratii ICCJ au audiat ultimele pledoarii in dosarul in care au fost trimise in judecata 70 de persoane, alaturi de Liviu Dragnea.

Daca va fi gasit vinovat, Dragnea risca cinci ani de inchisoare. Decizia Inaltei Curti nu va fi definitiva si va putea fi atacata cu recurs.

DNA il acuza pe Liviu Dragnea ca, la referendumul din 2012, a uzat de influența și autoritatea sa în partid incercand sa obtina voturi în alte condiții decât cele legale.
 

Context

Instanta suprema a inregistrat in 7 octombrie 2013 dosarul "Frauda la referendum", in care au fost trimisi in judecata Liviu Dragnea si alte 74 de persoane, iar judecarea cauzei a inceput in 15 noiembrie. Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, a fost trimis in judecata pentru infractiunea de folosire a influentei sau autoritatii de catre o persoana care detine o functie de conducere intr-un partid, in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte partidul reprezentat de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale".

Anchetatorii sustin ca Dragnea a fost sustinut in fraudarea referendumului de 74 de presedinti si membri ai unor sectii de votare din localitati din judetele Teleorman, Vrancea, Gorj si Olt. Acestia au fost trimisi in judecata pentru falsificare, prin orice mijloace, a documentelor de la birourile electorale si introducerea in urna a unui numar suplimentar de buletine de vot decat cele votate de alegatori, infractiuni comise sub forma autoratului, complicitatii sau a instigarii.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22