Pe aceeași temă
„România pur și simplu a anulat alegerile prezidențiale pe baza unor suspiciuni șubrede ale unui serviciu de informații și presiunea enormă a vecinilor de pe continent”, a spus Vance la Conferința de Securitate de la München
Acesta a contestat ideea că o democrație poate fi distrusă cu ajutorul publicității digitale dintr-o țară străină spunând că, dacă acest lucru este real, atunci democrația dumneavoastră „nu a fost foarte puternică de la început”.
JD Vance a mai spus că îl îngrijorează că amenințarea cea mai mare la adresa Europei nu vine dinspre Rusia sau China, ci „din interior”.
“Amenințarea care mă îngrijorează cel mai mult față de Europa nu este Rusia, nu este China, nu este niciun alt actor extern; ceea ce mă îngrijorează este amenințarea din interior, retragerea Europei de la unele dintre cele mai fundamentale valori ale sale, valori împărtășite cu Statele Unite ale Americii”, a spus Vance.
Vicepreședintele american l-a criticat, fără a-l numi, pe fostul comisar european – Thierry Breton – care „a apărut recent la televizor și părea încântat că guvernul român tocmai a anulat un întreg scrutin” și a sugerat că „același lucru s-ar putea întâmpla și în Germania”, potrivit The Guardian.
JD Vance a făcut referire la declarația fostului comisar european Thierry Breton, din ianuarie, în care s-a referit la posibilitatea alegerilor din Germania, după ce, în România, Curtea Constituțională a anulat alegerile deoarece procesul electoral a fost viciat.
Revenind la alegerile anulate din România, JD Vance a spus că „înțeleg că argumentul a fost faptul că dezinformarea rusă a afectat rezultatul alegerilor, dar îi rog pe prietenii mei europeni să aibă puțină perspectivă.”
„Puteți crede că e rău ca Rusia să cumpere reclame în social media pentru a vă influența alegerile. Noi credem asta. O puteți condamna și pe scena globală. Dar dacă democrația voastră poate fi distrusă de câteva sute de mii de dolari în reclame de la o putere străină atunci nu a fost o democrație prea puternică”, a spus JD Vance.
Astfel de declarații “sunt șocante pentru urechile americanilor”, a continuat el, declarând:
“De ani de zile, ni se spune că tot ceea ce finanțăm și sprijinim este în numele valorilor noastre democratice comune, totul, de la politica noastră față de Ucraina la cenzura digitală, este prezentat ca o apărare a democrației.
Dar când vedem instanțe europene care anulează alegeri și înalți funcționari care amenință să anuleze altele, ar trebui să ne întrebăm dacă ne menținem la un standard suficient de ridicat”.
Pentru a atenua lovitura, el a adăugat: „Spun noi înșine, pentru că eu cred în mod fundamental că suntem în aceeași echipă”.
El a făcut referire la și Războiul Rece, despre care a spus că a fost pierdut de cei care „i-au cenzurat pe disidenți, care au închis biserici, care au anulat alegeri”.
„Au fost ei băieții buni? Cu siguranță că nu. Și slavă Domnului că au pierdut Războiul Rece. Au pierdut pentru că nu au apreciat și nu au respectat toate binecuvântările extraordinare ale libertății. Libertatea de a surprinde, de a face greșeli, de a inventa, de a construi”, a menționat JD Vance.
Vance i-a criticat de asemenea pe organizatorii conferinței de la München pentru că au împiedicat partidele populiste să participe la eveniment, afirmând că „nu trebuie să fim de acord … dar este de datoria noastră să participăm cel puțin la dialog cu acestea”.
“Pentru mulți dintre noi, de cealaltă parte a Atlanticului, seamănă din ce în ce mai mult cu vechi interese înrădăcinate care se ascund în spatele unor cuvinte urâte din era sovietică, precum dezinformare, cărora pur și simplu nu le place ideea că cineva cu un punct de vedere alternativ ar putea exprima o opinie diferită sau, Doamne ferește, ar putea vota diferit sau, chiar mai rău, ar putea câștiga alegerile”.