Pe aceeași temă
In luna ianuarie, Dragomir Tomasevschi, fost prefect al judetului Iasi, a depus o plangere la Parchet in care reclama ca notarul public Iuliana Scantei a devenit senator in baza unei simple adeziuni, fara a fi membru de partid.
Tomasevschi arata in plangere ca, pe 19 octombrie 2016, Iuliana Scantei a formulat o cerere de adeziune prin care a solicitat inscrierea in PNL si, la aceeasi data, a dat o declaratie prin care accepta sa candideze pentru functia de senator.
"Pe 20 octombrie 2016, Biroul Politic National al PNL a validat lista candidatilor la parlamentare, pe prima pozitie fiind trecuta Laura Iuliana Scantei, desi acesta nu era membra de partid", se arata in plangerea lui Tomasevschi.
Initial, acest dosar a fost clasat de un procuror de la Parchet, pe 30 ianuarie, pe motiv ca "fapta nu exista".
Nemultumit de solutie, fostul prefect de Iasi a contestat decizia si procurorul-sef de sectie a decis sa-i dea dreptate, a infirmat prima solutie si a dispus continuarea cercetarilor.
Potrivit legii, orice infirmare a unui dosar clasat trebuie supusa controlului unui judecator, lucru care s-a intamplat marti, la instanta suprema, care a confirmat continuarea urmaririi penale fata de Iulia Scantei.
Initial se spusese ca s-a dispus reluarea urmaririi penale in cazul Iulianei Scantei, insa senatorul PNL a infirmat.
"In urma unei plangeri penale formulate de catre un membru PNL, candidat la alegerile parlamentare din decembrie 2016, frustrat ca nu a obtinut un mandat de senator in Circumscriptia electorala nr. 24 Iasi, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie a instrumentat dosarul penal nr. 23/P/2017, care a avut ca obiect urmarirea penala in rem sub aspectul savarsirii infractiunilor de fals si uz de fals prevazute de art. 322 si art. 323 Cod Penal. Singura calitate pe care am avut-o in dosarul penal sus mentionat a fost aceea de martor. In urma instrumentarii probelor, procurorul de caz a retinut ca 'in sarcina numitei Scantei Laura Iuliana, senator in Parlamentul Romaniei, nu se poate retine savarsirea vreunei infractiuni intrucat faptele reclamate nu exista' si a dispus clasarea cauzei", sustine Iuliana Scantei intr-o declaratie remisa News.ro, citată de ziare.com.
Conform acesteia, nemultumit de solutie, acelasi competitor de lista electorala, membru PNL, a formulat in termenul legal o plangere impotriva solutiei initiale a PICCJ, iar procurorul ierarhic superior a apreciat ca in cauza sunt necesare cercetari suplimentare, dar toate obiectivele mentionate in ordonanta de admitere a plangerii nu privesc acte si fapte pretinse a fi savarsite de candidata la alegeri Scantei Laura Iuliana, ci privesc proceduri statutare interne de partid prealabile si ulterioare alegerilor, derulate exclusiv de catre terti precum membrii Biroului Politic National al PNL, membrii Biroului Politic Judetean al PNL Filiala Iasi, Biroul Electoral Judetean Iasi si Comisia de validare a mandatelor de senator constituita in data de 21 decembrie 2016.
"Nicio persoana fizica nu se face singura membru al unui partid si nici nu se include singura pe vreo lista de candidati. Am acceptat in 19 octombrie 2016 propunerea conducerii Partidului National Liberal de a candida la alegerile parlamentare din decembrie 2016, pentru un mandat de senator de Iasi, iar in acest scop am solicitat in cuprinsul unei cereri de adeziune sa devin membru al PNL si am acceptat totodata, conform Legii nr. 208/2015, sa candidez pe listele acestui partid la alegerile parlamentare. Prin urmare, Parchetul de la langa ICCJ continua cercetari penale in rem, iar calitatea mea procesuala in acest dosar este aceea de martor", subliniaza senatorul PNL Iuliana Scantei.