Vicepresedintele SUA, Joe Biden, o vizita diplomatico-economica la Bucuresti

Fara Autor | 22.10.2009

Pe aceeași temă

Vicepreşedintele SUA Joe Biden s-a întâlnit în această dimineaţă cu preşedintele Traian Băsescu. Vizita numărului doi din administraţia Obama, desfăşurată în plină dezbatere asupra viitorului misiunii din Afganistan, are loc la puţin timp după ce SUA au anunţat revizuirea planurilor de construcţie a scutului antirachetă. Turneul diplomatic al înaltului oficial american mai cuprinde Polonia şi Cehia.



Biden a lăudat în conferinţa de presă susţinută alături de preşedintele Băsescu, prestaţia exemplară a militarilor români în misiunile asumate în Balcanii de Vest şi în Afganistan: “Vreau să spun poporului român cât de recunoscători suntem noi, poporul american, preşedintele Obama şi cu mine, pentru efortul depus de militarii români în Afganistan. Vreau să spun în mod foarte clar că militarii dumneavoastră sunt luptători, militari adevăraţi, luptă necondiţionat. Trupele noastre, şi vă spun asta în mod sincer, fiul meu s-a întors după un an ca militar, căpitan în armata americană din Irak. Militarii noştru sunt mândri să servească umăr la umăr cu trupele româneşti pentru că sunteţi foarte, foarte competenţi. În Afganistan, militarii români îşi îndeplinesc misiunile cu mare dibăcie, în regiuni foarte dificile. Noi suntem foarte recunoscători pentru serviciul, pentru sacrificiile pe care le faceţi”.



Într-un interviu acordat cotidianului România Liberă, Biden a precizat că America nu se va retrage din Afganistan: “trupele americane raman in aceasta tara. Varianta retragerii SUA din Afganistan nu este luata in considerare. Presedintele discuta cu membrii cabinetului sau si cu consilierii pentru a se asigura un consens asupra obiectivelor noastre, a modului de abordare pe care il vom adopta in vederea atingerii acestor scopuri si a resurselor puse la dispozitie”. Este de aşteptat ca o decizie finală asupra viitorului curs al misiunii din Afganistan să fie asumată public de administraţia Obama în următoarele săptamani. Pe fond însă, “solutia pentru Afganistan trebuie gasita de poporul afgan, si nu impusa din afara. Acest lucru indica importanta cruciala a dezvoltarii unor forte afgane de securitate si a unei guvernari autohtone capabile, atat la nivel national, cat si la nivel local”, a mai precizat Joe Biden.




Totodata vicepresedintele Statelor Unite a laudat Romania pentru entuziasmul cu care a imbratisat propunerea sistemului flexibil de aparare antibalistica ce urmeaza sa inlocuiasca proiectul initial propus de fosta administratie Bush: “apreciez foarte mult faptul că Guvernul României a adoptat cu braţele deschise noul sistem de apărare anti-rachetă pe care vrem să-l introducem în Europa, adică sistemul SM3 care va înlocui ceea ce original urma să apere securitatea Europei, dar cu o arhitectură mult mai bună. Acest nou sistem protejează fizic Europa, dar şi SUA şi apreciez foarte mult faptul că dumneavoastră aţi primit cu mare bucurie acest sistem, aţi înţeles ce înseamnă”.




Inainte de vizita lui Biden la Bucuresti, publicatia Strategic Forecasting (Stratfor), serviciu privat de informatii din SUA supranumit "CIA-ul din umbra", comenta ca aceasta nu are legatura cu scutul antiracheta, ci cu lupta dintre Rusia si SUA pentru influenta in Europa, Romania oferind singura linie directa catre "punctul sensibil" al Rusiei.




Romania nu are nici un motiv sa se simta abandonata de SUA pentru ca nu a fost niciodata parte a sistemului care urma sa aiba elemente in Cehia si Polonia. Pe de alta parte, Romania gazduieste o serie de baze ale SUA din 2005, unde exista echipament de prepozitionare si putand fi transformare cu repeziciune in baze functionale deplin pe timp de criza, mai spun analistii Stratfor.




In timp ce interesele SUA privind Orientul Mijlociu au fost initial motivul principal pentru o relatie stransa intre Bucuresti si Washington - Romania fiind un spatiu european excelent pentru necesitatile de proiectare ale fortei aviatice in Orientul Mijlociu - Romania ofera acces direct in "punctul moale" al Rusiei.




Stratfor explica si de este Romania atat de importanta: are singurul punct de acces geografic alternativ la campia nord europeana, intre Rusia si continenul european, avand in vedere ca lantul carpatic blocheaza aceasta ruta. Este vorba despre Campia Romana, aflata intre Muntii Carpati si Marea Neagra.




Pe agenda discutiilor oficiale dintre Joe Biden si presedintele Basescu s-au mai aflat aspecte legate de creşterea investiţiilor americane pe piaţa românească, dar si probleme de natura energetica, in special proiectul terminalului de gaze lichefiate de la Constanţa, unde Statele Unite sunt implicate prin finanţarea studiului de fezabilitate pentru terminalul de gaze lichefiate. Totodata presedintele Basescu a precizat ca “s-au abordat si probleme de securitate din regiunea Mării Negre şi am concluzionat că sunt necesare relaţii pragmatice cu Federaţia Rusă şi în mod egal cu Turcia ca fiind două puteri regionale importante”.




Presedintele Biden urmeaza sa se mai intalneasca pe parcursul acestei zile cu Mircea Geoana si Crin Antonescu.
TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22