Pe aceeași temă
Condamnat la fond cu executare, fostul senator PSD a primit vineri o pedeapsă cu suspendare, după ce a încheiat, ca președinte al Consiliului Județean Buzău, mai multe contracte cu o firmă cu care era mână în mână pentru dotarea maternității din Buzău. Sigur, că echipamentele au fost și supraevaluate și nici nu au ajuns vreodată la maternitate. Consiliul Județean, adică contribuabilii, a fost păgubit cu peste jumătate de milion de lei. Iar maternitatea a beneficiat de o ceremonie de inaugurare ca la carte, dar fără aparatură.
Victor Mocanu, fost senator PSD şi preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău, a fost condamnat definitiv vineri de Curtea Supremă la trei ani şi şase luni închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu, pentru fraudarea unor contracte de achiziţie aparatură medicală pentru Maternitatea Spitalului Judeţean Buzău, transmite Agerpres.
Instanța de fond în condamnase pe Mocanu, în 2016, la aceeași pedeapsă, dar cu executare.
Vineri, instanța i-a admis apelul lui Mocanu și i-a dat închisoare cu suspendare, sub supraveghere a pedepsei pe un termen de încercare de 6 ani şi 6 luni.
De altfel, instanța de vineri a dat pedepse cu suspendare pe toată linia, inclusiv pentru Constantin Lungu, fost director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii din CJ Buzău, care la fond primise 3 ani cu executare și a menținut pedepsele cu suspendare pentru alţi doi inculpaţi: Daniel Bădic - 3 ani cu suspendare şi Eugenia Husea - 2 ani şi 6 luni cu suspendare.
Mocanu trebuie să plătească în solidar cu ceilalţi inculpaţi şi SC Medical Finance Projects SRL 565.445 lei către Consiliul Judeţean Buzău.
Ce spun procurorii
Victor Mocanu a fost trimis în judecată de DNA în decembrie 2013 pentru abuz în serviciu contra intereselor publice pentru că, în perioada 6 aprilie - 14 mai 2012, ca preşedinte al CJ Buzău, după o înțelegere cu Daniel Bădic, asociat şi administrator al SC Medical Finance Projects SRL Bucureşti, a încheiat, în condiţii de nelegalitate, cu societatea menţionată, opt contracte de furnizare echipamente medicale (dintre care şapte de achiziţie directă şi unul de închiriere). Echipamentele erau destinate inaugurării aparente a noului sediu al Maternităţii - Secţie Exterioară a Spitalului Judeţului Buzău,
DNA susţine că Victor Mocanu a aprobat efectuarea plăţilor în condiţiile în care echipamentele medicale, pe lângă faptul că fuseseră supraevaluate, nici nu fuseseră livrate, iar contractul de închiriere era lipsit de utilitate, cheltuielile angajate fiind în mod vădit ineficiente din punct de vedere economic.
Achiziţiile s-au desfăşurat cu sprijinul lui Constantin Lungu, director executiv al Direcţiei pentru Administrarea Patrimoniului şi Investiţii din CJ Buzău, care a întocmit în fals mai multe documente, şi cu cel al Eugeniei Husea, care, în calitate de reprezentant comercial al firmei respective, a participat la simularea pretinselor proceduri ce au stat la baza achiziţiilor publice directe în cazul echipamentelor medicale prin obţinerea unor oferte de preţuri supraevaluate şi transmiterea acestora către CJ Buzău.
"Încheierea contractelor de furnizare (prin închiriere sau cumpărare), din care rezultă obligaţii de plată pe seama fondurilor publice cu încălcarea dispoziţiilor legale, a creat premisa efectuării de plăţi în cuantum total de peste 2,2 milioane lei (echivalent a peste 503.000 euro), fără TVA, din bugetul judeţului Buzău, în favoarea firmei respective, reprezentând facturile emise de această societate în baza contractelor încheiate.
DNA precizează că paguba cauzată efectiv până la data întocmirii rechizitoriului a fost în cuantum de peste 565.000 lei şi reprezintă valoarea plăţilor efectuate în baza contractelor de cumpărare directă, fără ca bunurile să fie livrate.