Vicepremierul Liviu Dragnea cere audierea premierului Ponta in dosarul Referendumului: Daca se vorbeste de foloase necuvenite, TREBUIE INTREBAT si presedintele PSD

T.d. | 05.02.2015

Pe aceeași temă

Avocatul vicepremierului Liviu Dragnea a cerut, joi, audierea premierului Victor Ponta in dosarul Referendumului din 2012. Dragnea a vorbit, in acest sens, despre “informatii importante pentru cauza”. “Daca se vorbeste de foloase necuvenite pentru PSD, trebuie intrebat si presedintele PSD”, a subliniat vicepremierul

„În opinia mea şi a avocatului meu, şi Victor Ponta, li ceilalţi colegi pe care i-am solicitat pot aduce informaţii importante pentru cauză. Dacă se vorbeşte de foloase necuvenite pentru PSD, trebuie întrebat şi preşedintele PSD”, a declarat Dragnea.

În septembrie 2013, Liviu Dragnea a declarat că premierul a făcut cerere să fie audiat ca martor, însă procurorul DNA a respins solicitarea, potrivit Gandul.
 

Acuzele procurorilor

In dosarul deschis in urma Referendumului privind suspendarea presedintelui Traian Basescu, in 2012, vicepremierul Liviu Dragnea a fost trimis in judecata in octombrie 2013. Dragnea este acuzat ca a coordonat un sistem informatic complex, prin care erau transmise mesaje, ordine si recomandari de frauda la referendum catre coordonatorii judeteni de campanile, primari si activisti de partid, arata procurorii DNA.

Potrivit rechizitoriului anchetatorilor, Liviu Dragnea, "cu ocazia organizării şi desfăşurării referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenţa şi autoritatea sa în partid în scopul obţinerii unor foloase nepatrimoniale de natură electorală, necuvenite, pentru alianţa politică din care făcea parte partidul reprezentat de inculpat, şi anume îndeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obţinute în alte condiţii decât cele legale".

"În acest sens, Nicolae-Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, în care a implicat mai multe persoane asupra cărora avea influenţă în virtutea funcţiei pe care o deţinea, având ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot", au scris procurorii în rechzitoriu
 

Participare de 60%

Anchetatorii au precizat că Dragnea şi-a folosit influenţa şi autoritatea în mai multe modalităţi.

Astfel, ca un prim pas, Dragnea, în calitate de secretar general al partidului pe care îl reprezenta, dar şi de coordonator al campaniei electorale, a emis două adrese, la 12 şi 13 iulie 2012, destinate organizaţiilor judeţene de partid, respectiv preşedinţilor şi directorilor de campanie, dar şi primarilor din ţară ai acelui partid, prin care, pentru obţinerea participării la vot a alegătorilor, în proporţie de 60 la sută, "li se solicita să ia măsuri incriminate de către Legea nr. 3/2000 (în fapt, promisiuni de foloase materiale în scopul de a determina alegătorii să voteze) şi, de asemenea, să propună prefecţilor înfiinţarea de secţii de votare în staţiunile turistice, care nu sunt ele însele unităţi administrativ-teritoriale".

În paralel, Dragnea ar fi coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul căruia a transmis mesaje, ordine şi recomandări legate de stimularea participării cetăţenilor la vot prin mijloace interzise de lege, către coordonatorii judeţeni de campanie, primarii şi activiştii de partid, au mai arătat procurorii în documentul citat.
 

In ce consta sistemul

Sistemul informatics in cauza avea două componente IT: una permitea schimburile de mesaje tip SMS, în timp real şi între mii de utilizatori, prin apelarea numărului telefonic dedicat "1855" ori prin recepţionarea de mesaje de la acest număr, iar cealaltă era o aplicaţie internet ce "dădea posibilitatea unui număr restrâns de persoane (aşa-numiţii «coordonatori judeţeni» sau «coordonatori») să obţină în timp real informaţii despre numărul de votanţi şi modul cum s-a votat în toate secţiile de votare, precum şi să introducă manual astfel de date pe portalele: referendum1.psd / referendum5.psd.ro", au precizat procurorii.

Sistemul era restrictionat prin nume de utilizator si parola, acestea fiind primite anterior prin SMS, la numarul 1855, mai arata procurorii.

"Acest sistem informatic asigura: comunicarea în fiecare oră a prezenţei la vot a cetăţenilor, lucru care permitea coordonatorilor de partid să identifice secţiile de vot cu o prezenţă slabă la urne; comunicarea de mesaje, conţinând ordine sau recomandări coordonatorilor şi/sau membrilor secţiilor de votare şi altor persoane, în vederea luării de măsuri pentru creşterea artificială a numărului de votanţi în secţiile deficitare prin folosirea de mijloace interzise de lege; obţinerea de informaţii precise, în timpul procesului de votare (şi nu după orele 23:00 ale zilei de 29 iulie 2012, când votarea se închidea) despre modul cum s-a votat în secţiile de votare de pe tot cuprinsul ţării, respectiv câte voturi «Da» şi câte «Nu» au fost exprimate. De altminteri, cerinţa a fost îndeplinită, astfel că au rezultat un număr de circa 4400 de comunicări de acest tip, recepţionate în timpul desfăşurării votului", argumenteaza procurorii.

Anchetatorii mai afirma ca Dragnea ar fi facut presiuni in judetul Teleorman, unde detinea functia de presedinte al Consiliului Judetean la acel moment, pentru a determina factorii decizionali sa scoata oamenii la vot, in scopul atingerii pragului de participare care asigura validarea referendumului, “inclusive prin incalcarea prevederilor legale”, mai arata procurorii.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22