Pe aceeași temă
Premierul Ponta vrea sa adopte interdictia temporara a exportului de lemn neprelucrat prin Ordinanta de Urgenta sau “in cel mai rau caz” prin proiect de lege. Seful Executivului a mai spus ca miercuri urmeaza sa fie adoptate Codul Silvic si Legea privind insolventa persoanelor fizice.
Premierul a aratat luni ca “i-am informat pe cei doi presedinti ai Camerelor despre faptul ca vrem sa adoptam, prin OUG sau in cel mai rau caz proiect de lege, legislatia privind interdictia temporara referitoare la exportul de lemn neprelucrat".
In acest sens, sustine prim-ministrul, exista majoritate parlamentara si vointa politica, potrivit HotNews.
Proiectul legii insolventei persoanelor fizice a trecut de Senat fara dezbatere, prin adoptare tacita, si urmeaza sa fie supus la vot in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional.
Promovat de 151 de de parlamentari, proiectul legii prevede conditiile in care o persoana poate intra in insolventa daca are datorii pe care nu le poate onora. Proiectul legislativ a fost criticat de mediul bancar, dar si de FMI, iar Guvernul a adus si el o seama de obiectii.
La finalul lui februarie, in Camera Deputatilor era adoptat un proiect de modificare a Codului Silvic. Initiat de un grup de parlamentari de la PSD, PC si UDMR, proiectul venea cu modificari benefice, dar si cu mai multe controverse.
Printre lucrurile bune promovare de proiect se numara: padurile virgine si cvasivirgine se bucura de protectie, se incurajeaza valorificarea superioara a lemnului, se acorda compensatii proprietarilor de padure care nu au voie sa exploateze, iar Jandarmeria va putea controla transporturile de masa lemnoasa.
Totusi, prevederile cu impact negative arata ca: proprietarii care detin mai putin de 10 ha de padure pot exploata fara amenajamente silvice (adica dupa propria dorinta), posesorii de padure pot sa scoata din fondul forestier pana la 250 mp pentru a construi case de vacanta, se permite ridicarea unor constructii in liziera padurii desi nu avem un cadastru al padurilor, se permit taieri complete pe suprafete de pana la 5 ha, iar statul roman nu mai este obligat sa impadureasca o anumita suprafata de padure.
In noul Cod silvic s-a introdus si prevederea ca "un operator economic/grup de operatori economici nu poate achizitiona/procesa mai mult de 30% din volumul dintr-un sortiment industrial de masa lemnoasa din fiecare specie".
In martie, Klaus Iohannis trimite spre reexaminare catre Parlament legea de modificare a Codului Silvic. Presedintele invoca “premisele unui tratament juridic discriminator”.
Potrivit unui comunicat al Administratiei Prezidentiale, Iohannis a luat aceasta decizie “considerând că unele dintre intervențiile legislative adoptate în cuprinsul acestei legi sunt de natură să limiteze activitatea operatorilor economici și să aibă un impact nedorit asupra mediului concurenţial”.
“Așa cum au fost redactate, unele dintre dispozițiile acestei legi ar putea atrage posibilitatea ca statul român să fie acuzat de încălcarea obligațiilor asumate în calitate de stat membru al Uniunii Europene”, mai transmite Palatul Cotroceni.
Totusi, cererea presedintelui Iohannis a fost respinsa de deputati, saptamana trecuta, in comisii.