Victor Ponta, despre Eduard Hellvig: Coautorul loviturii de stat din 2012

T.d. | 20.02.2015

Pe aceeași temă

Eduard Hellvig “a fost coautorul loviturii de stat din 2012”, a declarat ironic premierul Victor Ponta. Referindu-se la propunerea pentru sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI), seful Executivului a spus ca Hellvig i se pare “o propunere buna”, subliniind totusi optiunea PSD pentru o persoana “neimplicata politic”.

"Ca sa citez din propaganda, Eduard Hellvig a fost coautorul, alaturi cu mine, de Crin Antonescu, de Liviu Dragnea, la lovitura de stat din 2012. Noi (PSD - n.r.) am considerat ca e mai bine sa fie o persoana neimplicata politic, dar domnul Iohannis are dreptul sa propuna pe cine considera potrivit. Vom discuta in grupurile parlamentare ale PSD. (...) Se vorbea sa nu fie toata puterea la un singur partid. Acum am inteles ca doar la PSD nu e bine sa fie toata puterea. Din punctul meu de vedere, propunerea cred ca e buna", a declarat premierul, potrivit Hotnews.
 

Basescu si Udrea, critici dure fata de Hellvig

La cateva ore de la anuntul facut de presedintele Klaus Iohannis privind nominalizarea lui Eduard Hellvig la sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI), fostul sef de stat Traian Basescu critica dur decizia “premierului de la Grivco”, despre care spune ca “reuseste sa nominalizeze pentru sefia SRI un om al lui Voiculescu”.

Mesajul fostului presedinte a fost publicat cu putin timp in urma, pe pagina personala de Facebook.

Si fosta sefa a PMP, Elena Udrea, critica din arest la domiciliu numirea lui Hellvig in fruntea SRI.


Mesajul lui Udrea, publicat pe Facebook:

Am spus în denunţul pe care l-am făcut la Parchet că viitorul şef SRI va fi ales de Coldea. Iată că aşa este! Singurul lucru pe care Eduard Hellvig îl va face acolo este să ia poziţie de drepţi în faţa adjunctului său cu patru stele. De altfel, este obişnuit cu aceasta ipostază din campania electorală pentru prezidenţiale.

Îl felicit pe Dan Voiculescu - nu credeam că, în puşcărie fiind, va putea să-şi numească propriul om în fruntea principalului serviciu de informaţii din România.

Îl rog pe domnul Ion Cristoiu să facă publice însemnările din jurnalul meu referitoare la Hellvig şi Coldea ca să vedeţi că lucrurile se întâmplă exact aşa cum am spus eu că se vor întâmpla încă din noiembrie”, transmite Udrea.
 

Iohannis il propune pe Hellvig la SRI

Joi seara, in conferinta de presa, Iohannis a anuntat nominalizarea sa pentru sefia SRI in persoana lui Eduard Hellvig, motivand decizia prin necesitatea de “a instaura calmul necesar” la varful Serviciului.

Klaus Iohannis a iesit, joi seara, in conferinta de presa, de la Palatul Cotroceni: “Am decis sa fac o nominalizare pentru pozitia de director al SRI”, a punctat seful statului.

Dupa cum stiti, ambele servicii secrete au ramas in ultima perioada fara directori, din motive diferite. In ultimele saptamani, datorita unor evolutii in viata politica si in mediul public, SRI a fost de foarte multe ori in atentia publicului. Am considerat ca in aceasta perioada e nevoie ca la SRI sa existe o echipa completa, pentru a instaura calmul necesar”, a transmit Klaus Iohannis, inainte de a sublinia ca: In aceasta seara am semnat scrisoarea catre presedintii celor doua Camere si l-am propus pe dl Eduard Raul Hellvig”.

La intrebarea “Ce-l recomanda pe Eduard Hellvig?, Klaus Iohannis a raspuns:

“Atunci cand m-am gandit la o persoana pe care sa o propun, am cautat pe cineva care e pregatit pentru o astfel de pozitie, care are pregatirea necesara, energia necesara, care cunoaste actorii politici, care are suficiente cunostinte despre activitatea SRI si care e o persoana care vine sa aduca calmul necesar in acest spatiu. Am cautat o persoana care pentru mine reprezinta garantia unui parcurs de modernizare, de europenizare si pentru SRI. SRI a castigat foarte mult ca imagine publica, a avut rezulatet notabile si s-au facut progrese semnificative. Toate acestea trebuie duse mai departe si am convingerea ca dl Hellvig va face asta”, a argumentat seful statului.
 

Reactia lui Eduard Hellvig

Eduard Hellvig, nominalizarea presedintelui Iohannis pentru sefia Serviciului Roman de Informatii (SRI), s-a declarat “onorat” de “increderea” aratat de seful statului, prin decizia de a-l propune pentru functia de director al celui mai important serviciu secret romanesc.

Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o Președintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcția de director al Serviciului Roman de Informații”, scrie Hellvig pe Facebook, la scurt timp dupa anuntul lui Iohannis, manifestandu-si speranta ca, “la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate”.


Mesajul lui Hellvig:

Sunt onorat de încrederea pe care mi-a acordat-o Președintele României, domnul Klaus Iohannis, prin nominalizarea pentru funcția de director al Serviciului Roman de Informații. Sper ca, la rândul lor, membrii Parlamentului mă vor considera potrivit pentru a îndeplini această responsabilitate.
Interesul național înseamnă, în actuala etapă a democrației românești și conform voinței cetățenilor, consolidarea statului de drept. De aceea, cred că prioritatea SRI în perioada următoare trebuie să fie consolidarea performanței - în cadrul eforturilor interne pentru întărirea statului de drept, dar și al unui context regional tensionat. Drept urmare, consider esențiale două coordonate de acțiune: combaterea corupției și dezvoltarea capacităților de apărare a siguranței naționale.
Țin, totodată, să precizez de pe acum că sunt ferm convins că o democrație funcțională are resorturile necesare pentru ca statul și propriii cetățeni să se afle întotodeauna de aceeași parte a baricadei. Cu o condiție: ca toate instituțiile să acționeze conform regulilor democrației și ale societății deschise”, transmite noua propunere pentru sefia SRI, Eduard Hellvig.

CITESTE SI:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: [email protected]

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22