Pe aceeași temă
Ziarul Bihoreanul a publicat trecutul și prezentul neromanțat al Nelei Secară, domiciliată în Oradea, care de aproape de un de zile este prezentată de Mihai Gâdea drept dovada atrocităților exercitate de statul paralel susținut de Iohannis.
Astfel, conform Bihoreanul, Nela Secară e judecată pentru că s-ar fi sustras plății taxelor datorate bugetului de stat, iar în tinerețe a fost închisă pentru că împreună cu alte femei a tâlhărit un șofer italian de TIR.
”Interviu sfâșietor, la Sinteza zilei. Victimele procurorilor din Oradea rup tăcerea: Am fost bătaia lor de joc timp de șase ani!”, ”Hăituită de procurori din răzbunare” și ”Destine distruse la comanda DNA Oradea” sunt câteva dintre emisiunile Antenei 3 care au avut-o drept protagonistă pe Nela Secară, prezentată drept o femeie de afaceri onestă pe care ”statul paralel” a vrut să o distrugă. Mai mult, ea a fost eroina unui amplu documentar semnat de Carmen Avram despre presupusa distrugere a capitalului românesc de către DNA, la comanda străinilor.
Condamnarea din tinerețe
Prin sentinţa penală 3254/15.05.1987, Judecătoria Oradea, iar apoi şi Tribunalul Bihor, prin decizia penală 581/08.07.1987, au trimis-o la închisoare pe Nela Secară pentru 1 an şi 10 luni, pentru complicitate la furt calificat şi deţinere ilegală de valută, în urma unei escapade, scrie Bihoreanul.
Dosarul de evaziune
Nela Secară a intrat în atenţia poliţiştilor în septembrie 2012, când la sesizarea lor Parchetul Bihor a deschis un dosar de evaziune. În baza informaţiilor de la poliţişti, inclusiv interceptări, filaje şi filmări, anchetatorii au concluzionat că în 2011 Secară ar fi conceput şi pus în aplicare un circuit evazionist pentru a sustrage de la plata impozitelor şi TVA trei firme pe care le controla: Deirofashion SRL, ArtPel SRL şi Forklift SRL, scrie Bihoreanul. Prejudiciul produs bugetului statului într-un singur an, a stabilit expertiza Direcţiei Finanţelor Publice, a ajuns la 689.035 lei.
Deşi Secară a acuzat că arestările sale au fost rezultatul abuzurilor procurorului Ardelean, documentele din dosare arată contrariul. La 21 noiembrie 2012, Tribunalul Bihor a respins o primă propunere de arestare a femeii, pentru o „nulitate absolută”, cauzată de faptul că procurorul a omis s-o audieze. Ulterior, însă, tot Tribunalul a decis arestarea, după ce viciul de procedură fusese înlăturat, arată Bihoreanul.
Scăpată din arest după plata cauţiunii, Nela Secară şi soţul său au fost arestaţi a doua oară în martie 2013, pornind de la un denunţ al unei partenere de afaceri.
La doi ani după ce Judecătoria i-a condamnat în acest dosar pe soțul său şi pe şoferul lor, iar faţă de Nela Secară a încetat procesul pe motiv de prescriere a faptei, în octombrie 2018 Curtea de Apel a desfiinţat hotărârea, achitându-i pe toţi cei trei inculpaţi. Motivul? Martorii importanţi şi-au schimbat declaraţiile făcute în faţa anchetatorilor şi a instanţei de fond, prin care susţinuseră acuzarea, afirmând că le-au dat la cererea procurorului Ardelean, scrie Bihoreanul.
Alte două dosare amânare cu anii
După cele două arestări din 2012 şi 2013, Nela Secară a mai fost anchetată – fără a fi şi arestată, ci doar pusă sub control judiciar – şi într-un al treilea dosar, tot pentru evaziune şi instrumentat tot de un procuror al Parchetului Bihor, scrie Bihoreanu. De altfel, în 2016 acesta a şi trimis-o în judecată, pentru prejudicierea bugetului cu alţi 200.000 lei, împreună cu una din vechile prietene şi colege din dosarul precedent, Anna Maria Popovici, care între timp îşi făcuse o nouă firmă, Maricor SRL, dar acţionau după vechea reţetă, cu facturi pentru operaţiuni fictive.
Deşi de la trimiterea în judecată au trecut 6 şi respectiv 3 ani, nici unul dintre cele două procese nu a fost soluţionat printr-o primă sentinţă. Ambele dosare, purtând numerele 6806/111/2013 (inculpaţi Nela şi Coriolan Secară, Anna Maria Popovici şi firmele lor), respectiv 2133/P/2016 (inculpaţi soţii Secară, Anna Maria Popovici, Ana Bora şi firmele lor) se află la Tribunal, unde prin diferite tertipuri împricinaţii au obţinut nu mai puţin de 58 şi respectiv 19 amânări.
Întrebată de Bihoreanul de ce acuză DNA pentru problemele sale, dat fiind că dosarele sale au fost făcute de Parchetul Bihor, Nela Secară susține că procurorul Cristian Ardelenean ar fi cel care i-a instrumentat toate dosarele. Mai mult, ea îl acuză pe procuror până şi de măsluirea condamnării pe care a încasat-o în 1987, potrivit Bihoreanul.