Pe aceeași temă
Vicepremierul pe probleme de securitate nationala, Gabriel Oprea, a convocat pentru joi, la ora 15.00, Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, la ședință urmând a se discuta criza refugiaților și modul în care ea van afecta România, scrie Agerpres, citând un comunicat al Ministerului de Interne.
Oprea i-a informat miercuri pe presedintele Klaus Iohannis si pe premierul Victor Ponta despre convocarea Comitetului.
Ședința va avea ca temă evaluarea riscurilor privind posibilul impact de securitate urmare a creșterii fenomenului imigraționist la frontierele României.
În cadrul Comitetului Național pentru Situații Speciale de Urgență, condus de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, sunt reprezentate următoarele ministere și instituții publice centrale: Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Public, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Finanțelor Publice, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Sănătății, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Transporturilor, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Ministerul Economiei, Ministerul Energiei, Întreprinderilor Mici și Mijlocii și Mediului de Afaceri, Ministerul pentru Societatea Informațională, Ministerul Educației și Cercetării Științifice, Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe, Serviciul de Telecomunicații Speciale, Serviciul de Protecție și Pază, Secretariatul General al Guvernului, Cancelaria Primului-Ministru, Comisia Națională pentru Controlul Activității Nucleare, Agenția Nucleară și pentru Deșeuri Radioactive, Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.
Romania ar urma sa primeasca 2.362 de imigranti extracomunitari, conform schemei propuse de Comisia Europeana in cadrul planului care prevede masuri de combatere a imigratiei pe Marea Mediterana si distribuirea refugiatilor in spatiul Uniunii Europene.
In timp ce Romania nu se confrunta deocamdata cu un val de imigranti, statele vecine au trecut deja la masuri exceptionale. Spre exemplu, Ungaria a anuntat miercuri ca planuieste sa trimita militari la frontiera cu Serbia, in contextul in care, in ultimele doua zile, peste 4.500 de imigranti au patruns pe teritoriul ungar.
Si autoritatile bulgare au anuntat ca vor trimite 25 de militari și câteva blindate la frontierele cu Macedonia si Grecia, in contextul in care mii de imigranti au sosit in aceste tari in weekend.